Hopp til innhold

Skaper ny trend med nye etternavn

Unge par går bort fra familienavnene sine og skaper helt nye greiner på familietreet. En ny navnetrend fører til kreative sammenslåinger. For eksempel ble Sandberg og Kaldeng til Sandeng.

Kim Lopez Sandeng

Kim Lopez Sandeng og kona slo sammen sine gamle etternavn da de giftet seg.

Foto: Åsta Hoem Hagen

Folkeregisteret mener dette er en naturlig utvikling etter at navneloven ble mer liberal for noen år siden.

– Litt av begge to

– Vi ser at enkelte slår sammen etternavnene sine, spesielt når de gifter seg. Det nye navnet inneholder litt av begge to, sier Per Helge Riise som er leder for folkeregisteret i Midt-Norge.

30 år gamle Kim Lopez Sandeng beskriver det sort/hvite brudebildet som henger på kjøleskapsdøra i den lyse leiligheten. Med capsen trukket langt ned i panna, forteller han at det meste ble gjort på tradisjonelt vis på den store dagen da de giftet seg, men at verken han eller kona hadde lyst til å gi opp sine etternavn.

– Før den dagen het kona Mona Sandberg, og jeg het Kim Lopez Kaldeng. Etter den dagen tok vi begge etternavnet Sandeng, forteller han til NRK.

Liberal navnelov

På grunn av den liberale navneloven og at du kan endre etternavn bare med noen tasteklikk, har nye og kreative etternavn dukket opp i folkeregisteret de siste årene.

– Folk synes kanskje det blir litt mye med to etternavn, og vil derfor skape sitt eget, sier Per Helge Riise ved folkeregisteret.

Så lenge etternavnet ikke er beskyttet, blir de aller fleste sammenslåtte navnene godkjent. Det finnes ikke tall på hvor mange som har vært kreative på denne måten, men ifølge Riise er det flest unge par som skaper nye greiner på familietreet.

I familien Sandeng var det Kims mor som var mest skeptisk til navneendringen.

– Hun syntes min bestefars navn ble pakket bort litt tidlig, men jeg ser det ikke sånn. Jeg ser det slik at navnet er med videre i det nye, sier Kim Lopez Sandeng.

Tror flere vil gjøre det samme

Per Helge Riise tror den nye navnetrenden vil forsterke seg i årene som kommer.

– Jeg tror kanskje flere vil slå sammen etternavnene i framtida. Loven er jo ganske liberal, og så lenge folk er fornøyde med det navnet de får, så er det bare fint, sier Riise, som får støtte av Kim Lopez Sandeng.

– Absolutt. Det er mange etternavn som er litt slitte. Man skal ha med seg historien, men man skaper jo historie hver dag. Så hvorfor ikke starte med blanke ark, spør han.