Hopp til innhold

– Godt å hjelpe til i krisen, men vi sitter igjen med sterke inntrykk

Politiførstebetjent Lars Meland har vært med på å redde mer enn 3000 flyktninger i Middelhavet de siste ukene.

Lars Meland på Siem Pilot

– Da vi dro hjem tenkte vi at det vi hadde vært med på var ekstremt, og at det sikkert ble en stund til neste gang. Men i det vi landet på Gardermoen onsdag bladde vi opp i nettavisene og så at det var en ny runde med mange lik. Dessverre.

Foto: Privat

– Man får en annen dimensjon når man er der fysisk og står i solsteiken og jobber time etter time med folk som åpenbart er til randen av desperasjon for å komme seg bort, sier politiførstebetjent i Troms politidistrikt, Lars Meland.

Onsdag kom han hjem fra Middelhavet. Der har han vært en del av et mannskap på 32 personer på det norske skipet Siem Pilot, som har reddet over 3000 båtflyktninger fra døden.

– Det var en mektig opplevelse, det må jeg si. Det var godt å gjøre noe konkret og hjelpe til i den krisen som er der, men vi sitter igjen med ganske sterke inntrykk, sier Meland.

De fleste har sett de dramatiske tv-bildene med overfylte båter og flyktninger i nød i Middelhavet. Meland har fått erfare store kontraster mot livet hjemme, og har vært med på å gi flyktningene et nytt håp.

Døde like før redning

Han beskriver tilfeller der migrantbåter har kantret like før de skulle blitt reddet. Om panikk på dekk, som har ført til at båtene har fått overbalanse og personene har omkommet i det de skulle bli reddet.

– Vi har hatt et stort fokus på å ta dem om bord så sikkert som mulig. Når de har satt seg tett i tett både over og under dekk på skrøpelige farkoster skjønner man at de har gjennomgått en krise der de kommer fra. Det syns jeg kanskje er det sterkeste synsinntrykket, at de har vist såpass glede når de har blitt reddet av oss, forteller Meland.

Et annet sterkt inntrykk var episoden der de skulle hjelpe en båt utenfor kysten av Libya.

– Selv om vi på båten var godt utrustet, så gjorde det sterke inntrykk å hente ut 49 lik fra bunnen på en båt. Det gjorde det, sier Meland.

Barna bidrar med leker

I oktober reiser han nedover igjen til Middelhavet, men om knappe fire uker reiser kona ned.

– For oss har det vært et ønske om å bidra, et humanitært tilsnitt på oppdraget som er unikt i politisammenheng. Vi tente begge på ideen da vi så annonsen, og har satt av høsten og førjulsvinteren til dette prosjektet for å bidra og for å hjelpe, sier Meland.

Barna deres som er i barneskolealder er inkludert i avgjørelsen, og de er stolte over at foreldrene bidrar. Selv har de gitt bort leker som Meland tok med til barna på båtene.

– De barna vi har hentet om bord kom med ingenting, og ble veldig glad for lekene. Vi forsøker å vise våre barn at vi har vunnet gull da vi ble født i Norge, og at det er viktig å bidra, sier Meland.