Hopp til innhold

Norsk skip reddet 956 flyktninger

Den italienske kystvakten fikk i dag SOS-signaler fra 20 overfylte båter utenfor kysten til Libya. Det norske skipet Siem Pilot reddet nesten tusen personer.

Siem pilot reddet i dag flere barn og babyer

Flere babyer er blant de 67 barna som det norske skipet Siem Pilot reddet i dag. Ida Dahl Nilssen i Kripos forteller at lørdagen har vært hektisk.

Foto: Kripos

Minst sju fartøy deltok i redningsoperasjonen, for å redde mennesker ut av 20 overfylte båter i Middelhavet.

Et av redningsfartøyene som var med i operasjonen er det norske Siem Pilot som reddet 956 flyktninger i dag. 67 av de reddede er barn.

– På den første fiskebåten vi kom til tok vi om bord 320 migranter og blant disse var det 27 barn. På den neste båten tok vi imot 400 nye migranter, sier presseansvarlig i Kripos, Ida Dahl Nilssen, som beskriver dagen som ekstremt hektisk.

(saken fortsetter under bildet)

Laster Twitter-innhold

Det har kommet inn 20 nødanrop og den italienske kystvakta delegerer ansvaret ut til båtene som er med i redningsaksjonen. Mens NRK snakket med Dahl Nilssen var det norske redningsmannskapet på vei ut til nok en gummibåt som har bedt om hjelp.

Siem pilot i redningsoperasjon i Middelhavet

Det norske skipet Siem Pilot har tatt imot over 900 personer i overfylte båter i dag.

Foto: Kripos

– Det er stor aktivitet i området med mange nødanrop. Det er flere pågående aksjoner samtidig og det gjøres hele tiden vurderinger om omdisponeringer ut ifra hvor det er mest kritisk. Her handler det om å redde liv. Heldigvis har vi ikke tatt imot noen døde i dag, sier Dahl Nilssen.

Overfylte båter

Samtidig er Leger uten grensers båt Bourbon Argos på veg til Sicilia med 300 mennesker som ble reddet fra havsnød i går.

Bourbon Argos plukket i siste liten opp rundt 90 personer fra en gummibåt som var gått lekk, men har også med seg personer fra en overfylt trebåt som ble reddet av et italiensk skip.

Flere enn 104.000 personer fra Afrika, Midtøsten og Sør-Asia har så langt i år ankommet italienske havner etter å ha blitt reddet i Middelhavet.

Det norske fartøyet Siem Pilot i redningsoperasjon

Siem Pilot deltar i redningsoperasjoner i Middelhavet, der minst 3000 personer er i havsnød i dag.

Foto: Kripos

I tillegg har 135.000 ankommet Hellas, mens flere enn 2.300 personer har mistet livet på den farlige reisen i skrøpelige fartøy.

Arrestasjoner

Politiet i Palermo på øya Sicilia, sier til AFP at de har arrestert seks egyptere som de mistenker er menneskesmuglere, etter en redningsoperasjon denne uken.

Ifølge vitnesbyrd fra de 432 passasjerene om bord hadde fartøyet blitt fylt med ti ganger flere personer enn det den var laget for å tåle. Kvinner og barn skal ha vært låst inne under dekk.

De skal ha betalt menneskesmuglere 2000 euro hver for reisen fra Egypt til Italia, og de som var innelåst måtte betale mer for å komme opp på dekk for å trekke luft.

SISTE NYTT

Siste nytt

OSIRIS-REx har vært 7 år i verdensrommet, og er nå tilbake på jorda.

Historisk Nasa-landing kan gi svar på livets opp­rinnelse

Prøver fra romsonden Osiris-Rex har akkurat landet i ørkenen i Utah. Nasa håper prøvene kan fortelle oss hvordan livet på jorda begynte.

Marko havnet i leirskredet: – Bilen bare fløy

Marko Mijatovic var på vei hjem da han svingte inn på E6. I det stummende mørket var det en avgrunn der veien skulle vært.