Hopp til innhold

Risikerer rettsmøte midt i sesongen

Søksmålet mot Petter Northug skal avgjøres innen seks måneder. Det betyr at saken kan komme opp midt i skisesongen.

Northug

Petter Northug er saksøkt av Nye Høyder for avtalebrudd.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Mandag avslørte NRK.no at selskapet Nye Høyder saksøker Petter Northug.

Selskapet, som drev Northugs management sist sesong, krever kompensasjon etter det de oppfatter som avtalebrudd:

«Jeg bekrefter at vår klient Nye Høyder AS har tatt ut søksmål mot Petter Northug med krav om erstatning for det tap selskapet lider som følge av det man mener er en uberettiget heving av managementavtalen fra Northugs side. All den tid saken står for domstolene har jeg ingen ytterligere kommentar», skriver Nye Høyders advokat Morten Brandhaug i en sms til NRK.no.

Dommer Rune Lium ved Sør-Trøndelag tingrett opplyser til NRK.no at slike saker normalt skal være ferdigbehandlet innen seks måneder. Det vil for Northugs del si innen midten av mars, noe som igjen kan bety at saken kommer opp midt i skisesongen.

Tilbyr megling

Samtidig er det også mulig at saken blir avsluttet før jul, hvis partene kommer til enighet i et meglingsmøte.

– I slike saker tilbyr vi megling. I Sør-Trøndelag tingrett har vi rundt 80 prosent løsning på sakene som går til meglingsmøter, så de fleste sakene løser vi gjennom megling, sier han til NRK.no, og legger til at dette utgjør rundt 60 prosent av det totale antall saker.

Men det vil også ta tre-fire måneder før et eventuelt meglingsmøte kan finne sted. Det vil si at det neppe skjer før skisesongen er i gang.

Rune Lium

Ifølge dommer Rune Lium avgjøres rundt 80 prosent av søksmålene i Sør-Trøndelag ved megling.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Får tilståelsesdom

Usikkerhetene rundt det sivile søksmålet, kommer på toppen av utfordringene knyttet til straffesaken mot Northug i kjølvannet av fyllekjøringen i mai.

Tirsdag i forrige uke tok statsadvokaten ut tiltale mot Northug på seks punkter etter at han krasjet i alkoholpåvirket tilstand. Northug har tilstått på alle de seks punktene, og saken vil derfor bli behandlet som tilståelsessak.

I løpet av uka er det ventet at rettsmøtet i saken vil bli breammet. Det er fortsatt usikkert hva som blir straffen, og når en sannsynlig fengselsdom må sones.

Denne uka kan det også komme en avklaring på om Northug går med på å undertegne en avtale med Norges skiforbund. Avtalen er en forutsetning for at Northug skal få gå verdenscup og VM til vinteren. Alternativet er å gå langløp.

Sesongen innledes uansett med nasjonal åpning på Bitostølen 21.-23. november. VM i Falun arrangeres fra 18. februar til 1. mars.

Slik er prosessen

Slik beskriver Lium, på generelt grunnlagt, i detalj prosessen rundt en stevning av den typen som nå er rettet mot Petter Northug:

– Når man fremmer et krav for en domstol i en sivil sak, må det gjøres i form av en stevning. Det er et dokument hvor man beskriver hva man mener man har krav på, og så fremmer man det på domstolen, sier Lium, og fortsetter.

– Har man mindre krav, starter man i forliksrådet. For krav som overstiger 125.000, kan man gå til tingretten og be om dom for at man har et krav mot noen. Da beskriver man bakgrunnen for kravet, og man må legge fram dokumentasjon for at man har et krav, eksempelvis en avtale eller en ubetalt faktura eller liknende. Da starter man saken ved å beskrive dette for retten i skriftlig form, i form av en stevning.

Innen seks måneder

– Hva skjer når dere har mottatt stevningen?

– Vi kan ikke avgjøre en sak basert på én parts framstilling, så da forkynner vi det til motpart, altså den som er saksøkt. Da får den personen en frist for å gi et tilsvar. Da kommer det et tilsvar innenfor en frist som gjerne kan være tre uker.

– Hvor lang tid tar det fra dere mottar en stevning til det kan avholdes et rettsmøte eller en rettssak?

– Det kan variere fra sak til sak, men vi har et utgangspunkt. Etter at vi får tilsvar følger et kort planmøte der vi på telefon med partene planlegger hvordan saken skal behandles. Det har vi ofte en måned etter at saken har kommet inn. Så sier loven at saken skal være ferdig behandlet innen seks måneder. Så vi har egentlig ganske dårlig tid, vi må legge en aktiv plan for å få til en rettssak innen seks måneder, påpeker Lium.

– Ryddig prosess

I planmøtet sonderes også muligheten for megling.

– Etter tre-fire måneder kan det være et meglingsmøte der vi forhåpentligvis får til en løsning. Da gir vi muligheten til at partene skal få tilbake på kontrollen på egen sak, i stedet for at advokatene skal slå paragrafene i hodet på hverandre, beskriver Rune Lium.

Hvis partene ikke kommer til enighet via megling, havner altså saken i retten inne seks måneder.

– Prosessen er ryddig og grei, alle kommer til orde, og når man avsier dom er saken godt opplyst. Da får man en dom basert på det partene har bragt inn for rettssystemet, sier Lium.

– Hvor alvorlig er det å bli stevnet?

– Det tror jeg man ser veldig ulikt på. I næringsforhold er det å bli saksøkt en del av risikoen, for det kan oppstå tvister. Heldigvis bruker folk domstolen til å løse tvister i et demokratisk samfunn, i stedet fort andre mer uheldige metoder. Så det å bli stevnet for næringsdrivende, hører litt med til det å drive næring.

Det er ikke kjent hvor stort Nye Høyders krav til Petter Northug er. Northugs advokat Marius Egeberg ønsker ikke å kommentere saken.

Siste nytt

  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson blir fullt delaktig i treningsuken og de strategiske valgene frem mot neste kamp, før han deretter ikke kan lede laget sitt i kamp. Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    NRK oppdaterer saken.

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP
  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal