Hopp til innhold

Amnesty: Journalister angripes i Syria

Både Assads soldater og opprørene går nå målrettet etter utenlandske journalister som dekker borgerkrigen i Syria, skriver Amnesty i en ny rapport. Landet er akkurat nå det farligste stedet i verden for en journalist.

Journalist James Foley er fortsatt savnet i Syria

James Foley er en av de 22 som fortsatt er savnet i Syria. Han ble kidnappet 22. november i 2012 nordvest i landet.

Foto: Manu Brabo / Ap

Ina Tin

Ina Tin i Amnesty mener det er veldig alvorlig hvis journalister blir hindret i deres arbeid i Syria.

– Det er fra begge sider i konflikten begått flere krigsforbrytelser mot journalister i Syria, sier seniorrådgiver i Amnesty Ina Tin til NRK.no.

– Angrepene har eskalert

I den over to år lange borgerkrigen har det jevnlig strømmet ut amatørvideoer som viser overgrep og krigsforbrytelser både fra regimets egne soldater, men også av opprørsstyrker som har mishandlet og torturert regimevennlige personer. Disse fotografene har hele tiden satt sine egne liv i fare gjennom sin dokumentasjon og inngår i den nye rapporten fra menneskerettighetsorganisasjonen.

«Profesjonelle- og amatørjournalister blir nå offer for de samme overgrepene som de selv har dokumentert», heter det i rapporten som kommer i anledning av Pressefrihetens dag, den 3. mai.

Rapporten viser også flere eksempler på hvordan journalister nå målrettet blir angrepet og drept av begge sider i konflikten.

– Vi har nå sett gjennom de over to årene konflikten har vart at angrepene mot journalister har eskalert. Vi ser nå en urovekkende tendens til at ikke bare regimet, men også deler av de væpnede opprørsstyrkene gjør seg skyldige i overgrep og drap på journalister, sier Tin.

Forhandlingsmiddel

I mars i fjor ble de to tyrkiske journalistene Adem Özköse og Hamit Coskun kidnappet i den lille landsbyen Kafria i Idlib, nord i Syria. I fem dager ble de ført fra hus til hus av den fryktede og regimetro Shabia-militsen.

– En av kidnapperne fortalte meg at hans bror var kidnappet av opprørene, og at vi skulle bli brukt som forhandlingskort for å få frigitt deres kamerater, forteller Özköse ifølge Amnesty-rapporten.

Denne uken ble det kjent at den italienske journalisten Domenico Quirico formelt er savnet inne i Syria. Den 62 år gamle erfarne krigsreporteren har tidligere dekket konflikter og kriger i Libya, Uganda, Sudan og Mali for den italienske avisen La Stampa.

Marie Colvin

Den amerikanske journalisten Marie Colvin ble drept i Homs i februar 2012. Hun er kanskje den mest kjente journalisten som er drept i krigen i Syria.

Foto: Ivor Prickett / Ap


I forrige måned ble fire andre italienske journalister kidnappet, men senere løslatt et annet sted i Syria.

Også den belgiske frilanseren Pierre Piccinin de Prata ble meldt savnet i går. Dermed er 23 journalister drept og 22 kidnappet i Syria. Dette kommer i tillegg til de 55 drepte og 18 kidnappede amatørjournalistene, noe som gjør landet til verdens farligste land for journalister, ifølge Reportere uten grenser. Ifølge et konservativt anslag fra FN skal 36 av disse journalister være drept som et direkte resultat av deres arbeid.

Shabia-media

Det er særlig journalister som jobber for statlige medier, spesielt i hovedstaden Damaskus, som til nå har vært utsatt for daglige trusler om bortføringer og drap. Mange av disse har også, i løpet av borgerkrigen, hoppet av og flyktet til naboland som Tyrkia eller Libanon.

– Vi ser nå svertekampanjer fra deler av opprørssiden der de kaller enkelte syriske journalister for shabia-media, og anklager dem som å utføre regimet skitne arbeid, sier Tin.

Regimets på sin side har gjennom hele borgerkrigen benyttet seg av ulike former for undertrykking og skremsler. Til å begynne med ble det skutt vilkårlig mot demonstrasjonstog av det som regimet kalte ukjente gjerningsmenn, men som senere viste seg å være betalte snikskyttere.

Senere har regimet forsøkt å undertrykke og skremme journalister med massearrestasjoner og anklagelser om «oppvigleri». De har også nektet utenlandske journalister tilgang til bestemte byer og områder. Noen utenlandske journalister har også blitt utvist eller nektet visum.

Etter hvert som konflikten har utviklet seg til mer og mer å ligne en borgerkrig, har også meldingene om at utenlandske journalister som har blitt drept økt.
Blant annet ble den kjente amerikanske korrespondenten til britiske «Sunday Times», Marie Colvin, drept sammen med den franske fotografen Remi Ochlik i februar i fjor i Homs.

– Det vil være veldig alvorlig hvis flere og flere journalister blir hindret i gjøre sitt arbeid inne i Syria, for verden er helt avhengig av å høre deres beretninger om hva som skjer i krigen, sier Tin.

SISTE NYTT

Siste nytt