Hopp til innhold

Sesongen over for Thorkildsen: – Tror han kommer tilbake

Lite har stemt for Andreas Thorkildsen i det siste. En skade gjør at han nå har bestemt seg for å avslutte sesongen, og dermed droppe EM i friidrett.

Andreas Thorkildsen

Andreas Thorkildsen har problemer med hoften, men sier han vil prøve å komme tilbake neste sesong.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Grunnen er at han sliter med smerter i hoften. Thorkildsen sier han bare må erkjenne at skaden gjør at han må avslutte sesongen nå.

– Det er frustrerende å ha smerter som hemmer meg, og som vi ikke finner ut av. Jeg har trent godt både i forkant av sesongen og gjennom sommeren, men får dessverre ikke uttelling for treningsarbeidet, sier han i pressemeldingen.

Spydkasteren har denne uken gjennomført fysiske og medisinske tester. Det ble klart at han ikke kan delta i EM i Zürich i august.

Ser mot neste sesong

thorkildsen

Thorkildsen endte sist da han kastet under årets Bislett Games, og viste med kroppsspråket at han ikke var så veldig fornøyd.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Skaden føyer seg inn i rekken av nedturer for OL-mesteren fra 2004 og 2008. Han har hatt en svært tung sesong, noe han også hadde i fjor.

Han har ikke vært i nærheten av sine gamle kastlengder, og det hele toppet seg da han under forrige Diamond League i Glasgow kastet fire døde kast.

I de andre Diamond League-konkurransene han har deltatt i, har det heller ikke helt gått veien - i alle fall når man vet hva 32-åringen har prestert tidligere.

  • I Eugene oppnådde Thorkildsen et resultat han følte viste positive tendenser. Det lengste kastet landet på 80.52 meter, og holdt til en andreplass.
  • Under Bislett Games endte han sist i konkurransen. Det lengste kastet var kun 72.70 meter langt
  • I Paris kastet han 80.79 meter. Det er hans beste kast denne sesongen, men det holdt kun til en syvendeplass.
  • Deretter kastet han altså fire døde kast under Diamond League-stevnet i Glasgow
  • Thorkildsens personlige rekord er for øvrig 91,59 meter. Han vant OL-gull i 2008 med 90,57 meter, noe som også er olympisk rekord.

– Nå ser jeg fram til å få diagnostisert problemene, og få behandling som gjør at jeg kan komme tilbake i trening med tanke på neste sesong, fastslår Thorkildsen.

– Tror han kommer tilbake

NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal sier det trolig er helt riktig av Thorkildsen å avslutte sesongen nå.

– Det er ikke vits å dra til et mesterskap når man ikke er i form. Det gir ingen god følelse. Jeg tror dette føles greit for ham, for han ville blitt stoppet av smerter og skaden i EM, og der kommer det faktisk til å være ganske høyt nivå, sier han.

Thorkildsens avgjørelse gjør nok at mange frykter han ikke kommer tilbake på friidrettsbanen, men Rodal er ikke veldig bekymret for det.

OLYMPICS-ATHLETICS/

Thorkildsen var i mange år en medaljegarantist for Norge. Her feirer han OL-gullet i 2008.

Foto: MIKE BLAKE / REUTERS

– Jeg tror i alle fall at han kommer til å prøve å komme tilbake. Den Andreas jeg har sett i sommer, er en Andreas som har sett forberedt ut, han har sett godt trent ut og jeg har fått inntrykk av at han har brukt tiden fornuftig og lagt ned mye og god trening. Jeg tror han vil prøve å utnytte den treningen for å komme tilbake en gang til, sier Rodal.

Usikkerhet rundt skaden

Friidrettsforbundets Ove Talsnes er lege for sørlendingen, og forklarer at det er usikkerhet rundt skaden.

Foreløpig vites det ikke om smertene kommer fra ryggen, hoften eller bekkenet.

– Derfor vil vi gjennomføre en omfattende utredning med MR, røntgen og ulike tester de neste ukene. Deretter vil vi sette i gang behandling med sikte på at han skal bli helt frisk og kvitt smertene, slik at han kan trene seg opp igjen, og komme tilbake neste sesong, sier legen i pressemeldingen.

Sportssjef i Norges Friidrettsforbund, Ronny Nilsen, støtter Thorkildsens beslutning.

– For vår del er det så klart synd at en av våre fremste profiler ikke blir med til EM, men det er viktig at han får gått gjennom alle de medisinske testene og få svar på alle spørsmål, sier Nilsen til NRK.no.

Sportssjefen vil ikke konkludere med at skaden er årsaken til de svake resultatene.

– Det må nesten undersøkelsene gi svar på, men når rapportene er at treningsarbeidet har gått så bra, da må det nesten være noe som ligger bak som gjør at han ikke får resultatene han ønsker, sier Nilsen.

Sportsnyheter

Havertz

Hardt ut etter Arsenal-seier: – Her feiler VAR igjen

Arsenal tok sin fjerde strake seier lørdag, men dommeren og VAR ble nok en gang den store snakkisen.

Siste nytt

  • Verstappen med sin syvende strake kvalifiserings-seier

    Max Verstappen i Red Bull-bilen overbeviste nok en gang under kvalifiseringen i Miami Grand Prix. Dermed ble det syvende strake start fra første startposisjon for Verstappen.

    – La oss fortsette denne gode trenden, sa Verstappen over lagradioen på Viaplay-sendingen.

    Ingen av førerne klarte å forbedre rundetiden sin på siste runde i Q3.

    Charles Leclerc var den som var nærmest nederlenderen. Etter første sektor var han bare åtte tusendeler bak, men etter en voldsom skrens i sving 15 måtte han nøye seg med andreplass i kvalifiseringen. Lagkamerat i Ferrari, Carlos Sainz, ble nummer tre.

    For Daniel Ricciardo ble det en skuffende kvalifisering. Han endte på 4. plass på sprintløpet tidligere lørdag, men røk ut etter Q1 sammen med Valtteri Bottas, Logan Sargeant, Kevin Magnussen og Guanyu Zhou. I Q2 røk disse ut: Lance Stroll, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Alex Albon og Fernando Alonso.

    CUKXnB20R1A
    Foto: AFP
  • Graham Hansen med mål og assist – Barcelona ett poeng fra seriegullet

    Caroline Graham Hansen bidro med mål og assist da Barcelonas kvinnelag slo Granada 4-1. Nå er laget ett poeng fra et nytt seriegull.

    Real Madrid er 15 poeng bak med fem kamper igjen å spille. Ett Barcelona-poeng på lagets fire gjenstående kamper, eller et poengtap for Real Madrid, vil bety at Barcelona er mester for niende gang.

    Den norske landslagsstjernen scoret sitt 26. mål for Barcelona i ulike turneringer denne sesongen.

    Rop1_HGpc_o
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
  • Thomsen klarte EM-kravet

    Marcus Thomsen er i form og vant kulekonkurransen i Stora Turebergskastet i Sverige lørdag formiddag med 21.05.

    Thomsen leverte jevnt over en sterk serie der han åpnet med sesongbeste 20.94, før det lengste støtet kom i andre omgang, ifølge friidrett.no.

    – Jeg er ekstremt glad for 21.05. Fire år med trening og tålmodighet for endelig å få en ny personlig rekord utendørs. Jeg er glad, men langt fra fornøyd, sier Marcus Thomsen til NRK.

    Han forbedret sin personlige rekord utendørs fra 2020 med to centimeter og var bare fire centimeter bak innendørspersen. Utøveren fra Norna-Salhus klarte EM-kravet og fikk opp det lengste kulestøtet av en nordmann utendørs på 38 år, Lars Arvid Nilsen satte den norske rekorden på 21.22 det året.

    Thomsen er foreløpig kvalifisert til OL i Paris på ranking. Der er kravet er 21.50.

    – Det er digg å få tatt EM-kravet og slippe å bekymre seg over om man ryker ut av topp 30. Nå skal jobben fortsettes for å sikre en plass i OL, sier Thomsen.

    Marcus Thomsen klarte lørdag 4. mai EM-kravet i kulestøt. Her støter han 21.05.
    Video: Arwid Koskinen, Swethrows

Sendeplan

Kl. Program Kanal