Hopp til innhold

Dette er alternativene i Sverige

Stefan Löfven kan komme til å lede en ny regjering på tross av budsjettnederlaget. Se hvilke alternativer Sverige står overfor.

Debatt om budsjettet

Se direktesendingen fra den spente situasjonen i svensk politikk.

Löfvens regjering led nederlag i avstemningen om budsjettet onsdag ettermiddag.

Alliansens budsjett fikk 182 stemmer, mens regjeringens budsjett fikk 153.

At regjeringens forslag til statsbudsjett blir nedstemt i Riksdagen, har aldri skjedd før i moderne tid i Sverige.

Statsminister Stefan Löfven har tidligere ikke utelukket nyvalg.

Det er statsministeren som sitter med nøkkelen. Han holder pressekonferanse klokken 16.30.

Tre scenarioer:

  • Han kan utlyse nyvalg.

Riksdagen må ha sittet i tre måneder før nyvalg kan utlyses. Beskjed om nyvalg kan derfor tidligst komme 29. desember. Valget skal da holdes innen tre måneder, senest 29. mars.

  • Han kan gå av, hvilket utløser nye forhandlinger om regjering.

Regjeringen ledet av Socialdemokraterna og Stefan Löfven kan gå av. Riksdagens talman (tilsvarende stortingspresident) må da be noen danne en ny regjering. Noen eksperter tror Löfven igjen får oppdraget med å danne en ren sosialdemokratisk regjering. Andre tror de borgerlige partiene får oppdraget.

  • Han kan forhandle med opposisjonen.

Riksdagen kan sende budsjettet fra Löfven tilbake til finanskomiteen i parlamentet. Dette trengs det bare en tredjedel av stemmene til, men er det ikke flertall i finanskomiteen for nye reelle forhandlinger, kan de risikere at det bare kastes ut igjen og bare blir kjøp av tid.

Oppdatering: Dette alternativet er ikke lenger aktuelt. Det opplyste Socialdemokraterna i en pressemelding onsdag ettermiddag.

Det er også en mulighet at regjeringen ikke felles, men styrer på budsjettet til Moderaterna og deres allianse. Dette vil dog gi en helt annen politikk, og Löfven har selv tidligere avvist dette.

Statsminister Stefan Löfven og visestatsminister Åsa Romson

TRYKKET STEMNING: Statsminister Stefan Löfven og visestatsminister Åsa Romson på vei inn til møte med Sosialdemokratenes riksdagsgruppe.

Foto: MAJA SUSLIN / NTB scanpix

Ekspert: Tror ikke på nyvalg

– Jeg tror ikke det kommer til å bli et ekstra valg, for det kommer ikke til å løse noen ting, sier tidligere redaktør og kommentator i Svenska Dagbladet, Claes Arvidsson til NRK.

– Det mest sannsynlige er at Löfven etter avstemningen, går til Riksdagens talman (tilsvarer stortingspresidenten i Norge). Etter at han har sondert, kommer Löfven til å få oppdraget med å danne en ren sosialdemokratisk regjering, sier Arvidsson.

Professor i statsvitenskap, Henrik Ekengren Oscarsson, støtter Arvidsson i at et nyvalg ikke er sannsynlig.

– Det hadde vært et stort nederlag for svenskt politisk lederskap. Det er virkelig siste, siste utvei, sier han til Aftonbladet.

Men i motsetning til Arvidsson tror han opposisjonsleder Anna Kinberg Batra blir bedt om å danne ny regjering.

– Det som skjedde sist da Ingvar Carlsson (S) gikk av, var jo at Carl Bildt (M) ble spurt. Vi kan få et lignende scenario nå, sier Oscarsson.

– Liker det norske systemet bedre

Carl Bildt valgte riktignok å takke nei etter noen dagers betenkningstid, men Ekengren Oscarsson ser en muligheter for at en borgerlig regjering tar over etter Löfven.

– De har i så fall et parlamentarisk flertall for sitt budsjett. Alliansepartnere har også flere mandater enn Socialdemokraterna og Miljöoartiet. Så vi får i så fall en noe sterkere mindretallsregjering.

Han peker også på at Moderaternas parlamentariske leder Kinberg Batra vil få tid til å tenke på hvordan hun skal håndtere Sverigedemokraterna.

Ifølge Ekengren Oscarsson er det viktig med en rask løsning.

– Det er ingen grunn til å nøle. Det er viktig at landet styres. Jeg personlig liker den norske modellen der du ikke har nyvalg som et alternativ. Der må man i stedet jobbe med det man har.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Oscar Sjöstedt (Sverigedemokratene ) i Riksdagen

Har bestilt seks mill. stemmesedler

Ifølge Dagens Nyheter har valgmyndighetene bestilt seks millioner stemmesedler for å være beredt på et eventuelt nyvalg.

– Vi holder allerede på å regne på alt nytt materiale som kan trengs, sier Hans Lejsäter hos valgmyndighetene til Dagens Nyheter.

Han forklarer at det tar tid å trykke opp dette.

– Hvis det ikke blir nyvalg, får vi bruke det neste gang det blir valg, sier Lejsäter.

Oscar Sjöstedt i Sverigedemokratene sier de ikke vil ha et nyvalg, men at de likevel ser på det som en god mulighet.

– Vi er klar for det, om situasjonen skulle lede dit. Jeg er ganske sikker på at vi er det eneste partiet som ser på et nyvalg mer som en mulighet enn en trussel. Det er jeg overbevist om, sier Sjöstedt.

Vil også felle en ny regjering

Om det ikke blir nyvalg, og Löfven danner en ny mindretallsregjering, vil situasjonen fortsatt være låst.

Til NRK sier Sjöstedt i Sverigedemokratene at de er forberedt på å stemme mot ethvert budsjett.

– Vi kan gjøre det samme på nytt. Om de andre partiene mener at innvandringsspørsmålet er så viktig, får de finne sammen på tvers av blokkene, sier Sjöstedt.

Ann-Cathrine Jungar, foreleser i statsvitenskap på høyskolen i Södertörn, sier til Expressen at det er svært vanskelig å forutsi hva som skjer nå.

– Ingen har noe å vinne på et ekstra valg, og Sverige har en god samarbeidskultur. Men det er en forhandlingssituasjon, uttaler Jungar.

Sverigedemokratene kritiseres i Riksdagen

SISTE NYTT

Siste nytt