Hopp til innhold

Rekordoppslutning rundt Parisavtalen

Rekordmange land ventes å undertegne den nye klimaavtalen når den legges fram for signering i New York

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har invitert verdens stats- og regjeringssjefer til undertegning av

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har invitert verdens stats- og regjeringssjefer til undertegning av Parisavtalen i New York

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Representanter for opptil 171 land vil undertegne avtalen under seremonien som finner sted fredag samtidig med markeringen av Jordens dag, ifølge FN.

Det blir i så fall det høyeste antallet land som noen gang har signert en internasjonal avtale den første dagen den legges fram for undertegning. Havrettskonvensjonens gamle rekord på 119 signaturer fra 1982 står for fall.

– Det at så mange land kommer til denne signeringsseremonien er et tegn på hvor

Klimaminister Vidar Helgesen

KLAR TIL SIGNERING: Klimaminister Vidar Helgesen (H) er klar til å signere Parisavtalen

Foto: Anders Tvegård / NRK

viktig Parisavtalen er. Det er et tegn på at mange land tar oppfølgningen alvorlig sier klimaminister Vidar Helgesen (H) til NRK i New York.

Nylig ble det kjent at mars var den ellevte måneden på rad med rekordhøy global temperatur, og 2015 var det varmeste året som noen gang er målt på jorda.

Toppledere blir hjemme

Regjeringen i Frankrike, som var vertskap for klimatoppmøtet i desember, har forsøkt å få flest mulig stats- og regjeringssjefer til å delta under seremonien.

De er invitert av FNs generalsekretær Ban Ki-moon, og også han har prøvd å lokke flest mulig av dem til New York.

Mange av de politiske topplederne har likevel valgt å bli hjemme og i stedet sende andre representanter for sine land. Kina og USA, som til sammen står for over 40 prosent av verdens CO2-utslipp, stiller med visestatsminister Zhang Gaoli og utenriksminister John Kerry.

Heller ikke statsminister Erna Solberg (H) har prioritert å reise til New York, men har sendt klimaminister Vidar Helgesen (H) for å undertegne avtalen. Helgesen håper Norge vil slutte seg til avtalen raskt.

– Vi tar sikte på rask ratifisering. Det er opp til stortinget når de får saken å gjøre det. Om alt går som vi håper så skal Norge ha ratifisert innen sommeren, håper Helgesen

– En av våre viktige oppgaver her i dag er å få flere land til å ratifisere avtalen raskt, sier Helgesen til NRK

Må godkjennes

Hovedmålsettingen i Parisavtalen er å holde den globale oppvarmingen under 2 grader, og aller helst under 1,5 grader.

Før avtalen ble vedtatt, hadde over 180 land levert inn frivillige nasjonale utslippsmål. I teksten står det at disse etter hvert skal skjerpes, og planen er å oppdatere dem hvert femte år.

Signeringen av avtalen er ett skritt på veien mot å sørge for at den formelt trer i kraft. Det skjer først når minst 55 land som til sammen står for minst 55 prosent av de globale klimautslippene, har ratifisert eller formelt godkjent den.

Denne prosessen kan ta tid, siden teksten i mange land må behandles og godkjennes av nasjonalforsamlingen.

Likevel mener flere kommentatorer det er mulig at avtalen vil tre i kraft allerede i år eller neste år – noe som vil være tidligere enn først antatt. USA har sagt at de formelt vil godkjenne Parisavtalen i løpet av året.

Kina, som er blant landene som slipper ut mest drivhusgasser, vil ratifisere klimaavtalen fra Paris innen september. Det opplyser en kinesisk utsending fredag.

Til sammen har 165 land sagt at de vil være representert under seremonien i New York. Det betyr at noen av dem ønsker å delta i feiringen av avtalen, selv om de ikke føler seg helt klare til å undertegne den

SISTE NYTT

Siste nytt