Hopp til innhold

Journalist truffet av granat – tilbake på jobb noen timer senere

Bare timer etter at journalisten Hana Mahamid ble truffet av en lydgranat på direkten var hun tilbake på lufta og rapporterte om den spente situasjonen på Vestbredden.

Hana Mahamid ble truffet av en lydgranat

Med tydelige bandasjer i halve ansiktet rapporterer Hana Mahamid om den spente situasjonen på Vestbredden.

Foto: Maan News

Tidlig søndag morgen kom det til voldsomme sammenstøt mellom palestinske ungdommer og israelske soldater like ved flyktningleiren Aroub på Vestbredden.

Ifølge øyenvitner var det regelrette kamper mellom ungdommene som kastet stein og brannbomber, og soldatene som svarte med gummikuler og tåregass.

Flere journalister var på plass for å dekke den stadig økende spenningen på Vestbredden. Der var også Hana Mahamid og rapporterte direkte for den arabiske TV-kanalen Almayadeen. TV-bildene viser at flere lydgranater, også kalt sjokkgranater, blir kastet mot folkemengden som tar dekning bak parkerte biler. Granatene er i utgangspunktet ikke farlig i seg selv, men brukes ofte som en advarsel.

Truffet i ansiktet

Så skjer det.

En granat eksploderer i ansiktet på Mahamid som skriker og vrir seg i smerte. Kameraet zoomer inn på journalisten, som øyeblikkelig får hjelp av mange av dem som har samlet seg i gaten.

Hun har tydelige brannskader på venstre kinn og blir raskt fraktet til et av de lokale sykehusene for behandling.

Bare timer senere er hun tilbake med en stor bandasje som dekke halve ansiktet etter eget ønske.

– Jeg føler meg bra, men ansiktet mitt er brent, sier Mahamid til TV-seerne.

Knivdrept

Situasjonen i Jerusalem og på Vestbredden har hardnet voldsomt til de siste dagene.

Lørdag kveld ble to israelere knivdrept i Øst-Jerusalem, og den palestinske gjerningsmannen ble skutt og drept av israelsk politi. Før helgen ble to israelske bosettere skutt og drept foran sine fire barn. Den israelske hæren har nå satt i gang en storstilt aksjon for å finne gjerningsmennene.

De siste dagers utvikling bekymrer også FNs generalsekretær.

– Med tanke på det dødelige angrepet på en annen israelsk familie på den okkuperte Vestbredden, og sett i lys av en bølge av ekstremisme og vold som feier over regionen, er generalsekretæren dypt urolig for at disse siste hendelsene signaliserer en farlig utvikling mot opptrapping, heter det i en uttalelse fra Ban Ki-moon sitt kontor i dag.

Også Norges utenriksminister reagerer.

– Jeg fordømmer drapene på sivile israelere på Vestbredden og i gamlebyen i Jerusalem de siste dagene, sier utenriksminister Børge Brende til NTB.

Israelsk politi besluttet søndag å utestenge palestinere fra Jerusalems gamleby i to dager.

Tiltaket omfatter 300.000 palestinere i Øst-Jerusalem som ikke bor inne i selve gamlebyen. Bare israelere, turister, butikkeiere, skolebarn og gamlebyens egne innbyggere får oppholde seg innenfor gamlebyens murer.

Blant palestinerne som bor i selve gamlebyen, er det bare menn fra 50 år og oppover som nå får lov til å be i al-Aqsa-moskeen, som ligger på det palestinerne kaller Haram al-Sharif-plassen, og som jødene kaller Tempelhøyden.

SISTE NYTT

Siste nytt