Hopp til innhold

– Vi vet at vi vil drite oss ut

For hver utøver har Norges monster av en smøretrailer med seg 100 ski. Men full kontroll har de ikke under ett døgn før Tour de Ski starter.

Knut Nystad smøresjef

Ingenting overlates tilfeldighetene når Norge skal ta sin første - og kanskje andre - Tour de Ski-triumf. Men full kontroll har ikke smøresjef Knut Nystad.

Foto: Gunnar Bøthun / NRK

Smøresjef Knut Nystad tok NRK med inn i det aller helligste dagen før det braker løs i Oberhof. På innsiden av de gigantiske traileren går drillene varme, det pusses og det gnikkes, og par etter par med ski prepareres etter alle kunstens regler.

Bortimot 700 par ski er med når den norske smøretraileren reiser rundt på Tour de Ski-sirkuset, forteller Nystad.

Dette inkluderer testski og løpernes egne konkurransepar.

– Vet vi vil drite oss ut

Likevel, full kontroll har han ikke onsdag, dagen før første etappe av Tour de Ski der Petter Northug og Marit Bjørgen er storfavoritter.

– Vi vet jo at vi kommer til å drite oss ut før eller siden. Det er garantert. Men forhåpentligvis blir det en stund til. Men det også kan skje i morgen eller dagen etter, sier Nystad.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Smøretrailer

Slik ser det ut inne i Norges smøretrailer.

Foto: Gunnar Bøthun / NRK

Det er vanskelige forhold i Oberhof. Veldig vanskelige - også for Norges armada av smørere. Testingen onsdag gir ikke klare svar - og man vil derfor gå inn i torsdagsnatten uten å vite hva man skal gå med på skøyteprologen.

Elendige forhold

Testing av hva som funker torsdag morgen før rennet vil bli avgjørende. Men Nystad stresser ikke - dette har han vært med på før.

– Det er vanskelig føre, dårlige forhold og veldig løs og skitten snø. Så jeg tror nok vi må sette alle klutene til i morgen i stedet, er Nystads korte analyse.

Blir det norsk suksess i Tour de Ski? Si din mening nederst i artikkelen!

Unner andre nasjoner suksess

Ingen bruker like mye ressurser på skiene som Norge. Under VM på ski i Oslo hadde man stort sett fullklaff med ski hele veien, og mesterskapet ble en enorm suksess. Det begynner å bli lenge siden forrige skikkelige smørebom.

Likevel, Nystad er klar på at man ikke kan forvente at de norske løperne alltid har den beste gliden.

– Så lenge vi gjør vårt beste og er ute og tester mer enn alle andre konkurrenter så må vi gå på de skiene vi finner best. Hvis noen konkurrenter da har bedre ski enn oss, så får vi unne dem det. Såpass voksne må vi være.

Smøretrailer Oberhof

Norges smøretrailer ruver i tåkehavet i Oberhof.

Foto: Gunnar Bøthun / NRK

Sportsnyheter

Kritisk til Nordås-taktikk: – «Hvorfor fulgte du ikke din egen plan?»

Narve Gilje Nordås var sjanseløs i sesongens første Diamond League-stevne. Trener Gjert Ingebrigtsen er kritisk til taktikken underveis.

Siste nytt

  • Hovland trøblet igjen i PGA-comebacket

    Norges golfstjerne Viktor Hovland fikk en brutal start på dag to av PGA-turneringen i Charlotte i USA.

    Hovland startet på hull 10 og noterte seg for fire bogeyer på de seks første hullene. De siste tolv hullene endte tre under par og reddet dagen noe.

    Dermed endte dag to som den første med én over par.

    – Måten han snur denne dagen på, som startet så dårlig, er helt nydelig gjort, sa Discovery-kommentator Per Haugsrud.

    Turneringen i North Carolina har total premiesum på 20 millioner dollar. Enn så lenge er Xander Schauffele fra USA på topp.

    Hovland avsluttet fjorårssesongen strålende, men han har ikke klart å finne tilbake til storspillet så langt i år. Etter at han misset cuten i US Masters for en snau måned siden, tok han pause for å prioritere trening. (NTB)

    The Masters - Round One
    Foto: ANDREW REDINGTON / AFP
  • BA: Lysekloster har lagt inn protest etter cupkampen mot KFUM

    Lysekloster har lagt inn protest etter at KFUM Oslo brukte en suspendert spiller i runden før avansementet mot 2.-divisjonslaget.

    KFUM slo Lysekloster 3-2 onsdag.

    – Etter samtaler med advokater som har erfaring med slikt, har vi nå valgt å sende inn en protest, sier daglig leder Svein Kollen i Lysekloster til Bergensavisen.

    KFUM-spiller Adnan Hadzic spilte 3.-rundekampen mot Sogndal og endte opp med å få avgjørende betydning da han scoret i straffesparkkonkurransen.

    Samtidig hadde Hadzic gult kort fra både første og andre runde og skulle dermed ha vært plassert på tribunen. I neste runde slo KFUM ut Lysekloster som nå har lagt inn protest.

    En protest må varsles innen 48 timer etter kampslutt, det vil si før klokken 20 fredag. Like før fristen gikk ut, sendte Kollen og co. protesten inn til Norges Fotballforbund (NFF), skriver BA.

    I utgangspunktet er det Sogndal som er part i saken. Sogndal protesterte ikke etter nederlaget mot KFUM. NFF er kjent med tabben og har uttalt at de vil ta stilling til om det blir en sanksjonssak i neste uke, melder Bergensavisen.

    – Her har vi gjort en tabbe vi ikke har vært klar over. Det er bare å beklage det, sa daglig leder Thor Erik Stenberg i KFUM til VG. (NTB)

    NM i fotball 2024 Cup 4. runde: Lysekloster - KFUM Oslo (2-3)
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
  • Fiasko for skadeplaget Casper Ruud i Roma

    Det snudde fort for Casper Ruud i Roma. Etter 6-0 i det første settet ble det trøbbel for nordmannen som sviktet på grusen.

    Ruud tapte til slutt 2.-rundekampen med sifrene 6-0, 4-6, 4-6.

    De to første settene var som dag og natt for Ruud. 6-0 på en halvtime med Kecmanovic som fikk behandling for ryggtrøbbel, ble fulgt opp av at Ruud måtte inn i behandlingsrommet i sett nummer to.

    Nordmannen så ut til å strekke litt på korsryggen før han forlot grusen.

    – Han er ikke typen til å gå ut hvis det ikke er noe. Jeg tror nok han kjente noe, sa TV 2s ekspert Christer Francke.

    I det avgjørende settet endte det med tap, kun det fjerde på grus denne sesongen.

    Tapet var det første mot Kecmanovic på grus. Ruud og Kecmanovic kjenner hverandre godt. De har spilt flere doubleturneringer sammen, og de har også stått på hver sin side av nettet en rekke ganger.

    Ruud har tatt seg til semifinalen i Roma tre ganger. Han debuterte i turneringen i 2019 som kvalifiseringsspiller og tok seg til kvartfinalen. Alle fire tapene i storturneringen har vært mot en topp ti-spiller.

    Men i Roma i år sa det stopp for Ruud, som av mange ses på som den største vinnerkandidaten i Grand Slam-turneringen Roland-Garros senere i mai. (NTB)

    Casper Ruud i Roma
    Foto: TIZIANA FABI / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal