Hopp til innhold

Italiensk Syria-gissel: De behandlet meg som et dyr

Den italienske journalisten, Domenico Quirico, ble holdt fanget i fem måneder av ulike væpnede grupper i Syria. – De var en gjeng banditter som bare var interessert i penger.

Domenico Quirico ble møtt av Italias utenriksminister Emma Bonino

Domenico Quirico ble møtt av Italias utenriksminister Emma Bonino på den militærflyplassen utenfor Roma i går.

Foto: Riccardo De Luca / Ap

– To ganger ble jeg «henrettet» av kidnapperne, skriver den 62 år gamle krigskorrespondenten til den italienske avisen La Stampa i dag.

Forrådt av kontakter

Den 10. april i år ble Quirico sammen med den belgiske skribenten Pierre Piccinin da Prata kidnappet i nærheten av den syriske byen Qusair. Bare fire dager etter at han hadde ankommet Syria.

– Jeg ble forrådt av mine kontakter i Den frie syriske hæren, skriver Quirico.

I de påfølgende månedene ble de to flyttet fra opprørsgruppe til opprørsgruppe, som beveget seg rundt i store deler av Syria ettersom frontlinjene og krigshandlingene forandret seg.

I går kom han hjem til Italia, etter harde forhandlinger fra italienske myndigheters side.

Domenico Quirico tilbake i Italia

En tydelig avmagret Domenico Quirico som ble møtt på flyplassen utenfor Roma.

Foto: ANDREAS SOLARO / Afp

– Våre kidnappere tilhørte grupper som erklærte seg selv som islamister, men i virkeligheten var det en sammenrasket gjeng unge menn. For nå tilhører revolusjonen disse menneskene som er et sted midt mellom banditter og fanatikere, sier Quirico.

– De følger hvem som helst som lover dem en fremtid, som gir dem våpen eller som gir dem penger.

Som dyr

Disse gruppene blir, ifølge Quirico, støttet av vesten, men meler egentlig bare sin egen kake for å få kontroll over territorium, kidnappe og ta løsepenger.

– Vi ble behandlet som dyr. Ble låst inn i små rom uten mulighet til å åpne vinduene i den brennende varmen, og med bare enkle stråmadrasser på gulvet. Maten vi fikk var bare noen usle rester, skriver Quirico.

– Vaktene våre var bare interessert i våpen og penger. Hele dager lå de og røkte og så på gamle svart/hvit filmer, skriver Quirico som oppfattet det slik at kidnapperne koste seg med det de anså som rike vestlige som ble redusert til fattige tiggere.

Den eneste gangen i løpet av de 152 dagene i fangenskap han opplevde at kidnapperne ga han noe som helst, var da en av dem lot han få låne en mobiltelefon slik at han kunne ringe hjem i juni.

Trodde han skulle dø

– Selv barn og eldre plaget oss, og det er mulig jeg overdriver, men i Syria fant jeg helvete på jord. De eneste som faktisk behandlet oss noe humant var gruppene som var tilknyttet Al Qaida. De har en egen kodeks på hvordan de behandler fanger, noe de andre gruppene totalt manglet.

 Domenico Quirico

Domenico Quirico satt 152 dager i fangenskap ulike steder i Syria. Her fra før han ble bortført i april.

Foto: AP


To ganger ble han utsatt for «henrettelser», en gang hadde «bøddelen» til og med en ladet pistol rettet mot hodet hans.

Et av de sterkeste øyeblikkene kom da han i forrige uke ble tvunget til å gå ut i mørket alene og han var sikker på at han kom til å bli skutt i ryggen, men istedenfor å høre lyden av et gevær hørte han en stemme snakke til han på italiensk, og han forstod at han hadde blitt reddet.

Tidligere har fire andre italienske journalister blitt kidnappet i Syria. Alle disse er nå løslatt, men fortsatt sitter 13 journalister fanget i landet, blant annet to franske journalister.

Tidligere i år rapporterte Amnesty om at i alt har 23 utenlandske journalister mistet livet i konflikten.

SISTE NYTT

Siste nytt