Hopp til innhold

Stadig flere får hjelp til å finne ny jobb

Karrieresentrene i landet opplever stor pågang fra folk som har mistet jobben. I Trøndelag har det i løpet av tre år vært en økning på 53 prosent når det gjelder individuelle samtaler.

NAV karrieresenter Namsos

Karrieresentrene merker godt den økende arbeidsledigheten og større innvandring. Pågangen har aldri vært større enn nå.

Foto: Julie Haugen Egge/NRK

Heidi Skaret Barsøe

Heidi Skaret Barsøe er karriereveileder i Namsos.

Foto: Julie Haugen Egge/NRK

I et vanskelig arbeidsmarked trenger stadig flere hjelp i jobbsøkerprosessen, og dette merker karrieresentrene i landet. I Nord-Trøndelag har de hatt økt pågang siden de startet i 2009.

– Stort behov

– Det øker år for år fordi arbeidsmarkedet er blitt strammere, og behovet er derfor stort, sier karriereveileder, Heidi Skaret Barsøe, ved Karrieresenteret i Namsos.

I Norge er nærmere 100.000 mennesker uten arbeid, og i tillegg til økende innvandring fører det til at behovet for profesjonelle veiledere blir stadig større. Edmund Sørmeland er en av dem som mister jobben etter 30 års fartstid ved kabelfabrikken Nexans i Namsos.

– Jeg regnet ikke med at dette skule skje, og hadde sett for meg å bli der til jeg ble pensjonist. Det er selvfølgelig vemodig, sier Sørmeland til NRK.

Stenger i sommer

Edmund Sørmeland

Edmund Sørmeland er på jobbjakt etter 30 år ved kabelfabrikken Nexans i Namsos.

Foto: Julie Haugen Egge/NRK

Det var i fjor sommer at det ble bestemt å legge ned fabrikken i Namsos, og i underkant av 70 ansatte må finne seg noe annet å gjøre når den stenger dørene i sommer. Sørmeland får nå hjelp av Karrieresenteret i Namsos.

– Karrieresenteret kom og presenterte seg på arbeidsplassen vår, og etter det ble det arrangert et kurs i jobbsøking. Det var nyttig, for det har jeg ikke akkurat gjort så veldig ofte, forteller Edmund Sørmeland.

I Nord-Trøndelag startet altså karrieresenteret i 2009, og er et samarbeid mellom blant andre NAV, fylkeskommunen, KS, LO og NHO. De tilbyr gratis veiledning til folk over 19 år.

Flest kvinner

– Mange trenger hjelp, og det kan være både ungdom og godt voksne som vil finne på noe annet. De fleste er kvinner og mange er mellom 35 og 40 år, forteller Heidi Skaret Barsøe.

Edmund Sørmeland er glad for den hjelpen han har fått, og vet ikke om han fortsetter i samme yrkesretning som før.

– Det er usikkert, men jeg i alle fall finne på noe annet å gjøre, sier han bestemt.