Hopp til innhold

Her forstår Bradley Wiggins at Tour de France er over

Sammenlagtfavoritt Bradley Wiggins var i sitt livs form, men et kragebeinsbrudd på den sjuende etappen av Tour de France ødela drømmen om en pallplass i «Touren». Det la en demper på feiringen til etappevinner og treningskamerat Mark Cavendish.

Bradley Wiggins

Edvald Boasson Hagen (nr. 2 fra venstre) ser at Bradley Wiggins sliter med å komme seg på beina etter velten. Wiggins brakk krageibeinet i velten omtrent fire mil fra mål.

Foto: Christophe Ena / Ap

Cavendish og Wiggins

Mark Cavendish og Bradley Wiggins sammen før prologen i fjorårets Tour de France.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix
Edvald Boasson Hagen

Edvald Boasson Hagen på den sjuende etappen av Tour de France.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
Mark Cavendish

Mark Cavendish etter seieren på den 7. etappen.

Foto: PASCAL PAVANI / Afp

– Oh shit!

Det var Mark Cavendish sin umiddelbare reaksjon da han i det direktesendte vinnerintervjuet på tv ble fortalt at Bradley Wiggins hadde brutt årets Tour de France.

– Jeg er så trist på hans vegne, sa HTC-Highroad-rytteren som nettopp hadde spurtet inn til sin 17. etappeseier i det prestisjetunge rittet.

Cavendish og Wiggins er begge briter og kjenner hverandre godt. I 2008 ble de verdensmestere sammen på Storbritannias lag i banesykling. De har mange treningstimer sammen og neste sesong blir de sannsynligivs lagkamerater i Team Sky.

«Cav» mener Wiggins kunne tatt en pallplass i årets utgave av Tour de France.

– Jeg tror ikke folk vet hvor god form han (Wiggins) var i nå, men jeg vet han var i sin beste form, sier Mark Cavendish.

Boasson Hagen rett ved veltet

Den dramatiske velten skjedde snaut fire mil fra mål. Flere ryttere gikk i bakken, men Sky-laget ble hardest rammet.

Wiggins, som er kaptein på Evdald Boassen Hagens lag Sky og sammenlagtfavoritt i «Touren», ble lenge liggende på asfalten å holde seg til kragebeinet. Det ble raskt konstatert brudd og så kom meldingen om at årets vinner av oppkjøringsrittet Criterium du Dauphine måtte bryte Tour de France. Wiggins endte på 4. plass i «Touren» i 2009.

Boasson Hagen var rett ved siden av Wiggins da lagkapteinen smalt i asfalten. Det kunne like gjerne vært han som lå der med brukket kragebein.

– Jeg var veldig nær ved å gå i bakken. Jeg klarte akkurat å sette ned beinet og bare håpet at det ikke kom folk bakfra. Sykkel er slik at du noen ganger går i bakken og brekker noe, sier Boasson Hagen til NRK.

Selv om nordmannen ikke ble skadet i situasjonen ventet han, i likhet med resten av laget, på kapteinen. Dessverre for Sky-laget ventet de forgjeves.

– Det er kort vei mellom topp og bunn, for lagets del ble det fort til bunn i dag, men sånn er det i idrett. Det er dumt, sa en betuttet Edvald Boasson Hagen etter etappen som ble et mareritt for laget hans sammenlignet med torsdagens triumf.

Da tok nordmannen sin og lagets første etappeseier noensinne i det prestisjetunge rittet .

Hushovd fortsatt i gult

Siden hele Sky-laget ventet på Wiggins havnet de bak hovedfeltet og kom i mål hele tre minutter etter vinneren Cavendish.

Sammenlagtleder Thor Hushovd slapp unna velten og hang godt med helt inn, men klarte ikke hamle opp med Cavendish i spurten. Nordmanen endte på 7. plass, han beholder imidlertid sammenlagtledelsen siden han kom inn sammen med hovedfeltet.

Det var spesielt for Cavendish å vinne akkurat i byen Chateauroux siden det var her han i 2008 vant sin første etappeseier i Tour de France.

– Av alle etappene var det denne jeg ville vinne mest, sa Cavendish som også vant på onsdag.

Radioshack-kaptein skadet

Også Radioshacks sterke sammenlagtkandidat Chris Horner ble sittende igjen i veltet som felte Wiggins, mens hovedfeltet stormet videre. Tyler Farrar, den antatt beste spurteren i Thor Hushovds lag Garmin-Cervelo, ble også rammet av velten.

Boonen brøt

Belgiernes store sykkelfavoritt Tom Boonen brøt også Tour de France fredag, drøyt halvveis på den sjuende etappen.

Boonen veltet stygt onsdag , men maktet likevel å fullføre etappen. Etterpå viste det seg at belgieren ikke hadde brukket kragebeinet, men kroppen var godt forslått. Til tross for smertene kom han seg gjennom sjette etappe dagen derpå, men fredag var det slutt.

Etter drøyt 90 kilometer på landeveien gikk Boonen av sykkelen og satte seg i lagbilen til Quick Step. Årets Tour de France tok dermed en trist slutt også for vinneren av den grønne poengtrøya fra 2007.

Siste nytt

  • Træen måtte bryte Giro d'Italia – Milan endelig til topps

    Den norske sykkelproffen Torstein Træen måtte tirsdag stå av Giro d'Italia som følge av krasjen på åpningsetappen. Jonathan Milan vant tirsdagens etappe.

    Siden hans forrige seier i Giroen, hadde Milan fem 2.-plasser før triumfen endelig kom i tirsdagens spurt. Italieneren vant etappen foran Kaden Groves og Phil Bauhaus.

    – Etter fem 2.-plasser er det lett å unna ham denne seieren, utbrøt Discovery-kommentator Theis Magelssen.

    Træen skadet kneet stygt og måtte sy flere sting som følge av lørdagens velt. Likevel kom han seg til mål og fullførte også etappene søndag og mandag.

    – Jeg må dessverre fortelle at jeg bryter Giroen. Smertene ble for store, og det var ikke fornuftig å fortsette. Jeg synes det er veldig kjipt å måtte gi meg, men nå skal jeg hjem og restituere og fokusere på resten av sesongen, sier Træen i en video Bahrain-Victorious har publisert på X.

    Torstein Træen under Tour de France i 2023
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Thiago Silva returnerer til Brasil

    Den brasilianske midtstopperveteranen Thiago Silva (39) vender tilbake til barndomsklubben Fluminense neste sesong.

    Det bekrefter klubben på X. Silvas kontrakt med sin nåværende klubb, Chelsea, går ut etter sesongen og han kommer dermed vederlagsfritt til Fluminense.

    – Hjemme igjen, skriver de over et bilde med påskriften «monsteret er tilbake».

    39-åringen startet fotballkarrieren som juniorspiller for Fluminense, før han fikk proffdebuten for RS Futebol i 2002.

    De tre neste sesongene spile han for Juventude, Porto B og Denamo Moskva, før han endelig fikk prøve seg på A-laget til Fluminense i 2006.

    I 2009 gikk veien videre til AC Milan. I Europa spilte han også for PSG og Chelsea, før turen går tilbake til Brasil og barndomsklubben neste sesong. (NTB)

    Thiago Silva
    Foto: Andrew Couldridge / Reuters
  • Træen måtte bryte Giro d'Italia

    Den norske sykkelproffen Torstein Træen måtte tirsdag stå av Giro d'Italia som følge av krasjen på åpningsetappen.

    Træen skadet kneet stygt og måtte sy flere sting i lørdagens velt. Likevel kom han seg til mål og fullførte også etappene søndag og mandag.

    Tirsdag startet han også den fjerde etappenfra Acqui Terme til Andora, men underveis ble det stopp. Det melder Giro d'Italia i sine kanaler.

    28-åringen byttet lag fra Uno-X til Bahrain-Victorious før årets sesong.

    Træen var én av tre norske ryttere i årets Giro-felt. De to andre er Vegard Stake Laengen (UAE) og Tobias Foss (Ineos). (NTB)

    Torstein Træen under Tour de France i 2023
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal