Hopp til innhold

WADA forsvarer Jamaicas antidopingsystem

Kritikerne til tross: Jamaica har et velfungerende antidoping-system, ifølge noen av de mektigste toppene i WADA.

Veronica Campbell-Brown, Usain Bolt og Yohan Blake

Det er ingen grunn til å kaste mistanke over Usain Bolt (midten) utifra kvaliteten på det jamaicanske antidopingsystemet, ifølge WADA. Veronica Campbell-Brown (t.v.) ble angivelig tatt i doping 4. mai i år. Yohan Blake (t.h.) var utestengt i tre måneder for noen år siden.

Foto: NTB Scanpix

– Vi har vært der nede nylig og sjekket at de har et effektivt opplegg. De har et program på plass som er i henhold til våre retningslinjer, sier WADA-direktør David Howman til NRK.

Debatten om det jamaicanske antidoping-systemet har blusset opp etter dopinganklagene mot stjernesprinter Veronica Campbell-Brown.

Mange la merke til at den positive prøven skal ha blitt tatt av et internasjonalt team, ikke av det jamaicanske antidopingbyrået.

– Folk kommer til å stille spørsmål om den jamaicanske sprintfremgangen etter dette, sa friidrettskommentator Lars Lystad i forbindelse med Campbell-Brown-saken.

WADA-direktør Rune Andersen snakker om antidopingarbeid i Jamaica og andre land.

Se utdrag av NRKs intervju med Rune Andersen, direktør i WADA.

Flere kritikere

Det har lenge vært hevdet at friidrettsutøvere på Jamaica kan dope seg mer eller mindre uten risiko når de er utenfor konkurranse, fordi jamaicanerne ikke har sofistikert nok opplegg for testing.

Den tidligere storsprinteren Carl Lewis har for eksempel vært kritisk.

– Land som Jamaica har lemfeldige program, det kan gå måneder uten at de blir testet, sa Lewis etter OL i Beijing.

– Det er vanskelig å teste jamaicanske utøvere fordi de er vanskelige å finne, har IOC-medlem Dick Pound uttalt til Reuters.

Før Beijing var det en generell oppfatning, også hos Det internasjonale antidopingbyrået WADA, at systemet ikke fungerte på reggea-øya.

Den teorien holder ikke mål lenger, ifølge flere høytstående personer i WADA.

– Har sjekket dem flere ganger

– Vi har sjekket systemet deres flere ganger fordi Jamaica er en stor idrettsnasjon, spesielt innen friidrett. Systemet deres er bygget opp etter de prinsippene vi har lagt til grunn, og som fungerer, sier WADA-direktør Rune Andersen.

NRK intervjuet direktørene Andersen og David Howman da de var på norgesbesøk i forrige uke, altså før dopinganklagene mot Veronica Campbell-Brown.

Begge var klare på at Jamaica har et godkjent system for å hindre doping.

– Hvor sikker kan man være på at en utøver som Usain Bolt er ren?

– Man kan aldri garantere noe som helst. Men det foretas naturligvis prøver av alle friidrettsutøvere på et visst nivå. Både Det internasjonale friidrettsforbundet og antidopingsystemet på Jamaica foretar dopingtester. Dette vet vi fordi vi har vært der og sjekket. WADA kan også teste utøvere hvis det ikke er tilstrekkelig utført, så det finnes flere sikkerhetsventiler, sier Andersen, som ikke vil gå noe mer i detalj om enkeltutøvere.

WADA-direktør David Howman diskuterer hvordan man kan forbedre antidopingarbeidet i små nasjoner.

Se utdrag av NRKs intervju med David Howman, direktør i WADA.

Vil innføre strengere kontroll

Howman forteller at WADA overvåker de lokale antidopingmyndighetene i flere land, inkludert Jamaica. De vil nå gå enda tettere inn i de enkelte lands systemer.

– Vi kommer til å innføre en betydelig forskjell i hvordan WADA kontrollerer dopingtesting. Vi må forsikre oss om at testene rundt omkring i verden blir mer effektive, sier WADA-direktøren.

Den jamaicanske idrettsministeren Natalie Neita Headley sier i dag at den jamaicanske regjeringen kommer til å fortsette å forbedre landets antidopingopplegg.

– Vi kommer til å fortsette å innføre tiltak for å sørge for dopingfri idrett på alle nivåer, sier hun ifølge Stabroknews.com.

Siste nytt

  • Alexander Bonsaksen med sjokkovergang til Vålerenga

    Den tidligere Frisk Asker-spilleren Alexander Bonsaksen (37) har meldt overgang til rivalen Vålerenga på en ettårskontrakt. Overgangen kommer etter to år i Asker.

    – Jeg merket etter hvert at uansett hvor bra tilbudet eller opplegget var i Asker, så var det hit jeg ønsket meg innerst inne, sier Bonsaksen til NRK.

    Bonsaksen har tidligere vunnet sluttspillet tre ganger med Vålerenga. Overgangen kommer to år etter at han valgte bort Vålerenga ved forrige hjemkomst fra et utenlandsopphold på syv år. Han står med to gull i den finske ligaen.

    – Akkurat nå føles det jævlig bra, men det er ikke et lett valg. Jeg hadde det jo bra der jeg var. Det var to fine år, sier Bonsaksen.

    37-åringen er forberedt på reaksjoner som måtte komme når han har valgt å gå over til Frisk Asker-rivalen.

    – Reaksjonene blir helt sikkert blandet. Det får man bare tåle, sier Bonsaksen.

    Dette er Vålerengas tredje nysignering på én uke. Tidligere har Stian Kaltrud Nystuen og Mikkel Christiansen blitt presentert for sølvvinneren i årets sluttspill.

    vK6Xw-Zn8JI
    Foto: Rodrigo Freitas / NTB
  • Idrettsforbundet reagerer på nytt lovforslag: – Det er en del utfordringer

    Norges idrettsforbund har konkludert med at et nytt lovforslag knyttet til kampen mot trakassering og seksuelle overgrep mot barn ikke «fullt ut dekker idrettens behov».

    Lovforslaget, som konkret omhandler idrettens mulighet til å oppbevare og dele personopplysninger om personer som bryter norsk lov, ble sendt på høring i februar. Fristen for å komme med innspill er 1. juni.

    Styret i Norges idrettsforbund behandlet saken på sitt møte denne uken og berømmer Kulturdepartementet for å se og imøtekomme behovet idretten har for en lovregulering.

    – Like fullt er det en del utfordringer med det som nå ligger på bordet. Lovforslaget har et virkeområde som ikke fullt ut dekker idretten behov, sier generalsekretær Nils Einar Aas.

    Han kommenterte forbundets arbeid med saken på et pressemøte onsdag. NIF peker blant annet på at lovforslaget burde hatt et enda videre virkeområde.

    – For eksempel er ikke økonomiske misligheter tatt med, og det er avgrensninger knyttet til tilskuere på idrettsarrangementer. Vi mener lovforslaget er veldig komplisert i sin oppbygning, og dette er ting vi vil spille inn i høringen, sa Aas.

    (NTB)

    L2bHzx6h56Q
    Foto: NTB
  • Bessebergs advokat reagerer kraftig på NIF-vedtak

    Anders Besseberg får ikke beholde æresmedlemskapet i Norges idrettsforbund som følge av korrupsjonsdommen i Buskerud tingrett, det opplyser Norges idrettsforbund.

    – På bakgrunn av erkjente kritikkverdige forhold som fremkommer i tingrettens dom av 12. april 2024 mot Anders Besseberg anser idrettsstyret at han har skadet idrettens anseelse, konkluderer de.

    Besseberg fratas æresmedlemskapet i NIF med umiddelbar virkning.

    78-åringens advokat Mikkel Toft Gimse reagerer sterkt på beskjeden om at Besseberg ikke får beholde hedersbevisningen sin.

    – Anders Besseberg er ikke kjent med dette. Vi reagerer på at han ikke ble kontaktet av NIF i forkant, men får vite om dette fra media, skriver Toft Gimse til NRK og utdyper:

    – Besseberg understreker at dommen mot ham ikke er rettskraftig og ser dette som en del av forhåndsdømmingen mot seg.

    Besseberg ble tildelt æresmedlemskapet i NIF allerede i 2013.

    Besseberg ble nylig felt på nesten alle tiltalepunkter og dømt til tre år og en måneds fengsel for grov korrupsjon fra tiden som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

    Han har anket straffen.

    (NTB/NRK)

    ga8x3mpGGZk
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal