Hopp til innhold

Norge godtar smøretrailer-nekt under OL

Milliontraileren som skal sørge for gullski i Sotsji må parkeres flere kilometer unna OL-stadion.

Knut Nystad trailer

Sjefssmører for langrennslandslaget Knut Nystad innrømmer at plasseringen av smøretraileren under OL ikke er ideell.

Fire måneder før OL-starten er det klart at Norge ikke får viljen sin: Den gigantiske smøretraileren som langrennsleiren har kjempet for å få parkere på OL-stadion må etterlates flere hundre høydemetre lengre nede i dalen.

– Det er ingen ideell løsning, men vi må ha en positiv innstilling. Vi kan ikke bruke et helt OL på å bekymre oss for hvordan det skulle vært, sier sjefssmører Knut Nystad på telefon fra Sotsji.

Traileren er verdens største og uten tvil viktig i arbeidet som legges ned på veien mot norske OL-gull til vinteren.

Bjørgen og Johaug

Marit Bjørgen (t.v.) og Therese Johaug må klare seg uten smøretraileren på skistadion i Sotsji.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Gjelder også skiskytterne

Nystad er i skrivende stund i OL-byen for å blant annet inspisere plassen Norge har fått tildelt til traileren. Han kan fortelle at løsningen de nå har landet på er endelig.

Ifølge den norske sjefssmøreren er dette løsningen arrangøren og Norge har landet på:

Traileren blir parkert nede i dalen i Krasnaya Polyana på omlag 600 meter. Dette er samme sted som smørerne og skitesterne innkvarteres. Selve skistadion ligger mye høyere, på ca 1 500 meter. Hovedfartsåren fra dalen og opp dit er en gondolbane, en tur som ifølge Nystad tar en halvtime før du er fremme på selve skistadion.

På stadion må Norge nøye seg med arrangørens smøreboder. Dette gjelder ifølge Nystad også skiskytterne, som kommer til å parkere sin smøretrailer i nærheten av langrennstraileren nede i dalen.

Russland slipper ikke unna

Emil og Tarjei

Løsningen Knut Nystad forteller om gjelder også for skiskytterne, her representert ved Tarjei Bø (t.v.) og Emil Hegle Svendsen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Trøsten er at dette gjelder samtlige nasjoner - også Russland. Ifølge Nystad er veien fra dalen og opp til stadion bratt og vanskelig, og dette er trolig mye av grunnen til at arrangøren nekter de enorme smøretrailerne å kjøre på den.

– Sånn sett blir alle behandlet likt, sier Nystad, til NRK.

NRK har kjørt den omtalte veien og den minner mye om Trollstigen som mange nordmenn kjenner fra Vestlandet. Den svingete veien fra skistadion og ned til dalen tar omlag en halvtime å kjøre og er på ca 16 kilometer.

Misforståelser

Bråket rundt smøretraileren har pågått siden januar da det for første gang ble kjent at Norges skiforbund ville få problemer med å bruke den slik de ønsker under OL.

Noen måneder senere fortalte NRK at langrennsleiren hadde bestemt seg for å trosse russerne og ta med traileren til OL uansett.

Nå er det altså bestemt at det blir en mellomløsning.

– Er siste ord i denne saken sagt, Nystad?

– Ja, det vil overraske meg om det blir store endringer nå.

Nystad tror det er mangel på kommunikasjon og misforståelser, snarere enn motvilje fra den russiske OL-arrangøren, som har vært grunn til mangelen på avklaring i saken.

Vanskelig transport

Nå jobber den norske leiren med å sikre arbeidsforholdene i smørebrakkene som venter dem på stadion.

Det går blant annet på ventilasjonsanlegg. For å sikre seg best mulige forhold vil Nystad frakte en del utstyr fra traileren og opp til brakkene. Dette har arrangøren lovet å hjelpe til med - selv om Norge foreløpig ikke har fått en konkret plan om hvordan det skal gjøres.

– Jeg vet ikke hvordan ventilasjonen blir til slutt. Den kommer uansett ikke til å bli like bra som i traileren, men ved å frakte opp eget utstyr håper jeg det blir behagelig og sikkert å jobbe der oppe i tre uker, sier Nystad.

God ventilasjon er nødvendig for å rense lufta når man arbeider med skiene.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Smøretrailer

Slik ser smøretraileren til langrennslandslaget ut.

30. januar

Nystad er i OL-byen sammen med Olympiatoppen og blant andre toppidrettssjef Tore Øvrebø. Turen er den aller siste inspeksjonen før nordmennene reiser til selve lekene i slutten av januar.

Teamet går nå gjennom alt av detaljer på alle områder, blant annet innkvartering, matlaging og transport til og fra arenaer.

I tillegg til sin jobb som sjefssmører på langrennslandslaget er Nystad engasjert av Olympiatoppen som leder for prosjekt «Ski 2014», der målet er å ha best ski i langrenn, skiskyting og kombinert under lekene i Sotsji.

– Jeg vil påstå at arbeidet vi har lagt ned over tid er et godt sikkerhetsnett for at vi ikke skal drite oss loddrett ut, men noe garanti finnes aldri. Det er store variasjoner i været der oppe, sier Nystad.

Nå som heller ikke russerne får boltre seg i sin nyinnkjøpte trailer på OL-stadion er det på skitestingen hjemmenasjonen nå har sin største fordel. De har i lang tid nærmest hatt fri tilgang til testing av ski i OL-løypene.

Norge får på sin side ikke tilgang til løypene før 30. januar. OL åpnes 7. februar.

Sportsnyheter

Siste nytt

  • De Ligt, Musiala og Dier tilbake i trening før returkampen i Madrid

    Bayern München-trioen Matthijs de Ligt, Jamal Musiala og Eric Dier var alle med på tirsdagens trening før onsdagens Champions League-semifinale mot Real Madrid.

    De Ligt gikk glipp av den første kampen grunnet kneproblemer, og erstatteren Kim Min-jae har fått skylden for begge målene Bayern München slapp inn i 2-2-kampen.

    Bayern-trener Thomas Tuchel sa på tirsdagens pressekonferanse at Dier og De Ligt ligger an til å starte returkampen i Spania.

    – De fortjener å fortsette å spille sammen. Matthijs har fått grønt lys, sa Tuchel.

    Musiala
    Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
  • McDavid, MacKinnon eller Kutsjerov blir årets spiller i NHL

    Connor McDavid, Nathan MacKinnon og Nikita Kutsjerov er årets finalister i kampen om å vinne Hart-trofeet som årets spiller i NHL.

    Hart-trofeet gis årlig til spilleren som i en avstemning blant medlemmene i ishockeyjournalistenes forening utpekes som den mest verdifulle for sitt lag.

    McDavid vant Hart-trofeet for tredje gang i fjor og kan slutte seg til Wayne Gretzky (9), Gordie Howe (6) og Eddie Shore (4) som en av spillerne med minst fire. Edmonton Oilers-kapteinen kan også bli den første som vinner to år på rad siden Alex Ovetsjkin i 2008 og 2009.

    6bI-ZE7PPAY
    Foto: AP
  • Nominert til årets manager – fikk sparken

    Liam Rosenior var en av tre nominerte til prisen for årets manager i engelsk mesterskapsserie. Tirsdag fikk han sparken i Hull.

    39-åringen ble i november 2022 hentet til trenerjobben i klubben han hadde spilt for i fem år av sin aktive karriere. Han berget laget fra nedrykk, og sist sesong gjorde Hull det så bra at han i desember fikk en ny og forbedret kontrakt med gyldighet til 2026.

    Han ble også nominert til prisen som sesongens manager sammen med Kieran McKenna (Ipswich, som vant) og Daniel Farke (Leeds), men Hull gikk så vidt glipp av opprykkssluttspill. Med bare en seier på de fire siste kampene endte laget på 7.-plass, tre poeng bak Norwich på den viktige 6.-plassen.

    – Dette er den vanskeligste avgjørelsen jeg har truffet som styreleder i denne klubben. Jeg må se bort fra personlige følelser og treffe avgjørelser med klubbens langsiktige visjoner i sentrum, sier klubbens tyrkiske eier Acun Ilicali til Hulls nettsted.

    – Det er ingen tvil om at vi har hatt framgang under Liam, og han vil alltid være en del av denne familien. Likevel er det blitt tydelig at vi har ulike visjoner for klubbens framtid, og jeg føler at tiden er inne for å gjøre en endring.

    (©NTB)

    dfClLXF5MRI
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal