Hopp til innhold

Her er skyllebøttene Armstrong ga doping-anklagerne

«Alkoholisert hore», «gal tispe», «mentalt forstyrret» og trusler om økonomisk ruin – Lance Armstrong har ikke spart på noe i sine karakteristikker av personene som har anklaget ham for doping. Men alle hadde rett.

Armstrong og flere av dem som beskyldte ham for dopingbruk

Lance Armstrong (i midten) har mistet oversikten over hvem han har skjelt ut og saksøkt gjennom sin karriere. Her er noen av dem: Filippo Simeoni (oppe til venstre), Floyd Landis (nede til venstre), Betsy Andreu (oppe til høyre) og Tyler Hamilton (nede til høyre).

Foto: AFP/Ap/CCN faksimile

– Det er ikke mulig å unnskylde. De vil aldri tilgi meg, det forstår jeg, sa Armstrong til Oprah Winfrey fredag.

Han sikter til sin tidligere praksis med å skjelle ut og latterliggjøre alle som har antydet ham for å bruke doping.

Armstrong gikk ofte svært langt i sine karakteristikker, og har også truet flere personer med søksmål og økonomisk ruin.

Her er noen av historiene om hvordan Armstrong har hamret løs mot dopinganklagerne.

Latterliggjorde Landis

Lagkamerat i US Postal, Floyd Landis, var en av de første syklistene som hevdet at Armstrong dopet seg. Hans beskyldninger fikk ikke stå uimotsagt.

Floyd Landis

Floyd Landis.

Foto: Matt Slocum / Ap

Armstrong hevdet han ble truet av Landis via e-post i forbindelse med dopinganklagene.

– Om dere hadde sett de øvrige e-postene jeg har mottatt (fra Landis), forteller de i klartekst om mannens mentale tilstand. Det gjør også tidspunktene på døgnet de er sendt, sa Armstrong syrlig.

Han tok seg god tid til å snakke om beskyldningen (se video her), og tegnet et bilde av Landis som desperat og forstyrret.

– Jeg kan summere alt opp med ett ord: Kredibilitet. Landis mistet sin for lenge siden, avsluttet Armstrong.

41-åringen ville imidlertid ikke si mye om Landis til Oprah Winfrey fredag.

– Jeg støttet Floyd i starten. Jeg støttet ham da han vant Tour de France, da han ble tatt. Men jeg dyttet ham ut da han begynte å snakke til media, sa Armstrong.

– Jeg kalte henne aldri feit

Betsy Andreu er kona til en av Armstrongs tidligere beste venner, Frankie Andreu. Hun sa under ed at Armstrong har brukt doping.

Betsy Andreu

Betsy Andreu.

Foto: faksimile / CNN

Armstrong nektet nok en gang for påstandene og kalte henne «en gal tispe». Det innrømmer Armstrong, men prøver likevel å rette på inntrykket:

– Jeg sa det, men jeg kalte henne aldri feit.

Armstrong sier han ikke har det godt med seg selv når han tenker på hva han har sagt.

– Jeg føler meg ikke bra. Jeg gikk til angrep. Territoriet var truet, laget var truet, ryktet mitt var truet, jeg angep, oppsummerer Armstrong.

41-åringen har kontaktet ekteparet for å unnskylde oppførselen sin. En telefonsamtale på 40 minutter var ikke nok til å få vennskapet på beina igjen.

– De er for dypt såret, sier Armstrong.

(Saken fortsetter under videoen)

Oprah Winfrey intervjuer Lance Armstrong i Austin, Texas. Intervjuet kan ses i sin helhet på Discovery Channel kl. 22.00 i dag! Del 2 sendes kl. 03.00 i natt.
Video med tillatelse fra Discovery Channel. Foto: © Harpo Studios, Inc. / George Burns.

SE VIDEO: Se klipp fra intervjuet hvor Armstrong innrømmer at han dopet seg til samtlige Tour de France-triumfer.

Truet tour-konkurrent

Filippo Simeoni var en av dem som vitnet mot den italienske legen Michele Ferrari. Ferrari var siktet for å ha gitt en rekke syklister prestasjonsfremmende midler.

Simeoni

Fillippo Simeoni.

Foto: JOEL SAGET / AFP

Armstrongs reaksjon på Simeonis vitnesbyrd var å kalle italieneren en stor løgner i et intervju med den franske avisen Le Monde.

Verre ble det året etter, da Simeoni og Armstrong kom i klinsj under en etappe av Tour de France.

– Du gjorde en stor feil da du vitnet mot Ferrari, og du gjorde en stor feil som vitnet mot meg. Jeg har penger, tid og massevis av advokater. Jeg kan ødelegge for deg, skal Tour de France-kongen ha sagt til sin italienske rival ifølge Gazzetta dello Sport.

Disse truslene ble ikke kommentert i Oprah-intervjuet.

– Har sikkert saksøkt henne

Emma O'Reilly, Armstrongs tidligere massøse, er én av de som stod nærmest laget som har stått frem med historier om den tidligere proffsyklistens dopingbruk.

O'Reilly

Emma O'Reilly.

Foto: MICHEL SPINGLER / AP

Hun har blant annet fortalt at Armstrong sommeren 1998 ba henne kaste en pose langs en vei, fordi han ikke ville legge den igjen på et hotellrom. Inne i posen var det tomme sprøyter.

Responsen fra Armstrong? Beskyldninger om at O'Reilly var «en alkoholisert hore», ifølge CNN.

Nå har pipa naturlig nok fått en annen lyd.

– Hun er en av dem jeg må be om unnskyldning til. Hun er en av dem som ble bøllet med, sa Armstrong i Oprah-intervjuet.

– Saksøkte du henne?

– Vi saksøkt så mange... Det gjorde vi sikkert. Jeg har tatt kontakt med henne og forsøkt å unnskylde, sa Armstrong.

Fordrev assistenten til New Zealand

Armstrongs høyre hånd og mekaniker gjennom flere år, Mike Anderson, fikk merke syklistens vrede da han i 2004 oppdaget dopingutstyr på badet.

Anderson konfronterte Armstrong med funnet, men ble avspist med «alle gjør det», ifølge Daily Mail.

Da assistenten senere nektet å signere en taushetsavtale med Armstrongs advokater, startet en heksejakt i rettssystemet som ble en enorm påkjenning for Anderson.

– Det var en vanvittig innsats for å gjøre livet mitt til et helvete. Jeg ble baksnakket, krenket og latterliggjort. Jeg fikk ikke jobb, og skjønte at Lance ville holde løftet sitt om at jeg aldri ville få jobbe innen sykling igjen, forteller Anderson.

Til slutt ble det for mye. Han flyttet fra hjembyen Austin i USA til New Zealand, hvor han fortsatt bor og arbeider som sykkelmekaniker.

– Jeg rømte med halen mellom beina. Jeg hadde ikke styrke til å stå imot, sier han.

Hånet Hamilton

Tidligere US Postal-rytter Tyler Hamilton er selv blitt dopingdømt. I fjor utga amerikaneren en bok med flere detaljer rundt bruk av doping i sykkelsporten.

Armstrong og Hamilton

Lance Armstrong og Tyler Hamilton.

Foto: TAMI CHAPPELL / Reuters

I denne boken hevdet også Hamilton at han ble truet av Armstrong. Truslene skal ha kommet etter at Hamilton i tv-programmet «60 minutes» i 2010 fortalte om hvordan Armstrong brukte doping.

– Når du står i vitneboksen kommer vi til å rive deg i stykker. Du kommer til å se ut som en komplett idiot, ble det hevdet at Armstrong sa.

Disse truslene ble ikke omtalt i Oprah-intervjuet. Armstrong fortalte imidlertid at han ikke hadde lest boka til Hamilton, men han nektet ikke for at han samme ned Hamilton hadde dopet seg underveis i Tour de France.

Flere ble truet

Listen over er ikke fullstendig. Her er en liten samling andre sitater han har levert:

  • Om Willy Voet, en tidligere servicemedarbeider som beskyldt Armstrong og Jan Ullrich for doping:
    – Denne mannen skaffer seg penger på hele greia. Om han sier noe, blir navnet hans enda mer viktig... han er full av dritt, ifølge Cycling News.
  • Tidligere Tour de France-vinner Greg LeMond sa i et intervju med L'Equipe at han ble truet av Armstrong
    – Lance truet meg. Han truet kona mi, livet mitt, hevdet LeMond ifølge Cycling News.
  • Medforfatteren av boka «L.A. Confidentiel -- Les Secrets de Lance Armstrong», som gikk langt i å anklage Armstrong for doping, hevder han ble sjikanert etter utgivelsen.
    – Han kalte meg «den verste journalisten i verden» og «et jævla troll», sier David Walsh til CNN.

Siste nytt

  • Moyes ferdig i West Ham etter sesongen

    West Ham bekrefter at David Moyes er ferdig som manager i klubben etter sesongen.

    I en pressemelding mandag kveld skriver Premier League-klubben at Moyes og klubben er enige om å avslutte samarbeidet etter fire og et halvt år.

    – Jeg har virkelig likt å jobbe med alle i West Ham, og vil takke styret for å gi meg sjansen til å lede denne fantastiske klubben, sier Moyes.

    I løpet av sin periode i London-klubben, ledet 61-åringen dem blant annet til seier i Serieligaen forrige sesong. Det var West Hams første store trofé siden de vant FA-cupen i 1980.

    – David har vært ansvarlig for en periode i vår historie med stor fremgang og suksess, og vi er ekstremt takknemlige for hans harde arbeid, engasjement og dedikasjon til rollen, sier styreleder David Sullivan.

    Med to kamper igjen av sesongen ligger West Ham på niendeplass i Premier League.

    Lørdag spiller de sesongens siste hjemmekamp mot Luton. Klubben skriver at Moyes vil få den hyllesten han fortjener fra supporterne ved at avskjeden allerede har blitt opplyst om.

    Samtidig som Moyes bekreftes ferdig i klubben, skriver både BBC og The Athletic at spanske Julen Lopetegui blir ny manager i West Ham.

    57-åringen skal være enig om betingelsene, men har så langt ikke signert papirene. Spanjolen har vært uten jobb siden han ble sparket i Wolverhampton i august i fjor. (NTB/NRK)

    David Moyes
    Foto: Maja Smiejkowska / Reuters
  • Merlier spurtet til seier i Giroen etter sylfrekk Pogacar-manøver

    Tadej Pogacar var nær ved å snyte spurterne for konfekten, men til slutt var Tim Merlier sterkest på den 3. etappen av sykkelrittet Giro d'Italia mandag.

    De fleste ekspertene var på forhånd sikre på at den 166 kilometer lange etappen fra Novara til Fossano skulle ende med en massespurt. Det gjorde den også, men det var på hengende håret at ikke superstjernen Tadej Pogacar lurte alle.

    I den siste stigningen med noen få kilometer til mål satte sloveneren fart og fikk følge av sammenlagtrival Geraint Thomas. De to kom sammen inn på den siste kilometeren og hadde luke til det jaktende feltet.

    – Kan dette gå, da? Det hadde vært helt sykt. Alle snakket om spurterne før start, sa Discovery-ekspert August Jensen i innspurten.

    Med noen få hundre meter igjen var Pogacar-manøveren nøytralisert, og på streken var belgiske Tim Merlier først. Soudal Quick-Step-rytteren tok sesongens niende seier.

    – Dette var min hardeste seier noen gang. Det ble en tøff finale. Lagkameratene mine gjorde en fantastisk jobb, sa Merlier i seiersintervjuet.

    Verken Tobias Foss, Vegard Stake Laengen eller Torstein Træen fikk med utfallet av etappen å gjøre. Det var heller ikke ventet.

    Tadej Pogacar leder fortsatt rittet sammenlagt. Han har 45 sekunder tilgode på Thomas. (NTB)

    Tim Merlier vinner 3. etappe av Giro d'Italia
    Foto: LUCA BETTINI / AFP
  • Advokat bistår Skiforbundet i varslet Stöckl-søksmål

    Landslagstrener Alexander Stöckl skal ha varslet et søksmål mot sin arbeidsgiver Norges Skiforbund. Sistnevnte får bistand i saken fra Elden Advokatfirma.

    VG skrev tidligere mandag at Stöckl i et brev varsler søksmål mot Skiforbundet etter hoppbråket mellom de mannlige landslagshopperne og deres trener.

    Stöckl er uønsket som landslagstrener av hopperne, og VG skriver at østerrikeren i praksis oppfatter seg som oppsagt av Skiforbundet – selv om han fremdeles mottar lønn.

    NRK har vært i kontakt med både Stöckl og hans advokat, men ingen av de ønsker å kommentere saken.

    Advokat Per Ragnar Bronken i Elden Advokatfirma bekrefter imidlertid at han bistår Norges Skiforbund med det varslede søksmålet fra Stöckl.

    – Jeg kan bekrefte at jeg bistår Norges Skiforbund, men utover det har jeg ingen kommentar på nåværende tidspunkt, skriver advokat Bronken til NRK.

    Alexander Stöckl
    Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal