Hopp til innhold

Følger brannen fra land, sjø og luft gjennom natta

Flatanger/Trondheim (NRK): På bakken vil 90 brannmannskaper kjempe mot flammene for å holde dem i sjakk gjennom hele natta. Fra lufta hjelper Forsvaret med overvåking fra helikopter og i sjøen bidrar kystvakten. – Det er ekstreme vindkast som plutselig river tak i alt og alle, sier brannvesenet litt over midnatt.

Flatanger: Brann tirsdag kveld i bakke

Det brenner fortsatt flere ulike steder samtidig, forteller brannvesenet. Vinden er utfordringen deres tirsdag kveld og utover natta.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Nye mannskaper til Flatanger tirsdag kveld

Tirsdag kveld kom det fram nye mannskaper fra flere ulike etater for å ha friske folk til å jobbe mot flammene hele natta. Her personell fra Sivilforsvaret.

Foto: Stein Roar Leite / NRK
Einar Nervik

Brannvesenets fagleder Einar Nervik sier de fortsatt har store problemer med at brannen spres med vinden.

Foto: Silje Kolaas / NRK
Brannen i Flatanger i dagslys

De 33 fastboende på halvøya som brenner er evakuert. Ingen skal være skadd som følge av brannen.

Foto: NRK

Brannvesenet opplyser at de har satt inn mannskaper flere ulike steder for å unngå videre spredning. Vegetasjonen brenner flere steder på halvøya, og de har store utfordringer.

Like før klokka halv ett natt til onsdag opplyser brannvesenet at de har en utvikling i brannen som skaper bekymring.

– Det er utfordrende på stedet med veldig mye vind. Det har begynt å komme en del flammer ned mot Uransvatnet der brannvesenet har mye utstyr og pumper. Det er derfor blitt nødvendig å sette inn ganske mye mannskaper for å holde flammene unna, sier Ole Marius Haugen ved brannsentralen i Nord-Trøndelag som koordinerer innsatsen og ressursene.

Brannvesenet jobber også aktivt ved stedet Hårnes for å unngå at flammene sprer seg over fylkesvei 492. Også der er utfordringen vinden.

– Problemet er at det er så kraftig vind at det sprer seg – brannen hopper bortover i vinden, kunne fagleder brann Einar Nervik fortelle ute fra stedet til NRK litt før klokka 23.30.

Det var rundt klokka 19 tirsdag kveld at politiet først meldte at brannmannskap står på en fylkesvei mellom to gårder og flammene, for å hindre at brannen kommer seg over veien og bort til gårdene.

Brannvesenet har fått opprettet flere branngater utover kvelden med hjelp fra Sivilforsvaret. De har gjort dette ved å sprøyte på vann som fryser til is, og som dermed kan hindre spredning forbi beltet med is.

Politiet oppgir ikke eksakt avstand mellom veien, brannen og gårdshusene. Ifølge politiet er det ingen andre bygninger i umiddelbar nærhet.

– Vi har personell på stedet, og vi mener nå at de skal stå trygt enn så lenge, sier brannvesenets fagleder Nervik til NRK om gårdene som lå ikke langt fra flammene tidligere på kvelden.

– Helikopter og kystvakt overvåker området

I ei pressemelding fra politiet som kom like før klokka halv elleve skriver politiet at situasjonen følges nøye.

«I natt vil det være cirka 90 mannskaper fra brannvesenet og sivilforsvaret i innsats på bakken. Mannskapene som har jobbet på stedet gjennom dagen har nå fått avløsning», står det i meldinga.

Slik slikker flammene oppover bakkene i Flatanger tirsdag kveld litt etter klokken 21.

Slik slikker flammene oppover bakkene i Flatanger tirsdag kveld litt etter klokken 21.

Ifølge politiet har kystvakta kommet fram til området med skipet KV Bergen. De har fått i oppdrag å etablere en «brannvegg» på nordøstsida av Jøssundfjorden, for å hindre spredning.

– De vil spyle vann opp på land for å hindre spredning. Vi vil være helt sikre på at brannen ikke kan spre seg over fjorden, sier operasjonsleder Olsen.

Operasjonslederen bekrefter at KV Bergen har stor pumpekapasitet, og dermed kan bidra med store mengder vann for å holde tilbake brannen.

Brannvesenet opplyser til NRK noe senere at det har vært noen problemer med denne planen på grunn av været, og det har ennå ikke lyktes med å pumpe vann inn på land fra skipet.

– Det er ekstreme vindkast som plutselig river tak i alt og alle. Så kystvaktskipet KV Bergen har vanskeligheter med å ligge stille. Vinden gjør også at de ikke få kastet vannet så langt hvis de prøver å spyle mot land, kan Ole Marius Haugen ved brannsentralen i Nord-Trøndelag fortelle.

Nok en kystvaktbåt ventes inn til området ved midnatt. Skipet KV Njård vil bli sendt til Bølefjorden på den andre siden av halvøya for å observere derfra.

Redningsskøyta

Redningsskøyta RS Harald V ble rekvirert for å slukke fra sjøen.

Foto: RS Harald V

Brannen vil også bekjempes med ressurser fra lufta:

«Helikopter fra Forsvaret vil overvåke området fra lufta flere ganger gjennom natta», skriver politiet i sin pressemelding.

Forsvarets Bell-helikoptre vil fly over området med jevne mellomrom og bidra med oversikt, og kunne overvåke nye utviklinger av brannen for mannskaper på bakken gjennom natta.

Helikopter-ressurser vil derimot ikke kunne brukes til direkte brannslukking før det blir lyst igjen i morgen tidlig. Hvis det da ikke er for mye vind kan det vurderes nye forsøk med slipp av vann fra lufta.

– Brannen er ikke under kontroll

Under NRKs ekstrasending om brannen sendt første gang klokka 18.30 ble stabssjef hos politiet intervjua om situasjonen:

– Er dere langt unna å ha kontroll?

– Det er vanskelig å si. Brannen er ikke under kontroll. Slukking pågår fortsatt, og flammene beveger seg stadig østover i retning branngata vi har etablert. Vi har tro på at branngata vi har oppretta ikke vil brytes, sier Jan Birger Jacobsen, stabssjef hos politiet i Nord-Trøndelag.

– Hva skjer de neste timene, får dere forsterkninger?

– Det er et hundretalls brannmannskap- og sivilforsvarsmannskap i arbeid. Vi har to kystvaktskip i beredskap, i tillegg til redningsskøyta. Vi har fem helikopter som står parat, men de kan ikke brukes før vinden løyer og det blir lyst.

– Dette er de ressursene som er på stedet nå. Det er planlagt for videre innsats fram til brannen er bekjempa, sier Jacobsen til NRK.

– Krimteknikere skal inn

Politiadvokat Trude Skogen sier til NRK tirsdag ettermiddag at krimteknikere vil bli sendt til området i morgen.

– Vi har begynt med avhør allerede. I morgen sendes krimteknikere og taktiske etterforskere for å fortsette etterforskninga. Vår teori er at det er gnister fra kraftledninger som har kommet sammen i vinden som har starta brannen, men det er det vi skal finne ut, sier Skogen.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) kom til Flatanger tirsdag ettermiddag. Han sa til NRK at han hadde inntrykk av at de nødvendige ressurser var på plass.

– Det viser at vi klarer å få til kraftsamling når det skjer store ting. Men det største perspektivet, og det vanskeligste for mange, er alle de som er direkte ramma, sier Anundsen.

Rådhuset i Flatanger kommune holder døgnåpent for å bistå innbyggere som er rammet av storbrannen.