Amerikanere vil bygge gigantisk kai på Svalbard

Amerikanske investorer er interessert i å være med på en havneutbygging i Longyearbyen.

Snøhetta
Foto: Skjermdump / Snøhetta

Det er planer om ei utbygging av et flytende kaianlegg til flere hundre millioner kroner. Lokalstyreleder Christin Kristoffersen sier at hun har hatt møter i Oslo med amerikanske investorer.

Greit med USA-kapital

Svalbard-ekspert Willy Østreng, som også er president i Norsk Vitenskapsakademi for Polarforskning, sier det ikke er noen formelle hindringer med amerikanske investeringer på Svalbard.

– USA har undertegnet Svalbardtraktaten. Å bygge ut havnekapasiteten på Svalbard vil være svært framtidsrettet, mener han.

Kan brukes andre steder

– De amerikanske investorene synes planene som er laget for ei havn i Longyearbyen, er svært interessante. Slike anlegg kan muligens også brukes i Alaska, Canada og på Grønland, sier lokalstyreleder Christin Kristoffersen.

Foreløpig er det ikke underskrevet noen avtaler.

– Men det er interessant at planene vekker internasjonal interesse, sier hun.

Hva skal Svalbard leve av?

På Svalbard diskuteres det nå hva som bør gjøres for å sikre framtida og norsk bosetting, i en tid der hjørnesteinsbedriften Store Norske sliter økonomisk.

Utbygging av havna blir pekt på som svært viktig.

Ei utbygging er kommet med i Nasjonal Transportplan med en anslått investering på 200 millioner kroner.

Stor mangel på kaiplass

Lokale myndigheter har lenge jobbet med planer om utvidelse av havna. I dag er det i perioder svært trangt, og stor mangel på kaiplass. Dette rammer turist- og reiselivsnæringa. Det er også behov for ei ny småbåthavn i Longyearbyen.

Økt betydning

Det er stor tro på at Svalbard i framtida vil spille en økende rolle for skipstrafikk ettersom isen smelter.

Lokalstyret har derfor fått laget et utkast til utbygging, som beløper seg til flere hundre millioner kroner. Det er snakk om en avansert flytekai med to innvendige etasjer, og to påbygg med to til tre etasjer på kaia. Et kombinert kai- og lageranlegg med kontorlokaler, som i tillegg til å ta imot mange titalls tusen turister i året, skal også huse universitetsansatte, studenter og et laboratorium for forskning på marint, arktisk miljø.

10 000 kvadratmeter

Til sammen vil etasjene i den påtenkte flytekaia romme 10 000 kvadratmeter, og vekta av en fullastet konstruksjon vil være 35 000 tonn. Det skrev Svalbardposten tidligere i år.

– Nå må det diskuteres hvordan dette skal finansieres, sier Kristoffersen.

– Det legges opp til privat medvirkning i prosjektet, sier hun.

Må drøftes

I dag og i morgen skal næringsminister Monica Mæland til Longyearbyen for å diskutere hva Svalbard skal leve av i framtida. Det blir møter med lokalstyret og næringsforeninga i Longyearbyen. Regjeringa vil i løpet av året lage en ny stortingsmelding om Svalbard.

– Det må i denne meldinga drøftes nøye om amerikansk kapital skal kunne få investere i ei havneutbygging, sier lokalstyreleder Christin Kristoffersen.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Programleder Hege Iren Hanssen

Se Nordnytt med Hege Iren Hanssen