Hopp til innhold

– Irritert når jeg blir beskyldt for ting jeg ikke har gjort

HOLMENKOLLEN (NRK): Egil Kristiansen er tidenes mestvinnende landslagstrener, men vet mer enn de fleste om motgang.

Egil

NOK ER NOK: Mandag takket Egil Kristiansen for seg som landslagstrener, etter en medaljefangst uten like.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Historien om Egil Kristiansens ti år som kvinnelandslagstrener i langrenn, er historien om 23 gull, 10 sølv og 14 bronse i VM og OL. Det er historien om hvordan Norge har inntatt en historisk suveren posisjon internasjonalt.

trøst

OPP OG NEDTURER: Jobben som landslagstrener har gitt Egil Kristiansen mange jubeløyeblikk, men også flere nedturer. Her er han med Heidi Weng under OL i Sotsji i 2014.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Men det er også en historie som inneholder nok av motstand. I 2009 jobbet krefter for å få Kristiansen fjernet fra jobben. Marit Bjørgens fortvilte situasjon var selve symbolet de norske langrennsjentenes fall.

Nå settes det punktum. Mandag takket Kristiansen for seg på en pressekonferanse i Holmenkollen.

Så satte han seg ned i sofaen for å snakke med NRK om de gode øyeblikkene, men ikke minst også de vanskelig.

– Du sier at Marit Bjørgens første OL-gull på sprinten i Vancouver i 2010 er det største enkeltøyeblikket. Hva husker du av det?

– Det var veldig spesielt, du husker historien i forkant. Samtidig var jeg faktisk sjuk, så jeg var i isolat i OL-leiren. Det var ei brakke uten TV eller noen verdens ting, så jeg hadde sneket meg ned til administrasjonskontoret til den norske troppen for å se på TV. Jeg hadde egentlig ikke lov til å være der.

– Da det ble finale og jeg skjønte at «dette går veien», så var det rimelig vill jubel i brakka. Så det er den enkeltprestasjonen jeg husker best. Vi hadde brukt så vanvittig lang tid på å jobbe hardt mot det målet. At det endelig lyktes, etter så mange tunge år, er det største.

bjørgen

MANGE MINNER: Marit Bjørgens OL-gull på sprinten i Vancouver i 2010 beskriver Kristiasen som det største enkeltøyeblikk etter ti år på landslaget.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Bjørgen-konflikten

– Det var mange diskusjoner om Bjørgens treningsopplegg i overgangen fra Svein Tore Samdal som landslagstrener til deg. Hvor mye følte du på at den uenigheten var med på å påvirke hennes prestasjoner årene i forveien?

– Marit hadde en vanvittig tro på det hun drev med, og det skjønner jeg etter de gode prestasjonene hun gjorde i perioden før. Hun hadde trua på at det også skulle bringe henne et steg videre, men kanskje burde hun tenkt som så at «nå har jeg prøvd dette i så mange år og kanskje ikke lyktes» og vridd om litt før. Men samtidig tror jeg Marit lærte ekstremt mye i den perioden. Og det gjorde jeg også. Det er kanskje den perioden da det gikk tyngst jeg har lært mest i min trenerkarriere. Og det har jeg tatt med i ettertid.

– Klare til å kaste meg ut

– Hvor nær var du å kaste inn håndkleet da kritikken haglet mot deg etter VM i Liberec i 2009?

VM-SKI STAFETT KVINNER

SKUFFET: Her trøster Egil Kristiansen ankerkvinnen Marthe Kristoffersen som gikk inn til fjerdeplass på VM-stafetten i Liberec.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Jeg var aldri i nærheten av å kaste inn håndkleet. Det kan godt hende mange andre var klare til å kaste ut meg, men jeg var aldri klar for å gå ut sjøl. Jeg var innstilt på at «dette her skal jeg faen meg få til», og vise at det går an å få det på beina igjen.

– Hadde du følelsen av at flere ikke ønsket deg?

– Ja, det hadde jeg på følelsen. Det visste jeg, det var ikke bare en følelse.

– Var det utøvere som kom til deg og sa at de helst så at du ikke fortsatte?

– Nei, ikke utøvere. Jeg hadde ikke følelsen av at noen utøvere ville det, men det var mange andre utenfor.

– Irritert den dag i dag

– Hva gjorde den opplevelsen med deg, prosessen i 2009?

– Jeg tror det er viktig å ha med den typen ting som ballast også når det går bra. Hadde det bare gått bra hele tida, så tror jeg kanskje ikke vi hadde fått til så mye som vi har gjort. Du ser at det er ingen selvfølge at ting skal gå bra.

– Er det noen øyeblikk som skiller seg ut fra den tunge tida?

– Jeg vil ikke dra fram enkeltting. Men å bli beskyldt for ting du absolutt ikke har gjort, det blir jeg irritert over. Det er nesten så jeg blir irritert den dag i dag.

VM-SKI STAFETT KVINNER

KRITIKK: Egil Kristiansen ble beskyldt for å ha skjelt ut stafettlaget i smørerbua etter å ha endt på fjerdeplass i VM.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Og nå snakker vi om episoden etter stafetten i Liberec, da Adresseavisen skrev at du skjelte ut laget i smørebua etter at medaljen glapp?

– For eksempel, ja.

– Og det irriterer deg?

– Ja, å bli beskyldt for ting du absolutt ikke har vært i nærheten av å gjøre, det irriterer meg. Men dette har jeg ikke tenkt å rippe opp i.

Den store utfordringen

– Du har hatt veldig mange jenter på laget som har tatt gull og medaljer i internasjonale mesterskap, også sier du at det vanskeligste med jobben er å ta seg av den som sliter mest til enhver tid. Hva består den delen av jobben i?

– Det er veldig utfordrende når du er på et mesterskap eller på et verdenscuprenn, for du blir fort dratt med på pressekonferanse og skal ditten og datten med utøvere som har gjort det bra. Og så vet du samtidig at det er utøvere som ikke har gjort det bra som du kanskje ikke får tatt deg godt nok av. Det synes jeg er utfordrende, for du vet at det er de som faktisk trenger det mest.

– Jeg husker det var veldig spesielt under VM i Holmenkollen i 2011, på 30-kilometeren. For du har to utøvere som tar dobbeltseier. Therese Johaug tar gull, Marit Bjørgen blir nummer to – og jeg står borte i svingen med TV-kameraer på meg når Therese og Marit går i mål, og det skal egentlig være vill jubel. Men så står du og venter på to utøvere som ikke har prestert – Vibeke Skofterud og Kristin Størmer Steira, som ikke har fått ut det de er gode for. Du kan ikke stikke i vei og juble som tusan når de går forbi. Du føler med dem som har gjort den samme jobben, men ikke lyktes.

kristiansen

BEHERSKET: Til tross for mye suksess har Egil Kristiansen vært opptatt av å beherske jubelen. Her tar han imot Marit Bjørgen etter VM-stafetten i Oslo i 2011.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Spiseproblemer

– Du nevnte Skofterud og Steira – to utøvere som har hatt utfordringer rundt spising og vekt. Hvordan har det vært å håndtere den problematikken med flere utøvere?

– Det er vanskelige saker. Det er av de tyngre tingene jeg har jobbet med. Men samtidig er det også ting man har med seg som ballast, og som man faktisk lærer ganske mye av. Jeg tror man lærer desidert mest av de tingene som er vanskelig og som du virkelig må utfordre deg sjøl på.

– Har du opplevd å måtte gripe inn og si «du har et problem, vi må sette ned foten, vi må snu kursen, du må ta en pause»?

Vibeke Skofterud sammen med trener Egil Kristiansen

STØTTE: Kristiansen sier det var vanskelig å håndtere saker rundt langrennsjentenes vakt og spiseproblemer. Her er han med Vibeke Skofterud under VM i Oslo i 2011.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Ikke akkurat det, men det er hele tiden en dialog på sånne ting. Man snakker sammen, og så tar man tak i det. Men det er ikke bare jeg som er inne i en sånn loop. Da er det flere fagpersoner. Men samtidig må du som trener pushe på en del ting.

– Hva er du mest stolt av i løpet av de ti årene som landslagstrener?

– Det er faktisk det vi har klart å få til. Å klare å holde trykket oppe, uavhengig av om resultatene er dårlige eller gode, å gjøre den forbanna jobben ett hundre prosent uansett. Å ikke bli dratt ned av et dårlig resultat, eller å ta helt av for kjempegode resultater. Å male på, male på uansett.

– Kunne vært en kjempebrems

– Bjørgen og Johaug er på en treningsmessig nivå som nesten ingen andre utøvere i Norge noen gang har vært, og nesten ingen andre i verden heller. Martin Johnsrud Sundby har sett i treningsdagbøkene deres for å oppnå sin framgang, føler du at du har vært med på å sette en ny standard for trening i langrenn?

– Når du nevner det, er kanskje det også en ting jeg er litt stolt over. Vi har hele tiden pushet grensene og lagt en ny mal, satt en ny standard, for hvordan det er mulig å trene. Det er kanskje ikke først og fremst min fortjeneste, men jeg har gitt disse offensive utøverne litt frir tøyler til å kunne gjøre det.

– Jeg kunne ha vært en kjempebrems på utviklinga og sagt at de måtte roe ned, men de har fått litt frie tøyler. Det har vist seg å være veldig bra, og vi ser at andre har begynt å ta etter og fått gode resultat.

kristiansen

STOLT: Egil Kristiansen er fornøyd med landslagsmalen han etterlater seg. Der man alltid pusher grensene.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Er det vanskelig for en trener å vite hvilke utøvere du kan gi frie tøyler og hvem du må holde igjen?

– Det er ikke så lette hele tida, og mange av jentene er ekstremt offensive. Noen kan det være vanskelig å tøyle, og noen ganger går det i grøfta.

– Er det noen utøver du som trener du har fått for lite ut av potensialet til?

– Jeg vil ikke dra fram enkeltnavn, men det er mange utøvere du føler ikke har fått ut potensialet sitt og kanskje kunne gjort ting litt annerledes her og der.

Siste nytt

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal