Hopp til innhold

– Hvis dette stemmer, er det et enormt sjokk

Flere medier melder at den tredoble OL-vinneren Veronica Campbell-Brown har testet positivt for doping. 31-åringen er en av verdens aller største sprintere de siste ti årene.

Veronica Campbell-Brown

Veronica Campbell-Brown med gullet hun vant på 200-meter i VM i 2011. Campbell-Brown har hele

Foto: KIM JAE-HWAN / Afp

Lars Lystad

NRKs friidrettskommentator Lars Lystad sier at det kommer til å bli stilt spørsmål om den jamaicanske sprintfremgangen etter den angivelige positive dopingtesten.

Foto: Aas, Erlend / NTB Scanpix

Fredag kveld ble det klart at en jamaicansk OL-sprinter hadde levert en positiv A-prøve for et vanndrivende legemiddel.

Natt til lørdag norsk tid kom sjokkbeskjeden fra den jamaicanske avisa The Gleaner:

De hevder den dopingtatte utøveren er Veronica Campbell-Brown.

Lørdag formiddag melder også nyhetsbyrået Reuters at Campbell-Brown har testet positivt.

Lystad: – Hun er en av de virkelig store

Campbell-Brown er en av de aller største profilene i friidrettsverdenen, og har vært det i en årrekke. Hun har vunnet tre OL-gull og to VM-gull siden hun slo gjennom i år 2000.

– Hvis dette stemmer, er det et enormt sjokk. Dette kommer til å bli mottatt som en stor skuffelse på Jamaica. Hun er en av de virkelig store i friidretten, sier NRKs friidrettskommentator Lars Lystad.

Saken er ikke bekreftet fra offisielt hold, og ifølge flere jamaicanske medier er ikke B-prøven analysert ennå.

Likevel skal Campbell-Browns sponsorer være varslet om saken, ifølge The Gleaner.

– Vil stille spørsmål om sprintfremgangen

– Dette må være den største dopingskandalen i jamaicansk friidrett noensinne. De har hatt noen riper i lakken, men de aller største stjernene har ikke havnet i de aller alvorligste dopingsakene, sier Lars Lystad.

Både Yohan Blake og Shelly-Ann Fraser-Pryce har tidligere vært utestengt i tre måneder, men Campbell-Browns sak er langt mer alvorlig.

Stoffet hun har testet positivt for skal nemlig være et vanndrivende legemiddel som øker produksjonen av urin. Stoffet står på dopinglista til WADA ettersom stoffet kan brukes til å skjule dopingmisbruk.

– Folk kommer til å stille spørsmål om den jamaicanske sprintfremgangen etter dette. Det er det ingen tvil om når en av de største blir anklaget for noe så alvorlig, sier Lystad, som presiserer at Campbell-Brown har trent og bodd i USA i store deler av karrieren.

Testet av utenlandsk team

Den positive prøven skal ha blitt avlagt under et internasjonalt stevne på Jamaica 4. mai i år.

Vanndrivende legemidler har til hensikt å tømme kroppen for væske, som kan brukes til å dekke over bruk av illegale midler i idretten.

Det jamaicanske antidopingbyrået skal være rystet over dopingavsløringen. Testen skal nemlig ikke ha blitt utført av dem, men av dopingjegere fra det internasjonale friidrettsforbundet.

– I så fall viser det at systemet fungerer. Det er viktig når rett før et mesterskap, sier Lystad.

Veronica Campbell-Brown

Veronica Campbell-Brown løper over mål til et av karrierens høydepunkter, gullet på 200-meter i VM i 2011.

Foto: David J. Phillip / Ap

Siste nytt

  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal