Hopp til innhold

Nordmennene kan slippe Kowalczyk neste år

VAL DI FIEMME (NRK.no): Justyna Kowalczyk har vunnet fire Tour de Ski på rad. Nå vurderer hun å gi seg.

SKI-NORDIC-CROSS COUNTRY-TOUR DE SKI-ITA-WOMEN

Justyna Kowalczyk cruiset gjennom årets Tour de Ski, og tok sin fjerde sammenlagtseier. Neste år kan konkurransen gå uten henne. Her på seierspallen sammen med Therese Johaug og Kristin Størmer Steira.

Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

– Jeg vet ikke om jeg vil gå touren neste år. Kanskje dropper jeg det, sa Justyna Kowalczyk til pressen like etter hun hadde vunnet sin fjerde Tour de Ski.

De norske langrennsdamene har prøvd og prøvd, men aldri klart å hamle opp med 29 år gamle Kowalczyk. I Tour de Ski-sammenheng har hun fremstått uslåelig de siste årene.

Norge snytt for seier igjen og igjen

Søndag vant Kowalczyk foran Therese Johaug og Kristin Størmer Steira. Det ble det tredje året på rad en norsk dame fikk annenplassen bak henne.

Egil Kristiansen, som er trener for de norske langrennsdamene, venter med å slippe jubelen løs.

– Blir det norsk seier dersom dere slipper Kowalczyk neste år?

– He, he. Kanskje det, men vi får nå se hva hun bestemmer seg for, sier Kristiansen.

På spørsmål om hva som er grunnen til at ingen av norsk kvinne har klart å vinne touren sammenlagt, svarer Kristiansen at årsaken er sammensatt.

– Men mye av den handler om Justyna Kowalczyk, medgir han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

NORDIC-SKIING/ Kowalczyk climbs ahead of Johaug and Steira during the ladies' FIS World Cup cross-country skiing 10km classic mass start on Lago di Tesero track in Val di Fiemme

Justyna Kowalczyk i front under 10-kilometer fellesstart, med Johaug og Steira like bak.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

Seier bare en bonus

Treneren, Aleksander Wierietleny, har uttalt til polske medier at denne touren definitivt blir den siste.

Likevel har nyheter om neste års tour-program gjort duoen noe mer positivt innstilt til å fortsette.

– Vi hadde bestemt oss for å si nei til dette sirkuset. Men på lørdag fikk vi vite at touren neste år blir på maksimalt seks etapper. Da blir den i så fall en god oppkjøring mot OL i Sotchi, sier Wierietleny til NRK.no.

– Vi får se. Jeg vil ikke bestemme meg hundre prosent ennå, sier Kowalczyk.

Polakken har deltatt i alle de syv utgavene av Tour de Ski, og det kan virke som hun er mett.

Gjennom hele konkurransen har Kowalczyk gjentatt at årets tour bare var trening før det virkelige målet hennes - VM i februar. En eventuell tour-seier ville bli gledelig, men hovedsaklig en bonus.

Lite motstand uten Kowalczyk

Likevel har Kowalczyk nærmest cruiset gjennom konkurransen, og vunnet fire av de syv etappene. I år som i fjor har touren i all hovedsak handlet om henne og de norske damene.

Alle de fire norske som gikk hele touren havnet blant de seks beste. Kristiansen er enig i at Kowalczyk sørger for motstand som i stor grad hadde manglet dersom hun ikke deltok.

– Uten Kowalczyk, hva hadde du tenkt om motstanden de norske jentene fikk i touren?

– Jeg hadde fortsatt tenkt at vi hadde et veldig godt lag, understreker Egil Kristiansen.

Neste år er det OL etter Tour de Ski, og det er her Kowalczyk ønsker å ha sin formtopp. Derfor vil hun ikke gå en tour som er lang og tapper henne for krefter. Alle de norske løperne NRK.no har snakket med sier de ønsker å gå touren i tillegg til OL neste år.

Siste nytt

  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal