Hopp til innhold

Starter norsk landslag i amerikansk fotball

Amerikansk fotball er en voksende idrett i Norge og resten av verden. Nå skal det norske forbundet for amerikanske idretter opprette et landslag for amerikansk fotball.

Eagles Vick Football Michael Vick, Trent Edwards, Nick Foles

Illustrasjonsfoto amerikansk fotball.

Foto: Matt Rourke / Ap

Helt siden 1986 har det blitt arrangert norgesmesterskap i amerikansk fotball. Idretten blir stadig mer populær i Norge.

– Vi ser at spillermaterialet i Norge er voksende og blir mer seriøst, sier leder for Amerikansk Fotball Norge, Patrick Hamnøy.

Norge har tidligere hatt landslag i amerikansk fotball, men det prosjektet ble lagt brakk i 2007. Nå Amerikansk Fotball Norge har allerede arrangert utviklingssamling for spillere som er født fra 1986 til 1996.

Denne samlingen er viktig for forbundet med tanke på å oppdage gode norske spillere til et eventuelt landslag. Forbundet har allerede satt et budsjett for landslaget og har begynt å se på aktuelle landslagstrenere.

– På det tidligere landslaget så vi litt hvordan det gikk fra mesterskap til mesterskap. Nå vil vi lage et landslag som skal komme for å bli, sier Hamnøy.

Første kamp i mai 2014

Patrick Hamnøy

Patrick Hamnøy er leder av Amerikansk Fotball Norge.

Foto: Privat

At spillermaterialet i Norge stadig bedres, er én av grunnene til at man nå ønsker å opprette et landslag for amerikansk fotball.

Amerikansk Fotball Norge mener spillerne i Norge fortjener et landslag.

– Vi ønsker å gi våre beste spillere noe å sikte mot. Av flere grunner begynner det å bli en stund siden de norske klubblagene deltok i europeiske turneringer. Derfor ønsker vi å opprette et landslag, sier Hamnøy.

Forbundet har ennå ikke planlagt hvem Norge skal møte i sin første offisielle kamp i amerikansk fotball for det nye landslaget, men det har en klar tanke om når den første kampen skal spilles.

– Vi håper å få til en kamp 16. mai 2014 i forbindelse med 200-årsmarkeringen av grunnloven. Vi tror det kan bli litt morsomt, sier Hamnøy.

C-EM 2015

Amerikansk Fotball Norge ser for seg at Norge skal stille lag når C-EM arrangeres i 2015.

– Vi sikter mot å stille et lag i C-EM 2015. Akkurat nå er vi inne i en utredningsfase om hvem vi skal ansette som landslagstrener, og vi har budsjettet klart, sier Hamnøy.

Turneringsoppsettet for mesterskap i amerikansk fotball er bygget opp etter samme prinsipp som i ishockey.

I Europa arrangeres det A-, B- og C-mesterskap. I hvert mesterskap er det seks landslag som deltar.

Økende nivå

Det er ikke bare i Norge amerikansk fotball er en voksende idrett. I forrige VM for U19-landslag, ble USA dyttet ned fra tronen.

– For første gang vant ikke USA, men Canada. Det er en spennende utvikling, sier Hamnøy.

Også i Europa skjer det en spennende utvikling. Flere spillere har i det siste blitt hentet til NFL-klubber, blant annet ble en tysker valgt ut i første utvelgingsrunden i NFL-draftet (National Football League).

– Han har ikke amerikansk pass som mange andre utenlandske i NFL, og han er utviklet som amerikansk fotballspiller i Tyskland, så det er ganske stort, mener Hamnøy.

Norsk suksess

Norge er ikke bortskjemt med nordmenn i NFL, men på 60- og 70-tallet spilte Jan Stenerud i NFL for Green Bay Packers og Minnesota Vikings i NFL og Kansas City Chiefs i AFL (American Football League). Med Kansas vant han Super Bowl.

Håvard Rugland

Håvard Rugland forsøker å sparke seg inn i NFL.

Foto: Husted Kicking

For tiden er nordmannen Håvard Rugland aktuell som kicker for NFL-klubber.

Han har aldri spilt amerikansk fotball aktivt, men ble oppdaget etter at han la ut en youtube-video av seg selv. I disse dager er han i USA, og planlegger å prøvespille for flere klubber i USA.

Også Super Bowl har fått økt oppmerksomhet de siste årene i Norge.

Oslo Vikings best

Den amerikanske fotball-sesongen i Norge strekker seg fra april til juli. Forrige sesong var det Oslo Vikings som vant NM-finalen mot Kristiansand Gladiators.

De var suverent best i Norge forrige sesong, og gikk ubeseiret gjennom sesongen.

Flere og flere klubber i Norge har de siste årene startet å hente utenlandske trenere til klubben. Både Oslo Vikings og Kristiansand Gladiators har amerikanske trenere.

Til utviklingssamlingen forbundet har arrangert, har de hentet inn canadiske trenere.

Siste nytt

  • Nyland bekrefter kontraktsforhandlinger med Sevilla

    Landslagskeeper Ørjan Håskjold Nyland stortrives i sin spanske klubb Sevilla, og forteller at han allerede er i forhandlinger for å forlenge kontrakten.

    – Vi har hatt en fin samtale den siste tiden. Det ser bra ut, så får vi se hvordan det går de neste ukene, sier Nyland til NRK.

    33-åringen signerte en toårskontrakt med Sevilla i fjor sommer, og har stort sett blitt foretrukket som førstekeeper foran Marko Dmitrović.

    Totalt har Nyland stått 19 kamper for La Liga-klubben i alle turneringer.

    – Det hadde vært fint å fortsette der. Det er en kjekk tid. Det er et fint sted å være og utvikle seg. Jeg føler at den siste tiden så har jeg fått vise det på banen, sier Nyland og fortsetter:

    – Jeg har levert stabilt og godt, og vært med å ta en del poeng som har vært viktig for oss.

    Ørjan Håskjold Nyland mot Real Madrid
    Foto: VIOLETA SANTOS MOURA / Reuters
  • Sabalenkas kjæreste bekreftet død: – Må han hvile i fred

    Den tidligere NHL-spilleren Konstantin Koltsov har gått bort. Det bekreftes av det belarusiske ishockeyforbundet.

    Koltsov var også kjæresten til verdenstoer i tennis, Aryna Sabalenka.

    I en kort uttalelse skrev forbundet at Koltsov «døde plutselig», uten å si hvordan eller hvor han gikk bort.

    «Vi er i sorg. Det belarusiske hockeyforbundet uttrykker sin dypeste medfølelse til familien, venner og alle som kjente og jobbet med Konstantin», heter det i uttalelsen.

    Koltsov spilte tre sesonger i NHL med klubben Pittsburgh Penguins, samt i to OL med det belarusiske landslaget.

    I tillegg til sin spillerkarriere, var Koltsov også trener for KHL-klubben Salavat Yulayev Ufa og det belarusiske landslaget.

    «Han var en sterk og positiv person, han var elsket og respektert av spillere, kolleger og supportere. Må han hvile i fred,» skriver Salavat Julajev Ufa i en uttalelse.

    Konstantin Koltsov ble 42 år gammel.

    Aryna Sabalenka
    Foto: AP
  • Messi-fans får 50 prosent refusjon etter Hongkong-fiaskoen

    Fans som kjøpte billetter for å se Lionel Messi i Hongkong får tilbakebetalt 50 prosent av billettprisen etter at argentineren mistet treningskampen.

    Det er riktignok kun så lenge de ikke iverksetter rettslige skritt mot arrangøren.

    Et utsolgt stadion betalte fra 880 Hongkong-dollar (1200 norske kroner) for å se den åttedobbelte gullballvinneren i aksjon 4. februar. Da ble det spilt en treningskampen mellom Inter Miami mot en utvalgt Hongkong XI.

    Reaksjonene var sterke da Messi ble sittende på benken gjennom hele kampen på grunn av en skade.

    Det ble ikke bedre da han tre dager senere spilte en halvtime da laget hans møtte japanske Vissel Kobe i Tokyo. Da kom anklagene om at Messis «no show» i Hongkong var rettet mot Kina.

    Arrangør Tatler Asia tilbød mandag 50 prosent refusjon for «de som kjøpte billetter gjennom offisielle kanaler til kampen».

    De som vil ha noen av pengene tilbake, må godta vilkår og betingelser som inkluderer at de ikke kan ta rettslige skritt mot arrangøren.

    Messi på benken under kampen i Hongkong
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal