Hopp til innhold

Lars Erik var 80-tallets Northug: – Jeg ble dritt lei av skiforbundet

Lars Erik Eriksen ble nektet å gå verdenscup i 1982. Konflikten ble en tung psykisk påkjenning, og førte til at han la opp tidligere enn planlagt.

Lars Erik Eriksen og Petter Northug

PARALLELLE SAKER: Lars Erik Eriksen (t.v.) og Petter Northug.

Foto: NRK/NTB scanpix

Lars Erik Eriksen

STORLØPER: Lars Erik Eriksen på vei inn til sølv på tremila i VM i Oslo i 1982.

Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

– Jeg må si jeg kjenner meg igjen i det Petter Northug går gjennom nå, sier Lars Erik Eriksen til NRK.

60-åringen har fulgt med på Northug-konflikten med stor interesse. Selv var han nemlig i en lignende situasjon på starten av 80-tallet.

Sammen med Oddvar Brå var han Norges største skistjerne i perioden. Under VM på hjemmebane i 1982 tok han både sølv, bronse og stafettgull.

Men etter VM-sesongen bestemte han seg for å gå ut av landslaget og skaffe seg egne sponsorer. Akkurat som Petter Northug gjør nå.

Og på samme måte som Northug, møtte han voldsomme reaksjoner fra Norges skiforbund, som hadde sine egne sponsoravtaler.

Lars Erik Eriksens sko

EGNE SKO: Lars Erik Eriksen lagde blant annet en avtale med en skoleverandør. Bilde fra arkivreportasje.

Foto: NRK

Tynget av konflikten

Eriksen ble utstengt fra alle internasjonale renn, og treneren hans ble utestengt fra all skiidrett i seks måneder. Det hele etter et seks måneder med åpen konflikt.

– Det var veldig krevende psykisk. Det tappet mye krefter og lyst, og jeg fikk en aversjon mot skiforbundet. Jeg ble dritt lei. Jeg greide ikke samarbeide med dem i ettertid, sier han.

– Jeg ble uglesett og utestengt. Det var full enveiskjøring i diskusjonene, ikke noe slingringsmonn, sier Eriksen.

Etter seks konfliktfylte måneder ble han tvunget i kne, og måtte si opp sine personlige sponsoravtaler.

– Jeg angrer i dag på at jeg gikk inn på den avtalen. Det gikk greit å komme tilbake på landslaget, men påkjenningen førte nok til at jeg la opp tidligere enn jeg ellers ville gjort, sier han.

Mener Norge har tjent på avgjørelsen

Røste

GLAD FOR AVGJØRELSEN: Skipresident Erik Røste.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Skipresident Erik Røste er glad for at forbundet stod på kravene på 80-tallet. Han mener saken er et eksempel på at fellesskapet og prinsippene til norsk skisport er viktigere enn enkeltutøveres sponsoravtaler.

– Det er en parallell sak på mange måter, sier han.

– Den gang tok Norges skiforbund et klart standpunkt, og jeg tror veldig mange av de som har vært en del av fellesskapet etter det, er glad for standpunktet som ble tatt. Vi har hatt utrolig sportslig suksess siden den gang, sier Røste til NRK.

Partene har stått langt fra hverandre, men til uka skal de møtes. Norges Skiforbund og Team Northug har stort sett snakket gjennom media denne uka. Mandag sa forbundet at de planlegger en verdenscupsesong uten Petter Northug på laget, Northug svarte med å anklage forbundet for løftebrudd. Midt i striden står skipresident Erik Røste, som har hatt en krevende uke. Reporter: Harald Thingnes, foto: Trond Stenersen, Tariq Alisubh, redigering: Øisten Solli

Møt Lars Erik Eriksen og Erik Røste i søndagens Sportsrevy-innslag.

Forstår ikke Northugs valg

Tross likhetene: Eriksen er ikke fullt og helt på Northugs side i saken. Hans konflikt handlet om at han følte det sportslige tilbudet på landslaget ikke var godt nok. Han mente han kunne lage et bedre opplegg selv bare han hadde penger.

Eriksen synes synd på Petter Northug, men presiserer at han ikke forstår hvorfor Northug skal gå ut av landslaget når tilbudet i dag er så godt.

– Jeg synes det er rart at Northug går inn på noe sånt når de har så god støtte på landslaget, sier han.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal