Hopp til innhold

NFL-rapport: 96 prosent med sjelden hjerneskade

En undersøkelse av nesten 100 avdøde NFL-spillere viser at de fleste av dem hadde en sjelden sykdom - som blant annet forårsakes av hodesmeller.

Antonio Pierce og Jeb Putzier

KNALLHARDT: Det går hardt for seg i NFL. Her fra en kamp i 2005.

Foto: KATHY WILLENS / Ap

De siste årene har debatten om hodeskader i amerikansk fotball rast i USA. Tidligere spillere forteller om betydelige helseproblemer etter karrieren, og foreldre nekter barna sine å starte med folkesporten. Alt på grunn av de voldsomme sammenstøtene som er en viktig del av landets største idrett.

Fredag kom forskningsrapporten som sender sjokkbølger gjennom proffligaen, ifølge Frontline.

– Litt av en måte å starte helgen min på. Jeg har antagelig CTE, skriver tidligere NFL-spiller Tom Crabtree på Twitter.

Kan lede til alvorlig demens

Fredag publiserte nemlig Boston University en rapport hvor avdøde NFL-spillere er testet for den sjeldne hjernesykdommen «kronisk traumatisk encefalopati». Sykdommen leder blant annet til sinne, depresjon, hukommelsestap og til slutt alvorlig demens.

Det finnes ingen perfekt måte å avdekke sykdommen mens spillerne er i live, så en rekke spillere har gitt forskerne tillatelse til å undersøke dem etter sin død.

87 av de 91 spillerne hadde sykdommen.

Junior Seau

TOK SITT EGET LIV: Junior Seau er en av tre NFL-spillere som har begått selvmord, og fått påvist CTE etter sin død. Her er han i 2010.

Foto: Charles Krupa / Ap

Mener tallene er alvorlige - tross feilmargin

Det betyr ikke at 96 prosent av alle spillere har hjernesykdommen. Forskerne presiserer at tallene kan være noe høye, fordi mange av utøverne som donerte kroppene sine valgte å gjøre dette nettopp fordi de mistenkte at de hadde sykdommen.

Likevel mener de at tallene er svært foruroligende - ikke minst fordi de er i tråd med tidligere undersøkelser, som har funnet at nærkontakten i amerikansk fotball har direkte sammenheng med langvarige hodeskader.

– Folk tror vi overdriver her, de sier at dette er en sjelden sykdom. Mitt svar er at dette er veldig reellt. Vi har hatt null problemer med å finne denne sykdommen i hundrevis av spillere, sier Ann McKee, som er leder for arbeidet.

Mener også små hodeskader kan gi CTE

De siste årene har den amerikanske fotballigaen greid å redusere antallet hoderystninger, men ifølge forskerne kan CTE også forårsakes av langt mindre trøkker mot hodet.

«Lettere sammenstøt, som skjer hele tiden i NFL, kan være enda farligere,» hevder de ifølge CBS.

– Vi vet mer om dette nå enn vi gjorde for 10 eller 20 år siden, og vil fortsette å lære mer. Men vi kommer ikke til å vente med å gjøre denne sporten tryggere, sier en NFL-talsmann Brian McCarthy til AP.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal