Hopp til innhold

– Vi lærer mange tjuvtriks

GRANÅSEN (NRK): Det svir fortsatt for Didrik Tønseth å tenke på det bitre VM-nederlaget. Nå skal han få opp farten ved hjelp av en gammel sprintkonge.

Didrik Tønseth

MØLLEMESTER: Didrik Tønseth kjører intervaller på rulleskimølla i Granåsen. Tor-Arne Hetland passer på kvaliteten.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Se der ja. Der er det trivsel. Jeg er Steira, der ...

Det mangler ikke på selvironi når Didrik Tønseth ser bildene av seg selv liggende langflat i snøen etter VM-tremila i Falun. Han var med i gruppa på fire som gjorde opp om medaljene – og måtte ta til takke med den småsure fjerdeplassen, en plass for eksempel Kristin Størmer Steira vet mye om hvordan det føles å havne på.

Men samme Steira vet også mye om hvor deilig det er å ta en medalje etter å ha vært nummer fire. Det er den følelsen Tønseth også nå vil oppleve. Og han får hjelp.

Tor Arne-Hetland (41) er ansatt som landslagstrener i langrenn, etter å ha skaffet seg erfaring som trener i Tyskland, Sveits og Canada. Mannen med både VM- og OL-gull i sprint skal på omtrent daglig basis følge opp «trønderbataljonen» på allrounlaget. Det vil si Niklas Dyrhaug, Chris Jespersen og Didrik Tønseth.

De tre har minst to ting felles. De har meget god utholdenhetskapasitet. Men de er for trege når det drar seg til i en spurt.

Tønseth

SLÅTT: Didrik Tønseth tok ut alt i VM-tremila. Belønninga var å bli dyttet ned fra bronse- til fjerdeplass 50 meter før målstreken.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Ikke kjent for å være kjappe

– Det er glimrende for oss at vi har fått Tor-Arne. Trønderne er ikke kjent for å være de kjappeste – bortsett fra én. Så å få hans spisskompetanse på de områdene vi er dårligste på, det tror jeg blir kjempebra, sier Tønseth til NRK.

Sola skinner fra skyfri himmel over VM-anlegget fra 1997, Granåsen i Trondheim. Men treningsøkta som akkurat er ferdig, har foregått innendørs.

På det nye toppidrettssenteret gjøres en stor del av treningsjobben på rulleskimølla. Der kan det gjøres eksakte målinger, slik at trener Hetland har full oversikt over løpernes utvikling – både underveis i økta og fra gang til gang.

Tønseth har gjennomført ei såkalt terskeløkt. Men økta er avsluttet på en måte den kanskje ikke ville blitt avsluttet på i fjor.

Som en dessert kommer nemlig et tre minutter langt hurtighetsdrag.

Tor-Arne Hetland

HJEMME IGJEN: Etter trenerjobber i Tyskland, Sveits og Canada, er Tor-Arne Hetland tilbake i Trøndelag og Norge som norsk landslagstrener.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Det var døden

– Å legge avslutninger på intervalløkter med høy hastighet, er noe vi gjør regelmessig. Og så blir det to økter i uka med hurtighet. Vi prøver å lure det inn i øktene litt etter litt, sier Hetland.

Det er etter økta NRK lar trener og elev gjenoppleve de tre siste minuttene fra VM-tremila i Falun. Der var Tor-Arne Hetland på plass som trener og sekundant for mannen som skulle vise seg å snyte Tønseth for medaljen inne på oppløpet, kanadiske Alex Harvey.

– Det var døden da jeg så Harvey der. Det var den verste mannen som kunne komme den dagen, sier Tønseth.

Han sikter ikke bare til at Harvey er en rask mann. Kanadieren hadde også eventyrlig gode ski denne dagen.

– Her skulle du ligget først inn i sprintbakken og satt inn alt det du hadde igjen. De andre tre er mer slitne enn deg, sier Hetland idet løperne kommer inn på stadion for siste gang.

– Nå ja ... Jeg tenkte bare å være nummer to-tre inn på stadion for å dra nytte av dragsuget, svarer Tønseth.

– Du ligger i rett posisjon, Alex klarer ikke å komme forbi, men det hadde vært en fordel å være foran Dario Cologna inn på oppløpet, sier Hetland.

– Det høres så lett ut når han sier det. Men foran Dario, det … Nå kan du skru av, sier Tønseth og rister på hodet.

Tønseth

VM- SPURTEN: Slik glapp medaljen for Didrik Tønseth på VM-tremila.

Hevnlyst og tjuvtriks

Han holder seg rolig. Men han innrømmer at det gjør noe med ham å se nederlaget i reprise.

– Det er jækla motiverende. Når du ser klippet, vekker det følelser. Du får litt hevnlyst. Det viser at man kan være med inn. Da er det bare å utvikle kapasiteten videre og ha et lite ess i ermet hvis man havner i en spurt, sier Tønseth.

Arbeidet som nå er påbegynt, handler ikke først og fremst om å bygge nye og mer eksplosive muskler. Det handler mer om å venne seg til å holde høy fart med allerede stive bein.

– Jeg var en av de tregeste skiløperne som fantes i min tid. Jeg vant aldri et eneste hurtighetsdrag mot de andre guttene på sprintlaget, men jeg var ganske ålreit på siste to hundre meter. Den kvaliteten tror jeg gutta på allroundlaget kan lære seg. Det handler om å ha nok økter med høy nok hastighet i den typen terreng som kommer på slutten i et skirenn, påpeker Hetland.

I tillegg handler det altså om taktiske manøvrer. For det er altså ofte en sammenheng mellom rekkefølgen ut av siste sving og rekkefølgen i mål. Hadde Tønseth vært først ut av svingen i VM, ville neppe alle de andre tre i tetgruppa rukket å passere ham.

– Vi lærer mange tjuvtriks. Han har det i ryggmargen. Så det er mye taktikk, men vi får kjeft, stort sett, gliser Tønseth.

Stafett

VERDENSMESTERE: Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth,Anders Gløersen og Petter Northug vant stafetten i Falun.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Rett posisjon til rett tid

Hetland kaller det ikke tjuvtriks.

– Det handler om å være i rett posisjon til rett tid, fastslår han.

Slikt kommer med erfaring. VM-tremila gjorde Didrik Tønseth en erfaring rikere.

Senere i mesterskapet fikk han også med seg en annen nyttig erfaring, nemlig opplevelsen av å bli verdensmester i stafett.

Man lærer mest av egne erfaringer. Men Tønseth er glad for at han nå også skal få lære av Hetland sine.

– Det betyr at vi får mye bedre oppfølging, og at vi får med oss en kar som er noenlunde sprek og kommer til å være med på mange økter. Han er med og tilrettelegger, sier Tønseth.

Ifølge Hetland selv, kommer han ikke til å «blande seg inn» i riktig alle økter. Han mener selvstendigheten er noe av det som er med på å gjøre norske langrennsløpere best i verden.

Men han kommer ikke til å tillate at noen senker skuldrene.

– Nå er han i Meråker, og da er han her i Trondheim annenhver dag. Så når han flytter hit, ser vi ham nok daglig, dessverre, gliser Didrik Tønseth.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

    Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

    Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

    Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

    Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

    Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

    Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

    Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

    I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

    Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

    Kristian Eriksen
    Foto: NTB
  • Beltran sendte Fiorentina til conferenceligafinalen – 4-3 sammenlagt over Vetlesen og Nusas Brugge

    Lucas Beltran ble den store helten da han sikret 1-1 til Fiorentina borte mot Brugge i semifinalen i conferenceligaen.

    Italienerne hadde nemlig en 3-2-ledelse fra det første oppgjøret og er dermed klar for finalen i conferenceligaen med 4-3-seier sammenlagt.

    Hugo Vetlesen startet kampen for Brugge og pådro seg et gult kort før han ble byttet ut etter 70 minutter. Antonio Nusa startet på benken, men kom inn etter 86 minutter.

    Brugge fikk en drømmestart på kampen da Maxim De Cuyper stanget vertene i ledelsen etter 20 minutter. Dermed sto det også likt mellom lagene.

    Dessverre for belgierne pådro de seg en straffe da det bare sto igjen fem minutter på klokken. Den banket Beltran i nettmaskene bak Simon Mignolet.

    Vetlesen
    Foto: AP
  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

    Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

    Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

    – Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

    Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

    Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

    Silje Opseth
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal