Hopp til innhold

Snø og slaps stoppet ikke den historiske paraden

Paraderte for skeive rettigheter, tross skikkelig gufsete november-vær.

Pride-parade Tromsø nov. 2015

Rundt 320 personer samlet seg til parade gjennom Tromsøs gater lørdag 21.11.2015 i forbindesle med Tromsø Arctic Pride.

Foto: LarsAndersen.no / Tromsø Arctic Pride

Pride-parade i Tormsø nov.2015

Festivalsjef for Tromsø Arctic Pride, Stein Sebastian Fredriksen i front når Tromsøs første skeive parade gikk gjennom sentrum lørdag.

Foto: LarsAndersen.no / Tromsø Arctic Pride

– Jeg er kokfornøyd med at så mange ble med i paraden, sier festivalsjef for Tromsø Arctic Pride, Stein Sebastian Fredriksen.

Lørdag ble det for første gang i Tromsøs historie arrangert parade i forbindelse med Tromsø Arctic Pride.

– Det var helt fantastisk og jeg er utrolig stolt over å se at det er så mange i Tromsø som ønsker å vise sin støtte, sier leder for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile transpersoner (LLH) i Troms, Ole-Marius Johnsen, til NRK.

Rundt 320 personer trosset snødrev, slaps og vind for å markere mangfold i Tromsø.

Comeback

Pride-parade i Tromsø nov. 2015

Leder for LLH Troms, Ole-Marius Johnsen i paraden.

Foto: LarsAndersen.no / Tromsø Arctic Pride

Arctic Pride gjorde i fjor comeback etter seks år uten festival i Tromsø. Festivalen er en markering av mangfold, med særlig fokus på lesbiske, homofile, bifile og transpersoners rettigheter.

Fra 16. til 22. november arrangeres det blant annet konserter, kunstutstillinger, foredrag, filmvisninger, debatter og quiz. I år var første gang det også ble arrangert parade gjennom Tromsø sentrum.

Blant de internasjonale gjestene på årets program er den russiske psykologen Valentina, som daglig lever med trusler fordi hun gjennom organisasjonen Maksimum kjemper for skeive rettigheter i Murmansk.

– Vi ønsker at det skal være like naturlig å være homofil som å være heterofil, men det er ikke alltid slik. Derfor mener vi det er viktig å kunne fortelle om hvordan forholdene rundt om i verden er og hvordan man som enkeltperson kan hjelpe, sier LLH-lederen.

Han mener Tromsø som solidaritetsby bør gå foran og skape engasjement for de som opplever å bli diskriminert på grunn av sin legning.

Heiste regnbueflagget

– Tromsø er en internasjonal by med nære kontakter til blant andre Russland og andre land. Nærkontakten må gjelde på flere områder, også skeive rettigheter, sier Johnsen.

Under fjorårets festival kunne LLH for første gang heise regnbueflagget utenfor Rådhuset i Tromsø.

I år ble flagget, som er et symbol for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner heist utenfor Rådhuset igjen.

– Nå skal vi fortsette feiringen gjennom resten av festivalen, men også i tiden fremover. Det at så mange blir med på paraden, enten de er skeive eller ei, viser at Tromsø er en god by å være skeiv i, sier festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen etter paraden lørdag.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark