Hopp til innhold

– Unødvendig med strengere regler for Benna

Beboerne ved vannene Benna og Grøtvatnet i Melhus er oppgitt over nye regler for ferdsel langs det som skal bli reserve drikkevannskilde for Trondheim.

Beboere og hyttefolk ved Benna reagerer på stengere regler for bruk av vannet.

Bjørn Ove Johnsen

Bjørn Ove Johnsen er hytteeier og pensjonert ferskvannsbiolog.

Foto: Gøril Furu / NRK
Hytte ved Benna

Hvis Johnsens hytte skulle brenne må han få dispensasjon for å bygge den opp igjen.

Foto: Gøril Furu / NRK
Morten Bostad

Morten Bostad i Metrovann sier han forstår at de som berøres av restriksjonene reagerer.

Foto: Gøril Furu / NRK

– Metrovann burde innse at vi hytteeiere er en ressurs for vannverkseieren i og med at vi drikker råvann direkte fra stranda her. Hvis det skjer noe galt med råvannet er vi de første som blir syke, sier Bjørn Ove Johnsen som er hytteeier ved Benna.

Nye pålegg

Benna har vært drikkevannskilde for folk i Melhus i mange år. Nå skal det bli reserve drikkevannskilde for Trondheim, Klæbu og Malvik. Metrovann er selskapet som har fått snsvar for utbyggingen.

Da arbeidet med vannforsyningen startet, kom det nye pålegg fra Metrovann.

Hvis Bjørn Ove Johnsens hytte skulle brenne ned, må han få dispensasjon for å bygge den opp igjen. Det samme gjelder for bolighus i området.

– Mister næringsgrunnlaget

Jan Grøtan har gård mellom de to vannene. Familien hans er en av 70 som ikke vil skrive under på de nye reglene. Han har et ridesenter som kan forsvinne på grunn av hestemøkka.

– Jeg føler at jeg mister næringsgrunnlaget, sier Grøtan.

Han eier 230 mål dyrket mark, og må slutte med økologisk drift. Det mener han er inkonsekvent.

– Jeg synes det er ganske ille overfor drikkevannet at de tillater kunstgjødsel, men den naturlige delen vil de ikke ha, sier Grøtan.

– Unødvendig å gjøre det strengere

Hytteeier Bjørn Ove Johnsen er pensjonert ferskvannsbiolog, og mener det ikke trengs strengere pålegg enn det som har vært for Benna og Grøtvatnet i 50 år.

– Det har vært restriksjoner på fiske og ferdsel med båt og motor. Vi ser ingen grunn til at de restriksjonene skal skjerpes inn ytterligere, sånn som Metrovann vil, sier hytteeieren.

Forstår beboerne

Morten Bostad leder styringsgruppen for Metrovann. Han sier at han har full forståelse for at innbyggerne rundt Benna er «litt opprørte».

– Det er klart at det vi holder på med rundt Benna nå vil kunne påvirke både hytteeiere, huseiere og andre i området, sier Bostad.

Norsk Institutt for Vannforskning (NIVA) går nå gjennom reglene som Metrovann har bestemt.

– Vi får høre med han som kommer oppover fra NIVA om det er noe som kan ligge for strengt i dag.

Kritisk til prosessen

Kåre Lilleberg er grunneier ved Benna. Han er kritisk til prosessen, og mener at det ikke har vært noen dialog mellom Metrovann og de berørte.

– Det virker som strategien har vært å gjøre mest mulig før man informerer, helst bli ferdig med hele prosjektet sånn at vi som bor her ikke får gjort noe med det. Den prosessen har vært helt håpløs.

På spørsmål om Metrovann tar selvkritikk for måten de har gått fram på, svarer Morten Bostad:

– I ettertid ser vi at vi alltid kunne ha gjort ting annerledes.

Reservevannledningen skal stå ferdig neste år. I skrivende stund er prisen 630 millioner kroner, 100 millioner mer enn planlagt.