Hopp til innhold

Northug: – Jeg skal ikke ødelegge

KUUSAMO (NRK.no): Petter Northug gir fra seg plassen som ankermann for Norge i vinterens første verdenscupstafett.

Petter Northug

Petter Northug bruker renn som trening, og føler ikke det er riktig utgangspunkt for å være norsk ankermann på Lillehammer.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT / NTB scanpix

Northug går for en god plassering, og kan havne i seierskampen, på søndagens avsluttende jakstart i minitouren i Kuusamo. Etterpå avgjør han om han reiser på høydesamling eller om han reiser hjem til Norge for å gå verdenscup på Lillehammer neste helg.

Mest sannsynlig blir det høyde og ingen Northug å se på Lillehammer i det hele tatt.

Drar han til Lillehammer, er det definitivt ikke for å sikre Norge seieren i årets første verdenscupstafett. Etter problemene han har hatt i høst, har Northug nemlig ikke noe ønske om å være ankermann for et norsk førstelag så tidlig i sesongen.

– Jeg skal ikke ødelegge for noe førstelag, i hvert fall, sier Northug til NRK.no.

Kan teste alternativer

Han utelukker imidlertid ikke å gå stafetten. Men premisset for å være ankermann, er ganske tydelig:

– Det må bli på et fjerdelag.

Landslagssjef Vidar Løfshus bekrefter at Northug vil bli vurdert som ankermann for Norge hvis han mener han er klar for det. Det hevder han altså at han ikke er på spørsmål fra NRK.

– Men det kan hende han sier noe annet til oss hvis det skulle bli aktuelt og vi spør ham. Petter er veldig ærlige i tilbakemeldingene. Sier han at han er klar, så er han klar. Sier han at han ikke er det, så setter vi opp en annen løper, sier Løfshus.

Krogh eller Røthe

Han peker på Finn-Hågen Krogh som den naturlige kandidaten.

– Finn-Hågen er den bak Petter som har de beste avslutteregenskapene. Men Sjur Røthe har også gått gode ankeretapper for oss. Vi har flere alternativer, og hvis Petter ikke er klar, ser vi på det som en god mulighet til å teste ut andre kandidater, sier Løfshus.

Han er uansett imponert over utviklinga Petter Northug har hatt i løpet av en drøy uke. Han innledet med en 62.-plass i klassisk i nasjonal åpning på Beitostølen forrige fredag.

Jevn Kuusamo-finale

Søndag går han sitt sjette renn på ti dager, og ingen må bli overrasket om Northug havner i seierskampen i «Ruka Triple». Han går ut bare halvminuttet bak førstemann Dimitri Japarov (Tour-leder Eldar Rønning stiller ikke til start), sammen med sterke løpere som Maxim Vylegzhanin og Alexander Legkov.

– Det blir samlet felt og nesten som en fellesstart, så det blir spennende å se hva Petter er kapabel til i den formen han er nå. Jeg mener også Martin Johnsrud Sundby (nr. 7, 18 sek. bak Rønning) har gode muligheter. Det kan bli et artig skirenn, sier Løfshus.

Petter Northug tror ikke det blir artig. Han tror det blir vondt, som det alltid er å yte maks når kroppen ikke er i form.

– Jeg tror ikke jeg har det giret på slutten når formen ikke er der. Når formen er der, kan du ligge i ei gruppe og spare krefter, og ha igjen litt på slutten. Men nå blir man kvernet i hjel, sier Petter Northug.

Jaktstarten starter kl. 12.15.

Sportsnyheter

Manchester United

United ydmyket og får slakt – ekspert ber forsvarsstjerne gi seg

Manchester United gikk på sitt 13. tap for sesongen mot Crystal Palace. Spesielt forsvarsvikarene og manageren får sterk kritikk etter det som blir kalt årsverste av storklubben.

Siste nytt

  • Daley klar for sitt femte OL

    Stuper Tom Daley får delta i sitt femte OL, det ble klart da han tirsdag ble presentert som en del av det britiske laget. 29-åringen tok en pause fra sporten etter at han vant gull i forrige OL, men kommer til å delta igjen i Paris-lekene.

    FINA Diving World Cup 2021 and Tokyo 2020 Olympics Aquatics Test Event
    Foto: NAOKI OGURA / Reuters
  • Tidligere OL-utøver drept i krigen i Ukraina

    Vektløfteren Oleksandr Pjeljesjenko er den første OL-utøveren som har blitt drept i krigen i Ukraina, skriver The Guardian.

    Han døde i kamp for å forsvare landet sitt på søndag, det bekrefter den nasjonale OL-komiteen i Ukraina.

    30-åringen ble nummer fire i vektklassen 85 kilo under OL i Rio i 2016. Han har også blitt europeisk mester to ganger.

    «Det er med stor sorg at vi må meddele at i dag sluttet hjerte til den ærede idrettsmesteren i Ukraina, to ganger europeisk mester i vektløfting, å slå» skriver den nasjonale OL-komiteen i Ukraina på Instagram.

    Pjeljesjenko var utestengt fra idretten i perioden 2013 til 2015 som følge av en dopingforseelse. Deretter gjorde han comeback og tok EM-gull i 85-kilosklassen i 2016. Året etter forsvarte han tittelen. I 2018 begikk han et nytt brudd på dopingreglene og sluttet å konkurrere.

    Mer enn 400 ukrainske idrettsutøvere og idrettsledere skal være drept i krigen.

    (NRK/NTB)

    U11uSDVHKrI
    Foto: Afp
  • Moyes ferdig i West Ham etter sesongen

    West Ham bekrefter at David Moyes er ferdig som manager i klubben etter sesongen.

    I en pressemelding mandag kveld skriver Premier League-klubben at Moyes og klubben er enige om å avslutte samarbeidet etter fire og et halvt år.

    – Jeg har virkelig likt å jobbe med alle i West Ham, og vil takke styret for å gi meg sjansen til å lede denne fantastiske klubben, sier Moyes.

    I løpet av sin periode i London-klubben, ledet 61-åringen dem blant annet til seier i Serieligaen forrige sesong. Det var West Hams første store trofé siden de vant FA-cupen i 1980.

    – David har vært ansvarlig for en periode i vår historie med stor fremgang og suksess, og vi er ekstremt takknemlige for hans harde arbeid, engasjement og dedikasjon til rollen, sier styreleder David Sullivan.

    Med to kamper igjen av sesongen ligger West Ham på niendeplass i Premier League.

    Lørdag spiller de sesongens siste hjemmekamp mot Luton. Klubben skriver at Moyes vil få den hyllesten han fortjener fra supporterne ved at avskjeden allerede har blitt opplyst om.

    Samtidig som Moyes bekreftes ferdig i klubben, skriver både BBC og The Athletic at spanske Julen Lopetegui blir ny manager i West Ham.

    57-åringen skal være enig om betingelsene, men har så langt ikke signert papirene. Spanjolen har vært uten jobb siden han ble sparket i Wolverhampton i august i fjor. (NTB/NRK)

    David Moyes
    Foto: Maja Smiejkowska / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal