Hopp til innhold

Golberg opprørt av finsk frekkis: – Nå må det statueres et eksempel

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Tyskernes protest mot den finske gullvinneren Sami Jauhojärvis sporskifte under lagsprinten ble kontant avfeid. Den norske landslagssprinteren Pål Golberg mener det er på tide å revurdere reglene.

Sochi Olympics Cross Country Sprint

Her kjører Sami Jauhojärvi over skiene til Tim Tscharnke etter at de begge prøvde å komme seg inn i det samme sporet. Like etter mistet Tscharnke balansen og falt ut av medaljekampen.

Pål Golberg

Den norske sprinteren Pål Golberg forstår godt at tyskerne protesterte mot Sami Jauhojärvi sporskifte.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Sochi Olympics Cross Country Sprint

Tscharnke holdt på å ta med seg russiske Nikita Kriukov da han falt, men russeren holdt seg så vidt på beina.

– Nå må det statueres et eksempel snart. Denne var stygg. Foran eller ikke - sånn gjør man det bare ikke, skrev den norske landslagsløperen Pål Golberg på sin Twitter-konto like etter finalen i lagsprint.

Samtidig kokte det på arenaen i Sotsji. Mens finnene jublet for gull styrtet den tyske troppen rett til langrennsjuryens lokaler på stedet.

Kjørte over skiene

De tyske trenerne var opprørte over en situasjon på oppløpet da gullvinneren Sami Jauhojärvi og tyske Tim Tscharnke kjempet om det samme sporet.

Det endte med at finnen kjørte over skiene til tyskeren slik at han falt og rev med seg russiske Nikita Kriukov, som så vidt unngikk fall. Like etterpå suste Jauhojärvi inn til suverent gull.

  • Se hele resultatlisten i bunnen av artikkelen!

Tyskerne la inn protest, selv om finnen var klart først til å ta sporet. I møtet ble protesten kontant avfeid av juryen.

Avgjørelsen falt ikke i god jord i den tyske langrennsleiren.

– Finnen kuttet linjen rett foran meg. Han skulle ikke gjort det sånn. Vi mistet en klar medalje, sier Tscharnke til NRK.

Golberg: – Kanskje greit å endre reglene

Også Golberg mener den finske manøveren burde fått konsekvenser. Overfor NRK utdyper han Twitter-meldingen sin slik:

Jeg mener dette først og fremst for følgene det får. Hvorfor går finnen ut til høyre på den måten når han uansett skal til venstre? Han ser han er foran, men å kjøre over skia? Det skjer for ofte, og derfor bør det gjøres noe med dette, sier han, og legger til:

– En gang må man si fra, og da mener jeg for senere. Disker du bare de som blir nummer 15 og 20, og aldri medaljevinnerne, så blir det ikke noe. Det er for mange gråsoner.

Golberg oppfatter reglene som at man må være foran motstanderens skitupper når man bytter spor. Han synes likevel det er altfor mange eksempler på slike situasjoner i feltet, og synes det er synd.

– Det skjer veldig mye i feltet uten at det får konsekvenser for resultatet. Kanskje er det greit å endre reglene så de blir enda klarere. Det var kjipt for resultatet i dag. Tyskland tapte kanskje gullet på det som skjedde.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Finland's Sami Jauhojaervi wins gold followed by silver medalist Russia's Nikita Kriukov in the Men's Cross-Country Skiing Team Sprint Classic Final at the Laura Cross-Country Ski and Biathlon Center during the Sochi Winter Olympics on February 19, 2014 in Rosa Khutor near Sochi. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI

Sami Jauhojärvi gikk inn til suverent finsk gull på lagsprinten. Russiske Nikita Kriukov var involvert i fallet, og mistet rytmen før innspurten.

– Var ikke redd gullet skulle ryke

Russiske Kriukov klarte å spurte inn til sølvmedalje for Russland etter situasjonen på oppløpet, mens Sverige kunne nærmest seile inn til bronsemedalje.

Petter Northug og Ola Vigen Hattestad endte på fjerdeplass. Tyskerne ble til slutt nummer syv.

Finlands trener, norske Magnar Dalen, sier til NRK.no at han aldri var bekymret for at gullmedaljen skulle ryke.

– Jeg ser på det sånn at både på bilveien og andre steder har man folk som bestemmer rammene for hva man kan drive med. Vi forholder oss bare til hva juryen sier i denne saken, sier han.

– Vi ville respektert juryens avgjørelse uansett, legger han til.

Bjørn: – Kanskje var det gullet som røk for Russland

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn mener manøveren ble helt avgjørende for utfallet i finalen.

– Finnen var klart først i sporet, og jeg er ikke overrasket over at juryen mener tyskeren måtte takke seg selv for at han falt. Verre var det at han rev med seg russeren, som var i god posisjon til å kunne ta gull. Etter fallet mistet han imidlertid helt rytmen. Kanskje var det gullet som røk, sier Bjørn.

Golberg gikk lagsprint for Norge i forrige VM, men denne gang satt han hjemme og så rennet. Sprintløypen i Sotsji regnes som svært tøff, og derfor stilte flere nasjoner med sine beste allroundløpere både på herresprinten og i lagsprinten.

Golberg mener det er tydelig at løypen er laget for å favoriserer allrounderne fremfor sprinterne.

– Denne konkurranseformen er egentlig ikke til å bli klok på. Det var litt kjipt at vi ikke klarte å følge, sier han.

Petter Northug og Ola Vigen Hattestad hadde ingen god dag på lagsprinten og gikk inn til fjerdeplass.

SE VIDEO: Reaksjoner etter lagsprinten.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Resultater, teamstafett finale for menn» i nytt vindu

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal