Hopp til innhold

Kjøpte seg fri for 626 millionar

Den rike formel 1-sjefen Bernie Ecclestone har brukt millionbeløp for å kjøpe seg fri frå rettssaka om korrupsjon. Det skaper sterke reaksjonar.

Bernie Ecclestone

Bernie Ecclestone må betale 626 millionar kroner, men er ein fri mann. Og han er populær - her skriv han autografar på veg ut frå retssalen

Foto: SVEN HOPPE / Afp

Retten i Tyskland godtok i dag ei løysing der Ecclestone betaler 100 millionar dollar – 626 millionar kroner etter dagens kurs - for å sleppe rettssaka.

Dermed kan 83-åringen gå ut av rettssalen utan å vere verken dømd eller frikjend. Mykje tyder på at 83-åringen framleis kan vere den sterke mannen i formel 1-sirkuset.

Regelen i tysk rett gir opning for ei slik løysing dersom alle partar – forsvaret, aktoratet og dommarane – er samde om det.

– Dette er ein regel vi ikkje kan godta, seier den tidlegare justisministeren Sabine Leuthüsser-Schnarrenberger, som kallar regelen for «latterleg». – Det er ikkje i samsvar med vanlege folks oppfatning av rettspraksis, seier ho.

Den tidlegare justisministeren vil ta saka opp med dei regjering og nasjonalforsamling for å få fjerna denne regelen.

Tøffe avisreaksjonar

Avisene er mykje tøffare i fordømminga av regelen, som dei meiner favoriserer dei rike – dei som har råd å betale.

– Det blir sagt at pengar ikkje luktar. Det stemmer ikkje. Desse millionane stinkar til himmels, skriv Süddeutsche Zeitung.

– Den bitre erfaringa no er at lova slett ikkje er lik for alle, skriv Bild.

Der Spiegel kallar avgjerda skandaløs, og slår fast at no vil aldri sanninga i saka kome fram.

Han må betale pengane innan ei veke. – Det skal vi få til, seier advokaten til den styrtrike britiske forretningsmannen.

Ifølgje Forbes' «World Billionaire List» frå 2011 er Ecclestone den fjerde rikaste personen i Storbritannia med ei formue på over 26 milliardar kroner.

Påstår han vart pressa

Ecclestone skal ifølgje skuldingane ha betalt den tyske bankmannen Gerhard Gribkowsky 275 millionar kroner for å ordne eit sal av ein stor aksjepost i formel 1-organisasjonen til eit fond i 2006. Fondet, der Ecclestone har interesser, vart dermed den største aksjonæren i formel 1.

– Eg vart pressa til å betale, elles hadde Gribkowsky lagt ut falsk skatteinformasjon om meg, sa Ecclestone.

Gribkowsky vart i 2012 dømd til åtte og eit halvt år i fengsel for skattesnyteri og økonomisk utruskap.

Rettssaka tok til i april, men med dagens avtale er den avslutta.

Kunne fått ti års fengsel

Den høge alderen til Ecclestone og helsetilstanden hans er ein av grunnane til at retten godtok avtalen. Hadde han blitt dømt, kunne han fått ti års fengsel.

– Dette betyr verken at han er kjend skuldig eller frikjend. Det er ein spesiell slutt på ei rettssak, sjølv om det i prinsippet er ein mogeleg utgang i alle saker, seier Andrea Titz, ei talskvinne for retten i München.

Det er ikkje første gongen regelen er teken i bruk og kjende personar har kunna betale seg ut av rettssaker:

  • I 2001 slapp dåverande rikskanslar Helmout Kohl unna tiltale om ulovlege gåver til partiet CDU ved å betale 150.000 euro (1,25 mill kroner).
  • I 2006 var nasjonalbanksjef Josef Ackermann tiltalt for tillitsbrot, men slapp rettssak mot å betale 3,2 millionar euro (25 millionar kroner).
  • Same året slapp syklisten Jan Ullrich unna ein rettsleg doping-tiltale. Han måtte betale 250.000 euro – litt over 2 millionar kroner etter dagens kurs.

Gjorde formel 1 til gullgruve

Ecclestone har vore den sterke mannen i formel 1-sporten sidan 80-talet, og har gjort VM-sirkuset til ei gullgruve. Det har gitt tusenvis av jobbar både i hans heimland Storbtiannia og elles. Han har skaffa seg allierte i mange land ved å utvide VM-sirkuset til å omfatte 20 løp og inkludere stadig nye land i kalenderen.

Likar høge unge modellar

Privat er han kjend for å ha stor sans for vakre unge kvinner som er langt høgare enn den berre 1,59 meter høge briten. Kona hans av i dag er hans tredje. Ho heiter Fabiana Flosi, er modell og 37 år, og nesten eit hovud høgare.

No kan han på nytt planlegge vidareføringa av formel 1. – Vi skal lage endå meir pengar av det, så det er iallfall ikkje vanskeleg å finne investorar, sa han etter at han vandra ut av rettssalen i München.

For om det ikkje var heilt klart frå før, er det det no: «Uncle Bernie» har alltid minst eitt nytt trumfkort i ermet.

Sportsnyheter

Havertz

Hardt ut etter Arsenal-seier: – Her feiler VAR igjen

Arsenal tok sin fjerde strake seier lørdag, men dommeren og VAR ble nok en gang den store snakkisen.

Siste nytt

  • Verstappen med sin syvende strake kvalifiserings-seier

    Max Verstappen i Red Bull-bilen overbeviste nok en gang under kvalifiseringen i Miami Grand Prix. Dermed ble det syvende strake start fra første startposisjon for Verstappen.

    – La oss fortsette denne gode trenden, sa Verstappen over lagradioen på Viaplay-sendingen.

    Ingen av førerne klarte å forbedre rundetiden sin på siste runde i Q3.

    Charles Leclerc var den som var nærmest nederlenderen. Etter første sektor var han bare åtte tusendeler bak, men etter en voldsom skrens i sving 15 måtte han nøye seg med andreplass i kvalifiseringen. Lagkamerat i Ferrari, Carlos Sainz, ble nummer tre.

    For Daniel Ricciardo ble det en skuffende kvalifisering. Han endte på 4. plass på sprintløpet tidligere lørdag, men røk ut etter Q1 sammen med Valtteri Bottas, Logan Sargeant, Kevin Magnussen og Guanyu Zhou. I Q2 røk disse ut: Lance Stroll, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Alex Albon og Fernando Alonso.

    CUKXnB20R1A
    Foto: AFP
  • Graham Hansen med mål og assist – Barcelona ett poeng fra seriegullet

    Caroline Graham Hansen bidro med mål og assist da Barcelonas kvinnelag slo Granada 4-1. Nå er laget ett poeng fra et nytt seriegull.

    Real Madrid er 15 poeng bak med fem kamper igjen å spille. Ett Barcelona-poeng på lagets fire gjenstående kamper, eller et poengtap for Real Madrid, vil bety at Barcelona er mester for niende gang.

    Den norske landslagsstjernen scoret sitt 26. mål for Barcelona i ulike turneringer denne sesongen.

    Rop1_HGpc_o
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
  • Thomsen klarte EM-kravet

    Marcus Thomsen er i form og vant kulekonkurransen i Stora Turebergskastet i Sverige lørdag formiddag med 21.05.

    Thomsen leverte jevnt over en sterk serie der han åpnet med sesongbeste 20.94, før det lengste støtet kom i andre omgang, ifølge friidrett.no.

    – Jeg er ekstremt glad for 21.05. Fire år med trening og tålmodighet for endelig å få en ny personlig rekord utendørs. Jeg er glad, men langt fra fornøyd, sier Marcus Thomsen til NRK.

    Han forbedret sin personlige rekord utendørs fra 2020 med to centimeter og var bare fire centimeter bak innendørspersen. Utøveren fra Norna-Salhus klarte EM-kravet og fikk opp det lengste kulestøtet av en nordmann utendørs på 38 år, Lars Arvid Nilsen satte den norske rekorden på 21.22 det året.

    Thomsen er foreløpig kvalifisert til OL i Paris på ranking. Der er kravet er 21.50.

    – Det er digg å få tatt EM-kravet og slippe å bekymre seg over om man ryker ut av topp 30. Nå skal jobben fortsettes for å sikre en plass i OL, sier Thomsen.

    Marcus Thomsen klarte lørdag 4. mai EM-kravet i kulestøt. Her støter han 21.05.
    Video: Arwid Koskinen, Swethrows

Sendeplan

Kl. Program Kanal