Hopp til innhold

Starter kronerulling for løperne: Risikerer å bli hjemme

Norges Skøyteforbund har så lite penger at de trenger privatpersoner som sponsorer. Hvis ikke økonomien bedrer seg, kan verdenscupløpere bli tvunget til å være hjemme.

Van der Horst

UTSATT: Fredrik van der Horst er blant skøyteløperne som kan få store utfordringer med satsingen hvis ikke skøyteforbundet får sterkere økonomi. Her fra EM på skøyter i januar.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Even Wetten

EKSPERT: Tidligere skøyteløper og NRK-ekspert Even Wetten opplevde også trange tider da han satset.

Foto: Douglas C. Pizac / AP

– I verste fall kan det bli konsekvensen. Nå håper vi for alt i verden at vi unngår det, men det kan bli en realitet, sier generalsekretær Halvor Lauvstad i Norges Skøyteforbund.

  • Se 500 meter og lagtempo for menn på NRK2 og NRK.no fra klokken 16.55.

Til tross for en oppløftende start på sesongen, mangler skøyteforbundet fortsatt sponsorer til å sikre den sportslige satsingen.

Forbundet har allerede gjort betydelige innsparinger, og nå er det startet en kronerulling på oppfordring fra norske skøytesupportere. Tidligere olympisk mester Ådne Søndrål åpnet pengeaksjonen torsdag kveld.

– Aksjonen startet på initiativ fra entusiaster som vil gi penger, og da tenkte vi at vi har lyst til å gjøre det ryddig, sier Lauvstad.

Frykter egenandeler

Skøyteforbundet har jaktet to økonomiske bidragsytere siden OL-sesongen ble avsluttet i mars – uten hell.

Lauvstad forklarer at forbundet mangler cirka én million kroner for å sikre at de som går løp på verdensarenaen kan gå løp ut sesongen. Det trengs også flere millioner for å planlegge toppsatsingen videre etter sesongen, i tillegg til arbeidet med rekruttering og bredde.

Men hvis pengene ikke kommer inn, kan de nest beste løperne bli tvunget til å betale egenandel.

– De aller beste skal slippe det. Men det kan være at løpere på nivået under, som er kvalifisert til verdenscup, må betale egenandeler, sier Lauvstad.

I første omgang betyr det at Ida Njåtun, Sverre Lunde Pedersen, Håvard Bøkko, Espen Aarnes Hvammen og Håvard Lorentzen står utenfor faresonen.

Men løpere som Hege Bøkko, Aleksander Waagenes, Ole Bjørnsmoen Næss, Simen Nilsen og Fredrik van der Horst er mer utsatt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skøytetalentet Sverre Lunde Pedersen tok sin første verdenscupseier på 1500 meter i Seoul fredag morgen. På tiden 1:47.76 tok han en soleklar førsteplass foran nederlandske Wouter olde Heuvel på 1:48.02 og Kjeld Nuis på 1:48.30. Kommentatorer: Eirik Koren og Even Wetten

SE VIDEO: Her vinner Sverre Lunde Pedersen sitt første verdenscupløp i Berlin.

Forstår situasjonen

Hvis de ikke kan legge ut for reisingen selv, blir alternativet å trene hjemme.

– Det er selvfølgelig ikke ideelt for meg. Det har ikke vært lukrativt å være skøyteløper til nå, så da måtte jeg personlig fått stønad for å delta. Jeg håper selvfølgelig at det skal løse seg før det kommer til det. Samtidig må man gjøre det man må gjøre, og hvis det kommer til det, må jeg håpe at jeg får hjelp av dem rundt meg. At vi løser det på en måte, sier van der Horst til NRK.no.

25-åringen, som har vært del av verdenscuplaget i høst, trener privat utenfor sesong. Men fra oktober til mars er han helt avhengig av støtten fra forbundet.

– Hva vil en egenandel gjøre med motivasjonen?

– Du blir litt påvirket av det selvfølgelig. Du føler deg ikke så privilegert hvis du selv må ut med penger for å representere Norge i konkurranser. Men man er jo såpass oppegående at man ser den økonomiske situasjonen. De (Norges Skøyteforbund) kan ikke trylle heller. Jeg må enten være så god at jeg får støtte, eller så får jeg klare det selv, sier van der Horst.

Mener tiltak er nødvendig

Selv om den norske skøytesporten nå har pengekniven på strupen, er ikke situasjonen ekstraordinær sett i et historisk perspektiv.

Det mener NRKs skøyteekspert Even Wetten, som selv opplevde trange tider da han begynte å satse.

– Når man ikke har penger til å drive slik man ønsker, er det viktig å se på hvilke løpere som har livets rett i et internasjonalt toppkontekst. Såpass direkte og harde tror jeg skøyteforbundet må være. Hvis det er løpere som har muligheten til å nå toppen, men som ikke får reist siden de må betale egenandel, er det kjempeuheldig. Men sånn har det vært tidligere, og skøyteforbundet kan nok ikke belage seg på å ha en fet pengekasse, sier Wetten.

Han mener kronerullingen er et tegn på at sponsormarkedet i Norge har endret seg.

– Det er enda verre enn det har vært tidligere. Skøytesporten har slitt med variable resultater de siste årene, og det har gjort det vanskeligere. Men nå kommer resultatene, så det kan jo hende dette snur, sier eksperten.

Wetten peker på at det er resultatene som er det kommersielle produktet for sporten. Utøverne har dermed levert en solid søknad for å redde sin egen satsing.

Men han stiller seg utelukkende positiv til forsøket med kronerulling.

– Det er bedre å gjøre et forsøk enn å sitte på sidelinjen og vente på at kassen blir tom. Dette er en utprøvd metode i både Lillestrøm og Vålerenga (fotball), og de har hatt suksess med å få sympatisører til å bidra, sier Wetten.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Espen Aarnes Hvammen gikk inn til 2.plass under 500 meter i Berlin, 0.02 sekund bak polske Artur Was.

SE VIDEO: Her går Espen Aarnes Hvammen inn til 2.-plass og karrierebeste i Berlin.

Dårlig tid

Generalsekretær Lauvstad forteller at de allerede har merket pågang fra givere. Men jakten på sponsorer pågår med full styrke, og forbundet har i dag økonomisk kontroll på de nærmeste to månedene.

– Det er ikke sånn at vi stenger butikken til jul hvis det ikke kommer støtte, men svaret er egentlig så fort som mulig. Vi kommer til å leve godt ut januar/februar uansett, men vi tror aksjonen kan gjøre det tryggere, sier Lauvstad.

– Hvorfor er det så vanskelig for dere å skaffe sponsorer?

– Jeg tror vi har en historikk som er litt grå og innesluttet, uten at det nødvendigvis stemmer. Men jeg tror vi fortsatt har en jobb å gjøre med å fremstå enda mer energisk og entusiastisk, sier Lauvstad.

Fredrik van der Horst peker også på at skøyteløperne ikke har klart å levere samme resultater som kollegene i andre vinteridretter.

– Vi har vært litt bortskjemte med at det har blitt prestert godt i nesten alle vinteridretter. Så nå som skøyting har vært uten de store prestasjonene, har det vært vanskelig å hente sponsorer. Nå gjør Sverre og Espen og flere det bra, så da skal det være lettere for forbundet å få mer interesse rundt sporten. Vi nordmenn liker jo å vinne, og det er mange i Norge som har tilknytning til skøyter. Jeg håper den gode åpningen er «kickstarten» for at flere melder seg på, sier van der Horst.

Sverre Lunde Pedersen leverte et av sine beste tekniske løp da han skøytet inn til 2.-plass på 5000 meter i Belin sist helg. 22-åringen tok karrierens første verdenscupseier da han vant 1500-meteren i sesongåpningen.

Samtidig har Espen Aarnes Hvammen fått sitt endelige gjennombrudd med 2.-plassen på 500 meter i Berlin. Hvammen har levert en rekke sterke løp i høst, og sprinteren var kun hundredeler unna pallen i både Obihiro og Seoul.

Nå venter årets siste mulighet for skøyteløperne å imponere på den sportslige arenaen: Verdenscuphelgen i Heerenveen.

Siste nytt

  • Luton misset seiershattrick mot Everton

    Luton prøvde å slå Everton for tredje gang denne sesongen, men måtte nøye seg med 1-1 og er fortsatt på nedrykksplass i Premier League.

    I en kamp med mange store sjanser til begge lag tok Everton ledelsen på et VAR-straffespark midt i første omgang, men Elijah Adebayo utlignet da han knuste Ashley Young i en duell ved lengste stolpe, tok ned ballen og knallet den i mål.

    Luton måtte vinne for å klatre forbi Nottingham Forest og ta seg over nedrykksstreken, men er i stedet bak på målforskjell med en kamp mer spilt.

    Everton kom fra seier i tre strake hjemmekamper og har tross sine poengstraffer berget plassen. Likevel ville laget gjerne fortsette seiersstimen.

    UZxSU_N9CXo
    Foto: AP
  • Schjelderup-perle hjalp Nordsjælland til seier

    En frisparkperle fra Andreas Schjelderup ble vinnermålet da Nordsjælland slo AGF 3-1 borte. Laget henger med i gullkampen i dansk fotball.

    Farum-laget inntok 2.-plassen tre poeng bak Brøndby, men ett foran FC København og Midtjylland før de tre andre topplagene skal i aksjon søndag.

    Halvparten av målene i kampen ble scoret av banens to nordmenn, for på overtid reduserte Magnus Knudsen for AGF, som torsdag spiller cupfinale mot Silkeborg.

    Søndag er det storkamp mellom Midtjylland og Brøndby, mens FC København gjester nettopp Silkeborg. (NTB)

    Z9MpMJjlMEg
    Foto: NTB
  • Stian Solberg ga ishockeylandslaget 1-0-seier over Latvia i forlengning

    Stian Solberg vant pucken, gikk fra egen halvdel og ga Norges ishockeylandslag 1-0-seier over Latvia etter 37 sekunder i forlengningen fredag.

    Det skjedde etter tre målløse perioder i Riga.

    Det norske laget gikk rett i strupen på bronsevinneren fra fjorårets VM og dominerte den første perioden. Norge vant skuddstatistikken i de første 20 minuttene 13-2, og supertalentet Michael Brandsegg-Nygård hadde to stolpetreff.

    Solberg er svært ettertraktet og kan i juni bli den første norske spiller som velges i første runde i NHL-draften.

    Lagene møtes igjen lørdag i generalprøven før elite-VM. Mandag offentliggjør landslagssjef Tobias Johansson troppen til mesterskapet i Tsjekkia. Norge spiller sin første kamp mot Sveits fredag 10. mai. (NTB)

    x0J7YQ1S8hE
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal