Hopp til innhold

OL-vinner til sak mot skøyteforbundet

EU åpnet mandag etterforskning av det internasjonale skøyteforbundet etter trusler om livstidsutestengelser.

Mark Tuitert vinner OL-gull

GULLVINNER: Mark Tuitert tok gull på 1500 meter under OL i Vancouver i 2010.

Foto: Chris Carlson / AP

Beskyldningene fra nederlenderne Mark Tuitert og Niels Kerstholt har satt EUs konkurransekommissær igang med en etterforskning av det internasjonale skøyeforbundet (ISU).

Konflikten startet for over et år siden, da de to ønsket å delta i «Icederby» i Dubai. Et showkonsept, der tanken er at de beste kort– og langbaneløperne møtes. Det gjør de på en bane som er 220 meter lang, altså en mellomlengde av de to idrettene.

Tanken er at fire og fire skal konkurrere om gangen, og at de to beste avanserer, akkurat slik man gjør det i kortbaneløp.

Konseptet er utviklet i Sør-Korea og er i stor grad knyttet til spill og gambling. Med det som begrunnelse nekter ISU utøvere å delta i Icederby. Gjør de det truer ISU med utestengelse fra alle deres arrangmenter, som verdenscup, EM og VM, sier Tuitert og Kerstholt.

Langt høyere pengepremier

Det var i fjor sommer at Tuitert og Kerstholt begynte å fronte kampen, og de skrev brev til EUs konkurransekommissær med ønske om at de så på rettmessigheten av trusselen om å utestenge utøvere.

Stevnet i Dubai kunne potensielt bli svært innbringende, og siden det ikke renner over av penger i skøytesporten, var initiativet svært velkomment blant mange av de skøyteløpende.

Det snakkes om en premiepott på rundt 1,4 millioner euro for et tredagers arrangement (over 13 millioner kroner). En sum som langt overgår det ISU stiller opp med. Kortbaneløperen Kerstholt forteller til Schaatsen.nl, at han fikk 800 euro (7500 kroner) for VM-gullet sitt på stafett.

Ifølge de Volkskrant deler ISU ut rundt 1,5 millioner dollar (12,5 millioner kroner) totalt i premiepenger i løpet av en hel sesong.

Undertegnet av Kramer

Ønsket om å ha muligheten til å delta gjalt også flere enn Tuitert og Kerstholt. Det åpne brevet ble også signert av løpere som Sven Kramer og Ireen Wust.

Mandag fikk de nederlandske løperne en første opptur i kampen. EUs danske konkurransekommissær Margrethe Vestager sier at de vil undersøke om ISU forsøker å tvinge gjennom et monopol ved å true løpere med utestengelse på livstid.

– Utøvere kan bare konkurrere på det høyeste nivået i et begrenset antall år, så det må være gode grunner til å nekte dem å delta på arrangementer, skriver Vestager i uttalelsen mandag.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal