Hopp til innhold

Mange nye boliger planlegges på Svalbard

I Longyearbyen skal det nå settes i gang arbeid med et større boligprosjekt. Det skal skje i samarbeid med flere aktører.

Hybelhuset det gamle sykehuset på Svalbard kan kollapse, og beboerne er evakuert.

Hybelhuset det 'Gamle Sykehuset' på Svalbard kan kollapse, og de 30 beboerne har fått midlertidig bosted.

Foto: Finn Tangen

Longyearbyen har mistet mange boliger den siste tida. 19. desember ble elleve bolighus totalskadet etter snøskredet som tok to menneskeliv.

I forrige uke ble 30 personer evakuert fra hybelhuset "Gamle Sykehuset" i Longyearbyen som kan kollapse.

Alle disse har fått midlertidig bosted.

Uklart hvor stort behovet er

Lokalpolitikerne i Longyearbyen diskuterer nå hva de skal gjøre for å skaffe flere boliger. Det er i dag uklart hvor stort behovet vil være de nærmeste årene.

Staten har bevilget 22 millioner kroner til bruk i bygg- og anleggsbransjen. Disse pengene kommer som en kompensasjon for reduksjonen i antall ansatte i Store Norske.

Samarbeid med andre

Tirsdag behandlet administrasjonsutvalget i lokalstyret denne saka. Det søkes nå samarbeid med flere aktører, sier lokalstyreleder Arild Olsen.

Nå skal ikke 22 millioner kroner utelukkende brukes til boligbygging.

Arild Olsen

Arild Olsen er lokalstyreleder i Longyearbyen Ap.

Foto: LARS-EGIL MOGÅRD / NRK

– Vi ønsker nå at det brukes en million kroner på et forprosjekt, og at det vurderes ulike finansieringsmodeller. Vi ønsker også et samarbeidsprosjekt med Statsbygg som mistet fem boliger i skredet før jul. De har signalisert at de ønsker å bygge nytt. Vi ønsker å se hvor stort dette kan bli, for å få utnyttet pengene best mulig, sier Olsen.

Gammel bebyggelse

Mange boliger ligger også i områder som kan være rasfarlige.

– Det vi vet er at vi har et stort behov for nye boliger. Vi har mange eldre boliger, og vi sliter med høyt energiforbruk. Det vil være et smart trekk å få bygd nytt.

Har dere nok ledige tomter?

– Vi har i gang en plan for arealplanlegging og ansetter nye fagfolk. Vi har sett på områder som kan bebygges, og har sett på muligheter for erstatningsboliger, sier Arild Olsen.

Privat boligbygging

Lokalstyrelederen sier at de foreløpig ikke har private aktører for boligbygging, men han tror at dette vil endre seg når lokalstyret er kommet i gang med deres opplegg for bygging av nye boliger.

Det blir lokalstyret som skal gjøre de endelig vedtak om arbeidet som skal gjennomføres.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark