Hopp til innhold

Bryr seg ikke om våpenhvilen

De prorussiske separatistene i Øst-Ukraina bryr seg ikke om at europeiske toppolitikere diskuterer deres fremtid. Hver dag bryter de våpenhvilen som går ut i morgen.

En innbygger i Slavjansk ser på skadene på boligblokka

En innbygger i Slavjansk ser på skadene etter at boligblokka han bor i har blitt beskutt i dag.

Foto: SHAMIL ZHUMATOV / Reuters

Det tok ikke mange timene fra Ukrainas president Petro Porosjenko natt til lørdag kunngjorde at våpenhvilen i de østlige delene av landet skulle forlenges til mandag ettermiddag til det ble rapportert om kamper mellom ukrainske soldater og separatister i Donetsk-regionen.

I dag har telefondiplomatiet mellom Vladimir Putin og Porosjenko fortsatt. I over to timer skal de to statslederne ha snakket sammen med Tysklands Angela Merkel og Frankrikes François Holland. Og ifølge den franske presidenten diskuterte de viktigheten av å ha fremdrift i sikkerhetssituasjonen på bakkenivå, forlenging av våpenhvilen og iverksetting av fredsplanen.

Men på bakken i Slavjansk er det ikke mye som tyder på en våpenhvile. I går ble tre ukrainske soldater skutt og drept da opprørene skjøt mot en militærpost, ifølge myndighetene i Kiev.

I dag skal flere sivile også ha mistet livet i kamper. Ifølge den Kiev-vennlige organisasjonen Euromaidan skal 8 mennesker ha mistet livet i en skuddveksling nær et boligområdet i Slavjansk.

Laster Twitter-innhold

EU presser Russland

Det var i forrige uke Ukraina innførte en ensidig våpenhvile, som en av separatistgruppene senere sluttet seg til. Våpenhvilen er første skritt i fredsplanen Porosjenko har lagt fram.

EUs stats- og regjeringssjefer har satt mandag 30. juni som frist for Russland og andre parter i Ukraina-konflikten til å innfri flere krav. Blir det nødvendig, vil EU vedta «vesentlige, restriktive tiltak».

Vesten vil at Moskva skal oppfordre de prorussiske separatistene til å la seg avvæpne. Men fredag uttalte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov at han ønsket en forlengelse av våpenhvilen velkommen, men at den må innebære noe mer enn en «utsettelse av ultimatumet til separatistene om å la seg avvæpne».

EU truer Russland med sanksjoner om ikke Porosjenkos fredsplan blir støttet.

Hardt rammet

Den russiske økonomien er allerede hardt rammet av krisen i Ukraina. Investorer fryktet tap av markedsadgang for russiske banker og selskaper, og landet har allerede opplevd en massiv kapitalflukt.

Lørdag uttalte Russlands økonomiminister Aleksej Uljukajev at nye sanksjoner kan ha en «stor innvirkning» på den allerede stagnerte økonomien.

Uttalelsene kom etter at kredittvurderingsselskapet Moody's fredag dempet utsiktene for Russlands kredittverdighet til «negativ», noe som tolkes som et signal om at kredittverdigheten kan bli nedgradert.

SISTE NYTT

Siste nytt