Hopp til innhold

«Daddy» og «Papa» skal gifte seg så snart som mulig

GERMANTOWN, TENNESSEE (NRK): De har adoptert to barn selv om de ikke får lov til å gifte seg. Nå jubler Jeff Shipman og Adam Kailin i Tennessee. Høyesterettsdommen vil gi dem fred i sjela.

Gifter seg

Familien Shipman-Kailin samles til hjemmelaget middag de fleste dager om sommeren, for da har daddy Jeff ferie fra jobben som musikklærer og lager mat til resten av gjengen kommer hjem.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Vi er overlykkelige. Allerede i kveld har jeg snakket med adopsjonsadvokaten vår for å finne ut hvordan vi kan gifte oss raskest mulig, sier Jeff Shipman.

Musikklæreren er «Daddy» i familien Shipman-Kailin mens samboer Adam Kalin er «Papa».

Sønnene Jayden (7) og Ian (5) løper rundt i det store huset i en forstad til Memphis og viser fram rommene sine, lufthockeyspillet og trampolinen.
De ble begge adoptert ved fødselen. Størstemann er født i Mississippi og lille Ian i hjemstaten Tennessee

– Vi var til stede da Ian ble født. Jayden hentete vi på sykehuset, forteller Jeff Shipman.

Les også: Jubler for USA-ja til homoekteskap

Eldstegutten fikk de ikke lov til å adoptere sammen så han er det Adam som er far til. Derfor er det svært viktig for de to foreldrene å kunne inngå ekteskap.

Jeg har alltid vært så urolig for at det skulle skje noe med Adam, og at jeg ikke skulle ha foreldreretten til Jayden sier Jeff.

Gårsdagens høyesterettsavgjørelse har løftet en tung bør fra skuldrene hans.

Lykke

Adam Kailin, Ian Shipman-Kailin (5), Jayden Shipman-Kailin (7) og Jeff Shipman har alltid følt seg som en familie. Høyesterettsdommen om homofile ekteskap gir dem samme rettigheter som andre.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Adopsjon, surrogati og prøverør tillatt.

Antallet homofile par som har adoptert barn har eksplodert i USA de siste årene. Rundt 60 000 barn er i dag adoptert av homofile og lesbiske par. Langt flere er stebarnsadoptert av en homofil eller lesbisk ektefelle. Rundt to millioner barn vokser opp hos par av samme kjønn.

I de fleste delstater, også de som ikke har tillatt homofile og lesbiske å gifte seg, er det langt lettere for par av samme kjønn å stifte familie enn det er i Norge. Både surrogati, prøverør og adopsjon er mulig de fleste steder, og mange reiser til andre delstater dersom de ikke kan få det til hjemstaten.

Å bruke amerikansk surrogatmor er imidlertid svært kostbart, og adopsjon er en god løsning for mange.

Homofile par kan adoptere i mange delstater, og dersom de ikke har anledning til å gjøre det som par, kan de gjøre det som enslige.

Adam Kailin adopterte Jayden på egen hånd, men da Ian ble født to år senere fikk han og Jeff Shipman adoptere sammen.

– Vi var heldige. For oss tok prosessen med hver av guttene rundt 18 måneder. Du må ha en dyktig advokat og finne et adopsjonsbyrå som godtar homofile, forklarer Jeff.

De to bor i sørstaten Tennessee som i likhet med fleste av sine nabodelstater har vært blant de 13 der homofile ekteskap inntil i går var forbudt.

Flere av disse tradisjonelle sørstatene har høyere fattigdom og høyere andel uønskede graviditeter enn andre deler av USA. I forhold til folketallet er det flere barn her som adopteres bort enn i andre deler av landet.

Derfor er det stadig flere homofile også fra andre delstater som adopterer barn herfra. Jayden har en biologisk storesøster som bor i Washington DC og som familien har kontakt med.

– Den biologiske moren ønsket det, og det har vært veldig fint for oss, forklarer Adam Kaillin.

Jødisk adopsjonsbyrå

I forstadsområdet der familien bor ligger kjempekirkene side om side. Mange kristne her er stadig sterke motstandere av homofile ekteskap.

–Vi brukte et jødisk adopsjonsbyrå. Det er det eneste i Tennessee som tillater homofile adoptivforeldre, forklarer Adam. Han er selv jøde og oppdrar sønnene jødisk.

Jeff Shipman vokste opp i en kristen familie i nabodelstaten Arkansas med åtte søsken.

Han er veldig glad i barn, men våget ikke å tenke på at han kunne bli far selv om han var homofil. Adam gjorde det.

– Helt fra jeg skjønte at jeg var homofil i tenårene hadde jeg panikk for at jeg aldri skulle kunne bli far. Og nå er jeg pappa til disse to nydelige guttene, smiler han og ser på yngstegutten.

– Vi har virkelig blitt velsignet med disse to.

– En ny kulturkrig

Men det mange som fortviler over det som skjedde i USAs høyeste domstol i går.

Ryan Anderson er forsker ved den konservative tankesmien The Heritage Foundation i Washington.

Han mener det som har skjedd er ren aktivisme fra høyesteretts side.

-Dette hadde aldri gått igjennom om folket hadde fått avgjøre. Her i USA har vi akkurat påbegynt samtalen om hva ekteskap skal være.

Han mener Høyesterettsavgjørelsen vil skape minst lik dyp og langvarig splittelse i USA som abortdommen Roe vs. Wade fra 1973 har gjort. Abortsaken har siden da vært en fanesak for den kristne høyresiden i det republikanske partiet.

– Dette blir en ny kulturkrig på lik linje med den abortspørsmålet skapte. Mange kristne føler seg trakassert i denne saken. Vi vil fortsette å kjempe fordi vi mener det som har skjedd er et brudd på vår religionsfrihet, sier han.

Dommen de ni høyesterettsdommerne kunngjorde i går var heller slett ikke enstemmig. De homofile og lesbiske fikk medhold fra fem av ni dommere mens de fire mest konservative dommerne, inkludert høyesterettsjustitiarius John Roberts, kom med svært negative uttalelser om likekjønnede ekteskap. Det var som ventet dommeren Anthony Kennedy som utgjorde tungen på vektskålen.

I sitt sluttargument sa han dette om ekteskap mellom to mennesker av samme kjønn.

– Vi endrer folks holdninger

I Tennessee giftet de første homofile og lesbiske parene seg allerede i går. Her sier et flertall av folket av de stadig er imot slike ekteskapsrettigheter, men flere unge mennesker jeg snakker med, sier de tror holdningene er i ferd med å endre seg også her.

GIFT PÅ FLEKKEN:
Foto: Darrin Phegley / Ap

– Mange eldre ønsker ikke å snakke om dette temaet offentlig. Men vi unge har ikke noe imot likhet. Jeg har mange homofile og lesbiske venner, sier en ung mann jeg treffer som ikke vil si hva han heter.

Også familien Shipman-Kailin merker en langsom endring i folks holdninger.

– Vi merker at når folk blir kjent med familien vår og ser at vi og guttene er en helt normal familie, så blir de mer positive til oss. Jeg føler at vi har klart å endre mange holdninger blant eldre, mer religiøse venner og bekjente allerede, sier Jeff Shipman.

Om et par uker håper han å love og elske og ære kjæresten gjennom 14 år til døden skiller dem av.

– Jeff er mitt livs store kjærlighet. Vi er en lykkelig familie som er blitt velsignet med to fantastiske barn, sier Adam og løper ut i hagen for å passe på to smårollinger som slår saltoer på trampolinen.

SISTE NYTT

Siste nytt