Hopp til innhold

Denne dopingrazziaen kunne ikke skjedd i Norge

Fransk politi har avslørt utallige dopere gjennom razziaer som denne. I Norge er ikke doping ulovlig, og politiet får ikke være med i jakten på juksemakerne. Det kan det snart bli slutt på.

Fransk politi gjennomsøker hotellet i Pau der Astana-laget holdt til.

Hotellrommene til Astana-rytterne ble grundig gjennomsøkt av fransk politi under Tour de France i 2007. Politiet rykket ut etter at Alexander Vinokourov testet positivt for doping.

Foto: ERIC GAILLARD / REUTERS

London Olympics Cycling Men Alexandr Vinokourov

Alexander Vinokourov ble tatt for doping, men kom tilbake til sykkelsporten noen år senere.

Foto: Christophe Ena / Ap
Steffen Kjærgaard

Steffen Kjærgaard sto frem og fortalte om sitt omfattende dopingbruk på nittitallet, men vil ikke bli straffeforfulgt i Norge.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

På bildet over er fransk politi på vei inn i hotellrommene til sykkellaget Astana under Tour de France i 2007.

Der sikret de seg bevis etter at Alexander Vinokourov testet positivt for bloddoping under den trettende etappen, som han for øvrig vant.

Doping ikke straffbart i Norge

Fransk politi har flere ganger rykket ut på denne måten, både under Tour de France og andre idrettsarrangementer. Også i land som Italia og Tyskland er juksemakere blitt avslørt av slike dopingrazziaer.

I Norge har ikke politiet myndighet til å gjennomføre slike aksjoner.

Rett og slett fordi det ikke er straffbart etter norsk lov å bruke eller oppbevare stoffer som står på Legemiddelverkets dopingliste, slik det er i flere andre land.

Politiet vil endre loven

Derfor vil heller ikke dopere som står frem, slik som Steffen Kjærgaard gjorde tirsdag, bli straffeforfulgt.

Ganske irriterende, syns politiet selv.

– Doping har ingenting i vårt samfunn å gjøre. Det er helsefarlig omtrent på lik linje med narkotika, selv om det ikke gir noen rus. Det er mange grunner til å kriminalisere det, sier Frank Haga, forbundssekretær i Politiets Fellesforbund.

Han har nylig vært med på å forfatte et høringssvar til helse- og omsorgsdepartementet. Departementet sendte i høst ut et forslag om å kriminalisere å kjøpe, bruke og oppbevare stoffer som står på Legemiddelverkets dopingliste.

Politiets Fellesforbund støtter forslaget. Det samme gjør blant andre Norges Idrettsforbund og Antidoping Norge.

– Hører ikke hjemme i idretten

Antidoping

Anders Solheim i Antidoping Norge ønsker kriminalisering av dopingbruk.

– I andre land har de bedre virkemidler for å avdekke doping enn vi har i Norge, medgir Anders Solheim, leder i Antidoping Norge.

Organisasjonen jakter dopere på norsk jord, og innser at virkemidler som ransaking og politiavhør ville gjort arbeidet enda mer effektivt.

I tillegg mener de at økte straffer, som muligheten for å havne i fengsel, kunne hatt en forebyggende effekt.

– Selv om idretten har en selvjustis, ser vi at den ikke alltid strekker helt til. Derfor ser vi ingen problemer med å kriminalisere doping i tillegg, sier Haga.

Det er vel å merke ulovlig å føre dopingmidler inn og ut av Norge, men enn så lenge er det bare idretten selv som kan straffe utøvere som blir tatt for å ha brukt doping.

Straffen er da som regel utestengelse fra konkurranse eller bøter.

– Et forbud vil samsvare med idrettens grunnverdier på dette området, og vil forsterke budskapet om at doping ikke hører hjemme i idrettsmiljøet verken innenfor eller utenfor den organiserte idretten, sier idrettspresident Børre Rognlien.

Skader bare doperen selv?

Kripos vil være de som får mye av ansvaret for etterforsking av doping dersom loven endres. De skriver i sitt svar til helsedepartementet at de er bekymret for om de har nok ressurser.

Kripos stiller også spørsmålstegn ved om dopingbruk er et samfunnsproblem, siden de mener det først og fremst er skadelig for doperen selv.

– Dersom loven blir endret trenger politiet flere ressurser til å drive med denne typen etterforsking. Det er viktig at det ikke bare blir en lovendring for «syns skyld», men at man faktisk oppretter stillinger til fagpersoner som kan jobbe med dette, sier Haga.

Helse - og omsorgsdepartementet vil senere komme med et endelig forslag til behandling. Deretter må forslaget tas opp i Stortinget, før en endring av legemiddelloven eventuelt kan skje.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal