Hopp til innhold

Sykkelpresidenten: – Kjærgaard-saken er foreldet

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen sier sykkelforbundet ikke vil forfølge Steffen Kjærgaards dopinginnrømmelser videre. Nå er det opp til påtalemyndigheten om Kjærgaard kan straffes.

Kjærgaard og Tiedemann Hansen

Steffen Kjærgaard og Harlad Tiedemann Hansen under pressekonferansen tirsdag, der Kjærgaard innrømmet å ha brukt doping som proffsyklist.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Anders Solheim

Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, sier det er opp til påtalemyndighetene om Kjærgaard straffes.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Tirsdag formiddag innrømmet tidligere proffsyklist, senere sportssjef i Norges Cykleforbund, Steffen Kjærgaard at han brukte doping i sin proffkarriere som sykkelrytter.

Kjærgaard er permittert fra sin stilling som sportssjef i Norges Cykleforbund. Sykkelpresident i forbundet, Harald Tiedemann Hansen, sier at de ikke vil følge saken videre.

– Vi setter punktum her. Han har gjort en jobb for oss de siste årene, det er det vi forholder oss til, sier sykkelpresident han til NRK.no.

– Vi jobber kun preventivt mot doping. Det er Antidoping Norge som er utøvende. Hele saken er foreldet, den er mer enn åtte år gammel, sier han.

Opp til påtalemyndigheten

Antidoping Norge holdt pressekonferansen i forbindelse med Kjærgaards dopinnrømmelser tirsdag. På pressekonferansen kunne de ikke svare på om det venter noen form for straff for Kjærgaard.

– Det er opp til påtalemyndigheten vår å avgjøre om Kjærgaard dopingmisbruk kan straffes. Men foreldelsesfristen er åtte år i dopingsaker, sier daglig leder i Antidoping Norge Anders Solheim til NRK.no.

– Er fristen absolutt?

– Det må påtalemyndigheten svare på.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet.)

Tidligere proffsykkelist, Steffen Kjærgaard, tilstår bruk av doping.

Under en pressekonferanse tirsdag, innrømmet tidligere proffsyklist Steffen Kjærgaard at han brukte doping i sin karriere.

Solheim varsler at de vil ha en samtale med Kjærgaard så fort det lar seg gjøre.

– Vi forventer at Kjærgaard vil fortelle det han vet om dopingbruket i sykkelsporten. Det er en sak som ifølge Kjærgaard er for over ti år siden, men vi skal avholde møtet med ham og høre hva han har å meddele om dopingbruk i sykkelpsorten, sier solheim til NRK.

Kan snakke med flere

Solheim opplyser også at det kan være aktuelt å snakke med flere fra det norske sykkelmiljøet for å komme til bunns i saken.

– Vi ønsker å komme til bunns i saken. Som et ledd i det, vil vi muligens også ha samtaler med andre personer i det norske sykkelmilljøet, sier Solheim.

Solheim er glad for at Kjærgaard har valgt å legge kortene på bordet.

– Det er også et aspekt til vi skal ta med videre, at vi tar vare på Kjærgaard som menneske. Det er veldig viktig at vi ikke glemmer bort det de neste dagene og ukene, sier Solheim.

Kjempet mot tårene

Kjærgaard var tydelig preget da han la dopingkortene på bordet tirsdag. 39-åringen forklarte rolig om sitt dopingmisbruk, men måtte kjempe for å holde tårene tilbake da han kom inn på konsekvensene for familie og nære venner.

Kjærgaard

Steffen Kjærgaard tørket tårer da han fortalte om sin dopingfortid.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Akkurat nå har jeg veldig vondt på grunn av meg selv, norsk idrett, norsk sykkelsport, og ikke minst nærmeste familie og venner, sa Kjærgaard.

Kjærgaard fikk flere ganger spørsmål om hvorfor han valgte å slutte med doping.

– En av årsakene var at responsen på EPO-mikrodosene følte seg så lite at jeg synses det var alt for høy riskio i forhold til vinning. Jeg var nok voldsom forsynt, sa Kjærgaard.

– Hadde du sluttet med doping om det ikke hadde vært for at virkningen uteble?

– Jeg er usikker. Det var en periode hvor jeg hadde etablert meg og fått barn. Kanskje var endret det livsverdiene litt, sa Kjærgaard.

Han hevdet også at han betalte for dopingen selv, og at ingen andre i US Postal visste at han dopet seg.

– Jeg husker ikke hvor mye jeg betalte, men det var dyrt, sa Kjærgaard.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal