Hopp til innhold

Forbyr visning av fotball-VM

Mens Iran og Bosnia kjemper om å få ballen i mål i Brasil, kjemper kvinnene i Iran sin egen kamp for i det hele tatt å få se på sportslige arrangementer.

Iran fotball

FOTBALLENTUSIASTER: Her vaies det iranske flagget i en avskjedsseremoni til landslaget som reiste til VM i Brasil. Men kvinner får ikke tilgang til sportslige arrangementer. Nå er det også blitt ulovlig å vise VM på offentlige steder, og iranere må se fotball-VM hjemme i stua for at ikke kvinner og menn skal samles i slike festlige lag.

Foto: Ebrahim Noroozi / Ap

I fjor feiret millioner av kvinner og menn i Iran at Team Melli, landslaget på farsi, kvalifiserte seg til VM i Brasil. De samlet seg på gatene i dans. Dette vil ikke prestestyret oppleve igjen, ettersom arrangementer som samler begge kjønn blir ansett som «uislamsk», skriver AFP.

Forrige uke gjorde det konservative islamske prestestyret dette klart ved å forby offentlige visninger av fotball-VM.

Løsningen: Kinoer, kafeer, restauranter og parker får ikke vise fotball-VM.

Iran plakat

KVINNER SENSURERT: En mann kjører forbi en plakat i støtte for det iranske landslaget i Tehran 20. juni. Kvinner er imidlertid sensurert fra plakater og bilder av kvinnelige tilskuere på TV er fjernet, melder AFP.

Foto: ATTA KENARE / Afp

Men kvinnene i Iran lar seg ikke kue uten kamp. Siden den islamske revolusjonen i 1979 har de kjempet en lang kamp mot de diskriminerende lovene som blir håndhevet med makt.

Arrestert for dansevideo

At Iran spiller i VM i Brasil har vekket et enormt engasjement i landet. Lørdagens tap mot Argentina gjorde at kvinner og menn samlet seg i gatene i feiring over nasjonens deltakelse, skriver Wall Street Journal.

Det er tydelig at regimets forsøk på å hindre omgang mellom kvinner og menn møter motgang. CNN har publisert en video som viser iranere av begge kjønn samlet på en kafe. De heier på Team Melli, som betyr landslaget på farsi, under lørdagens kamp, til tross for forbudet som regimet innførte forrige uke.

I 1979, da prestestyret kom til makten i Iran under den politiske åndelige lederen Ayatollah Khomeini, ble kvinner nektet adgang til de fleste sportslige arrangementer. Med noen få unntak gjelder dette den dag i dag.

Under president Mohammad Khatami (1997–2005) skal forbudet mot kvinners adgang til volleyball-kamper blitt opphevet. Men loven ble gjeninnført under Mahmoud Ahmadinejad (2005-2013).

Forrige uke arresterte myndighetene tre personer for å ha publisert en video som viste dansende kvinner og menn i Iran, inkludert kvinner uten det obligatoriske hodeplagget, som viste sin støtte til Team Melli. Politiet kalte videoen for «vulgær».

Også mer obskure tiltak er iverksatt mot at kvinner opptrer i forbindelse med sportslige begivenheter dominert av menn. Bilder av kvinnelige tilskuere i Brasil på TV og kvinner på VM-plakater er sensurert, melder BBC.

Selv nyter president Hassan Rouhani fotball-VM hjemme, i tråd med regimets oppfordring til befolkningen:

Laster Twitter-innhold

Rouhani blir av noen beskrevet som mer reformvennlig enn sine forgjengere og skal ha oppfordret til like rettigheter for kvinner og menn. Men han får sterk motgang fra sine konservative rivaler, skriver Ap. Ifølge The Telegraph skal Rouhani ha bedt om en etterforskning i om loven som forbyr kvinner fra å være publikum under fotballkamper kan oppheves.

Volleyball kun for menn

Kvinners tilstedeværelse under sportslige arrangementer er ikke i «offentlighetens interesse» i Iran. Siden Iran har deltatt i verdensligaen i Volleyball, som er en svært populær sport i landet, har kvinner fått adgang til stadion kun én gang- i 2013. Siden har kvinnelige journalister fått adgang til å dekke kampene. Det er nå blitt forbudt.

Forrige fredag spilte Iran mot Italia i Tehran. Ifølge AFP ble kvinner vist bort fra Azadi stadion, og kvinnelige journalister ble nektet adgang.

– Kvinnelige journalister er utestengt fra stadion de neste tre kampene, skal det statlige nyhetsbyrået IRNA ha meldt.

Politisjef Esmail Ahmadi Moghaddam skal ifølge AFP ha sagt at «det ikke ennå er i offentlighetens interesse at kvinner og menn deltar på slike arrangement sammen».

Dermed er det kvinnene som må holde seg borte.

En liten gruppe kvinner skal ha protestert utenfor stadion, og journalist Fatemeh Jamalpour hevder å ha blitt satt i varetekt i seks timer, ifølge AFP.

Flere midler til overvåkingen av kvinners kleskode

Ifølge bloggen Persian Letters ble innenriksminister Abdolreza Rahmani Fazli tirsdag kalt inn på teppet av parlamentarikere som kritiserte ham for ikke å gjøre nok for håndhevelsen av de strenge kleskodene for kvinner.

Det var spesielt stramme bukser under tunikaer, et populært klesplagg, som de konservative reagerte på. Buksene kritiseres av konservative som «umoralsk vestlig kultur».

Fazli svarte på kritikken med å si at innenriksministeren var kun én av 22 enheter som er ansvarlige for å håndheve loven som krever at kvinner følger kleskoden. I tillegg skal ekstra midler fra statsbudsjettet har blitt bevilget for å fremme hijaben.

Artikkelen fortsetter under bildet

FOtball OL kvinner iran

HODEBRY: Det kvinnelige iranske landslaget i fotball ble nektet å spille kvalifiseringskampen til OL i London. De møtte opp til kampen mot Jordan, men ble nektet av dommeren å spille ettersom FIFA har forbud mot heldekkende drakter og hijab.

Foto: ALI JAREKJI / Reuters

Siden den islamske revolusjonen i 1979, som avsatte shah-dynastiet og innsatte et strengt prestestyre i landet under Ayatollah Khomenini, har kvinnene i Iran blitt systematisk undertrykt.

Menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty International og Human Rights Watch, samt menneskerettighetsaktivister over hele verden, kritiserer Iran for sine undertrykkende lover mot kvinner.

SISTE NYTT

Siste nytt