Hopp til innhold

Starter norsk landslag i amerikansk fotball

Amerikansk fotball er en voksende idrett i Norge og resten av verden. Nå skal det norske forbundet for amerikanske idretter opprette et landslag for amerikansk fotball.

Eagles Vick Football Michael Vick, Trent Edwards, Nick Foles

Illustrasjonsfoto amerikansk fotball.

Foto: Matt Rourke / Ap

Helt siden 1986 har det blitt arrangert norgesmesterskap i amerikansk fotball. Idretten blir stadig mer populær i Norge.

– Vi ser at spillermaterialet i Norge er voksende og blir mer seriøst, sier leder for Amerikansk Fotball Norge, Patrick Hamnøy.

Norge har tidligere hatt landslag i amerikansk fotball, men det prosjektet ble lagt brakk i 2007. Nå Amerikansk Fotball Norge har allerede arrangert utviklingssamling for spillere som er født fra 1986 til 1996.

Denne samlingen er viktig for forbundet med tanke på å oppdage gode norske spillere til et eventuelt landslag. Forbundet har allerede satt et budsjett for landslaget og har begynt å se på aktuelle landslagstrenere.

– På det tidligere landslaget så vi litt hvordan det gikk fra mesterskap til mesterskap. Nå vil vi lage et landslag som skal komme for å bli, sier Hamnøy.

Første kamp i mai 2014

Patrick Hamnøy

Patrick Hamnøy er leder av Amerikansk Fotball Norge.

Foto: Privat

At spillermaterialet i Norge stadig bedres, er én av grunnene til at man nå ønsker å opprette et landslag for amerikansk fotball.

Amerikansk Fotball Norge mener spillerne i Norge fortjener et landslag.

– Vi ønsker å gi våre beste spillere noe å sikte mot. Av flere grunner begynner det å bli en stund siden de norske klubblagene deltok i europeiske turneringer. Derfor ønsker vi å opprette et landslag, sier Hamnøy.

Forbundet har ennå ikke planlagt hvem Norge skal møte i sin første offisielle kamp i amerikansk fotball for det nye landslaget, men det har en klar tanke om når den første kampen skal spilles.

– Vi håper å få til en kamp 16. mai 2014 i forbindelse med 200-årsmarkeringen av grunnloven. Vi tror det kan bli litt morsomt, sier Hamnøy.

C-EM 2015

Amerikansk Fotball Norge ser for seg at Norge skal stille lag når C-EM arrangeres i 2015.

– Vi sikter mot å stille et lag i C-EM 2015. Akkurat nå er vi inne i en utredningsfase om hvem vi skal ansette som landslagstrener, og vi har budsjettet klart, sier Hamnøy.

Turneringsoppsettet for mesterskap i amerikansk fotball er bygget opp etter samme prinsipp som i ishockey.

I Europa arrangeres det A-, B- og C-mesterskap. I hvert mesterskap er det seks landslag som deltar.

Økende nivå

Det er ikke bare i Norge amerikansk fotball er en voksende idrett. I forrige VM for U19-landslag, ble USA dyttet ned fra tronen.

– For første gang vant ikke USA, men Canada. Det er en spennende utvikling, sier Hamnøy.

Også i Europa skjer det en spennende utvikling. Flere spillere har i det siste blitt hentet til NFL-klubber, blant annet ble en tysker valgt ut i første utvelgingsrunden i NFL-draftet (National Football League).

– Han har ikke amerikansk pass som mange andre utenlandske i NFL, og han er utviklet som amerikansk fotballspiller i Tyskland, så det er ganske stort, mener Hamnøy.

Norsk suksess

Norge er ikke bortskjemt med nordmenn i NFL, men på 60- og 70-tallet spilte Jan Stenerud i NFL for Green Bay Packers og Minnesota Vikings i NFL og Kansas City Chiefs i AFL (American Football League). Med Kansas vant han Super Bowl.

Håvard Rugland

Håvard Rugland forsøker å sparke seg inn i NFL.

Foto: Husted Kicking

For tiden er nordmannen Håvard Rugland aktuell som kicker for NFL-klubber.

Han har aldri spilt amerikansk fotball aktivt, men ble oppdaget etter at han la ut en youtube-video av seg selv. I disse dager er han i USA, og planlegger å prøvespille for flere klubber i USA.

Også Super Bowl har fått økt oppmerksomhet de siste årene i Norge.

Oslo Vikings best

Den amerikanske fotball-sesongen i Norge strekker seg fra april til juli. Forrige sesong var det Oslo Vikings som vant NM-finalen mot Kristiansand Gladiators.

De var suverent best i Norge forrige sesong, og gikk ubeseiret gjennom sesongen.

Flere og flere klubber i Norge har de siste årene startet å hente utenlandske trenere til klubben. Både Oslo Vikings og Kristiansand Gladiators har amerikanske trenere.

Til utviklingssamlingen forbundet har arrangert, har de hentet inn canadiske trenere.

Siste nytt

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal