Hopp til innhold

Rundt 200 kan miste jobben på Svalbard

Gruveselskapet satser på en bemanning på cirka 100 personer fra sommeren 2016. I verste fall kan over 200 personer miste jobbene sine.

Åpning ny gruve, Lunckefjell

Lunckefjell-gruva ble åpnet i 2014. Nå går det mot driftshvile i gruva.

Foto: Trond Johansen/SNSG

Wenche Ravlo

Administrerende direktør, Wenche Ravlo.

Foto: Privat

På et styremøte i Store Norske ble det i dag bestemt at de ikke har mulighet til videre arbeid i Lunckefjell-gruven, som ligger i Svea-området på Svalbard. Gruven ble åpnet i februar i fjor og har kostet 1,2 milliarder

Selskapet har jobbet hardt for å forbedre resultatene sine den siste tiden. De har oppnådd produksjonsmålene og gjennomført de kostnadsreduksjonene de hadde planlagt.

– Men markedet er rett og slett ikke med oss, og det er noe vi ikke kan styre, sier administrerende direktør i selskapet, Wenche Ravlo, til NRK.

Fortsatt håp om å berge noen arbeidsplasser

Det er Staten som eier Store Norske. Gruveselskapet ønsker nå å gå i dialog med Staten om en midlertidig driftsstans i Lunckefjell-gruven. Dersom Staten går med på dette, ønsker Store Norske samtidig å utvide driften i Gruve 7.

Selskapet skal derfor satse på å ha en bemanning på cirka 100 personer fra og med sommeren 2016. Dersom de ikke får øke produksjonen i Gruve 7, risikerer de å stå igjen med rundt 50 ansatte.

I beste fall betyr det at 130 personer mister jobben, i verste fall kan rammes over 200 personer.

– Nedbemanningsprosessen vil skje i samarbeid med de ansattes organisasjoner. Nedbemanningen vil ramme mange hardt. Vi må sørge for at dette skjer så skånsomt som mulig, sier Wenche Ravlo, i pressemeldingen.

– Den eneste løsningen

Arild Olsen

Hovedtillitsvalgt Arild Olsen

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Hovedtillitsvalgt for de gruveansatte i Longyearbyen arbeiderforening, Arild Olsen, var selv til stede under dagens styremøte.

– Dette var egentlig som forventet, og i mine øyne den eneste løsningen, sier Olsen.

Dere stopper arbeidet i Lunckefjell midlertidig. Er det håp om å ta opp arbeidet igjen?

– Det begynner å bli ekstremt tøft. Alle har jobbet kjempehardt for å nå målene våre, men markedet er mot oss. Det blir krevende å finne nye løsninger nå fremover.

Olsen har foreløpig ikke fått noen reaksjoner fra sine medlemmer. Til uka skal de ha møter for å prate om veien videre.

– Normalt har vi jo kuttet stillinger etter ansiennitet, men det er ikke sikkert det går nå, med tanke på alders- og kompetansesammensetning for den videre driften, sier Olsen.

Ministeren: – Vi må opprettholde aktivitet på Svalbard

Næirngsminister Monica Mæland (H) forteller at de tar ønsket om driftshvile fra Store Norske på alvor.

– Vi skal selvsagt gjøre grundige vurderinger av henvendelsen fra styret og de problemstillingene situasjonen aktualiserer. Dette er omfattende sak. Det er for tidlig å si noe om når departements vurdering vil være klar, sier Mæland i en pressemelding.

– Det er viktig å opprettholde både næringsaktivitet og bosetting på Svalbard. Gruvedriften til Store Norske har vært et bidrag til dette. Samtidig er dette en bransje med krevende markedsforhold og betydelig risiko.

Monica Mæland

Næringsminister Monica Mæland lover en grundig behandling av saken.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix