Hopp til innhold

– Jeg har ikke like mye penger som før, men herregud så bra jeg har det

Mats Jacobsen (30) sa opp jobben i transportfirmaet for å starte opp matproduksjon på familiegården. Nå er han blant favorittene til å bli årets unge bonde.

Stolt bonde

Mats Jacobsen kan ikke tenke seg en bedre jobb enn gårdsdrift.

Foto: Elise Einem / NRK

For to år siden fikk Mats Jacobsen et kall. Han ville blåse liv i den gamle familiegården på Berg utenfor Tromsø, som hadde lagt brakk siden 1989. Kona oppmuntret han til å gå for drømmen. Han overtok noen kje (baby-geiter, journ.anm.) for å prøve ut bondelivet. Etter det ballet det bare på seg med griser, sauer og geiter.
– Det er ikke like mye penger i dette som andre trygge jobber, men det å få jobbe på denne måten er fantastisk, sier den unge bonden.

Kje og grisunger

Jacobsen mener det beste med å være bonde er å jobbe med dyrene. Selv om det ikke er morsomt å se dem bli fraktet til slakting er det en del av realiteten. Det at kjøtt kommer fra de søte gårsdyrene er noe man må forholde seg til.

– Når man spiser kjøtt syntes jeg at det er viktig at folk, spesielt unge, vet hvor maten kommer fra, forteller bonden.

Det var der inspirasjonen til kje-prosjektet hans kom fra. Jacobsen adopterer bort geiter til familier får hver sin geit de følger opp. De er med på alt som skjer fra kjeene blir født til de blir slaktet. Adoptivfamilien får kjøtt og skinn fra sin geit, og slik lærer de om matproduksjon.

"Jacobsen på Berg" har nettopp fått 14 nye dyr på gården. For knappe to uker siden ble det født 15 nye grisunger av den 250 kilo tunge purka Lille Persille. I dag er det 14 unger igjen, og de er blitt 1–2 kilo tunge. Grisene, sammen med sauene og hønsene, er ute hele året. Da får de spise det de finner av røtter og gress, og de får en naturlig tilværelse på gården.

Heldiggris

Heldiggrisene på Berg får lov å være ute hele året. Om seks måneder blir de bacon, sier Mats Jacobsen.

Foto: Elise Einem / NRK

Populær

Mats fikk i august en mail om at han var nominert til "Årets unge bonde 2015". Etter det gikk det bare oppover i konkurransen for 30-åringen. Nå er han en av fem gjenværende bønder, blant 349 nominerte.

Kriteriene for å bli nominert og ikke minst for å vinne "Årets unge bonde" er at bonden skal være matprodusent, under 35 år og må være et godt forbilde. Målet med denne kåringen er å øke oppmerksomheten rundt norsk landbruk og å sette fokus på kvalitetsrik, norsk mat.

– Det er utrolig morsomt med den responsen som har vært rundt denne konkurransen. Det er noe jeg er utrolig takknemlig for, så får vi se hvordan det går videre.

Økologisk

Bonden syntes det er vanskelig å svare på hvorfor han selv er et godt forbilde.

– Mitt mål med dette er å bevise at det går an å drive på denne måten. Jeg vil også bane litt vei for andre unge bønder og vise at de ikke bare må ta over andre gårder og investere stort for å få et liv som bonde til å fungere. Det går an å drive en gård som i gamle dager, sier bonden som satser på økologisk gårdsdrift.

– Det at man skal sprøyte grønnsakene med gift eller avle opp dyr som står i trange båser og nesten aldri ser mennesker, det rimer ikke helt oppe i mitt hode. Da er det bedre å gjøre det på gamlemåten, mener 30-åringen.

Hvem som vinner "Årets unge bonde 2015" vil bli avslørt under Agroteknikk-messen i Lillestrøm 28. november.