Hopp til innhold

Eksdoper: – Hadde aldri dopet meg dersom det var ulovlig

Morten Heierdal brukte anabole steroider i en årrekke, og unnskyldte bruken med at den ikke er ulovlig i Norge. Nå er hans største ønske at doping skal kriminaliseres.

Oppbevaring og bruk av dopingmidler bør bli ulovlig i Norge, det mener Antidoping Norge.
- Et forbud er viktig og vil virke forebyggende, mener tidligere misbruker

Vil ha dopforbud

– Doping bør kriminaliseres så fort som mulig, for jeg tror det kan ha en viss forebyggende effekt. Selv hadde jeg aldri dopet meg dersom det var ulovlig, sier Morten Heierdal.

Han er nå i ferd med å sone en dom på ett og et halvt års fengsel for voldsbruk. Det er to-tre år siden han sluttet med bruk av anabole steroider.

– Doping er hovedgrunnen til at jeg sitter i fengsel

NRK møter ham i Trøgstad. Heierdal sier han angrer dypt på at han begynte med anabole steroider.

– Jeg er overbevist om at det er hovedgrunnen til at jeg i dag sitter i fengsel, sier han. – Velfortjent er det også, jeg har påført mennesker smerte og skade. Det er tungt. Mange har måttet lide for mine feil, og det er det som gjør mest vondt.

– Det er utrolig hvor mye lettere og friskere jeg har blitt i både kropp og sinn etter at jeg har kommet meg ut av det, forteller han til NRK.

Aktualiserer spørsmålet om forbud

Spørsmålet om kriminalisering av doping er igjen aktuelt etter Steffen Kjærgaards innrømmelse av at han dopet

Steffen Kjærgaard

Steffen Kjærgaards innrømmelse av doping

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

seg da han var aktiv syklist.

I dag er det ikke straffbart å dope seg eller å oppbevare stoffer som står på dopinglista.

I land som Italia og Frankrike er det forbud, og der har politiet avslørt utallige dopere gjennom mange razzier . Det vil ikke skje i Norge før et forbud blir vedtatt av Stortinget.

Endret kroppen og personligheten

Morten Heierdal var 16 år gammel da han ble tatt opp på A-laget til Furuset. Fotballkeeperen var spinkel og liten av vekst i forhold til de eldre motspillerne han møtte i kamp, og skjønte fort at han måtte gjøre noe med fysikken.

Derfor begynte han å trene styrke på det lokale treningssenteret, og ble etter hvert både større og sterkere.

– Men etter to, tre år merket jeg at utviklingen stagnerte. Det var da jeg bestemte meg for å begynne med anabole steroider, forteller han.

Steroidene virket svært kjapt og forstørret kroppen og musklene hans mye. Men 29-åringen mener at også personligheten hans ble annerledes.

Morten heierdal

– Jeg hadde aldri begynt å dope meg hvis det var ulovlig på den tid, sier Morten heierdal

Foto: NRK
– Jeg måtte velge: Gi opp eller snu

– Jeg ble mye mer aggressiv. Steroider kan gjøre det med folk, og er nesten like avhengighetsskapende som narkotika. Og slutter du med det, mister du også motivasjonen med treningen – den blir ikke på langt nær det samme, mener han.

– Hva fikk deg til å prøve å komme deg ut av dopingen?

– At hele livet mitt sakte, men sikkert holdt på å rakne. Over tid skjøv jeg unna alle menneskene som betydde noe for meg – mine virkelige venner, familie, alle. Det begynte å gå ut over jobben min og alle aspektene av livet mitt.

Jeg sto til slutt på kanten av stupet, og hadde valget: Gi opp eller snu, forteller han.

Han valgte å snu. Men det kostet, og det tok tid.

– Jeg måtte kjempe meg opp fra bunnen og gjennom gjørma, se problemene i øynene. Det var ikke noen lett vei ut, sier Morten Heierdal.

Ikke straffbart i dag

I 1992 ble det ulovlig å importere og eksportere dopingmidler fra Norge, men personer som doper seg kan ikke bli straffeforfulgt. Det er nemlig ikke straffbart ifølge norsk lov.

Nylig sendte helse – og omsorgsdepartementet ut et forslag om å kriminalisere bruk, oppbevaring og kjøp av stoffer som står på Legemiddelverkets dopingliste.

Dette forslaget støttes av blant andre Norsk Idrettsforbund, Antidoping Norge og Politiets Fellesforbund.

Siste nytt

  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X. Noen timer senere fulgte Haaland opp med et innlegg i samme kanal.

    «Seks finaler igjen», skriver 23-åringen og referer til at det gjenstår seks kamper denne sesongen.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag.

    City skal spille finale mot byrival Manchester United i FA-cupen 25. mai. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal