Hopp til innhold

Northug vil ikke slanke seg: – Jeg blir større bare jeg ser på en manual

VAL DI FIEMME (NRK.no): Neste år får lette løpere som årets vinner Aleksander Legkov trolig enda større fordel i Tour de Ski. Petter Northug håper han kan vinne på andre måter enn å måtte gå ned i vekt.

Northug vil ikke slanke seg

Petter Northug nekter å gå ned i vekt for å bli en bedre klatrer.

Foto: GIUSEPPE CACACE/NTB Scanpix / Afp

Northug i baris

Petter Northug får, ifølge ham selv, så lett muskler at han nærmest har sluttet å trene styrke i overkroppen.

Foto: Fredrik Sandberg SCANPIX / NTB scanpix

– De ekstra kiloene mine har skaffet meg både OL- og VM-gull. Jeg trenger dem ofte utenom Tour de Ski, sier Northug.

27-åringen spådde på forhånd at Aleksander Legkov kunne dra fordeler med sin lette kropp opp den beinharde avslutningsbakken i Tour de Ski.

Legkov kan få større fordel

Det så han også ut til å gjøre. Russeren var overlegen opp bakken og gikk i mål i ensom majestet.

– Opp en sånn bakke er Aleksander suveren. Han er rå i klatring, sier Northug.

Det er vel liten tvil om at Northug er både slank og veltrent, men han sier selv at han burde vært ti kilo lettere på en dag som denne. Legkov er, til sammenlikning, noe lavere og 17 kilo lettere enn nordmannen.

Neste år kan russeren dra enda større fordel av kroppstypen sin.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) har nemlig planer om å spisse og forkorte touren ytterligere, med mål om at løperne starter med enda mindre tidsforskjell på den avgjørende jaktstarten opp Alpe Cermis.

(Saken fortsetter under videoen)

Alexander Legkov satte inn ekstra krefter etter 18 sekunder og de fortsetter å tikke ned til nestemann.

SE VIDEO: Her avgjør Legkov, som er 17 kilo lettere enn Northug, Tour de Ski før de hardeste partiene har startet.

Har planen klar

FIS vil unngå at noen skaffer seg for stort forsprang i etappene før bakken, noe som kan drepe spenningen før den store finalen.

Det betyr store fordeler for løpere som Legkov, og tøffere vilkår for løpere som er bedre i mer tradisjonelle former for langrenn. Som Northug.

Nordmannen har allerede planen klar for hvordan han skal kunne henge med neste år.

– Jeg må være med i teten i den siste etappen, slik jeg var nå. Så må jeg ha like gode ben som jeg hadde for to år siden. Da har jeg sjansen. Det er beina som avgjør det i bakken for meg, sier han.

Northug er først og fremst litt høyere enn de fleste konkurrentene sine, og legger ikke skjul på at han i tillegg må passe på å ikke bli «for stor» i overkroppen.

Prioriterer touren likt som OL

Han har nemlig veldig lett for å bygge muskler, og det kan bli for mye å dra med seg i krevende etapper.

– Jeg blir større bare jeg ser en manual. Jeg trener nesten ikke styrke på overkroppen lenger, med tanke på slike renn. Det går nesten bare i generell styrke for min del nå, sier han.

Northug har blod på tann etter nok en gang å ha feilet i forsøket på å ta Norges første sammenlagtseier i Tour de Ski. Han sier rett ut at nå er touren et like stort mål som OL neste år.

– Ja, det er det. Det blir sånn. Det man ikke har, er det man helst vil ha. Jeg skal bruke det neste året på å knekke koden for hvordan jeg skal klare å vinne, fastslår han.

Siste nytt

 • Odd-spiller innlagt på sykehus i Spania

  Odd-spiller Anders Ryste ble lørdag operert for blindtarmsbetennelse. Fotballklubben fra Skien er på treningsleir i Spania.

  Odd opplyser på sine nettsider at Ryste torsdag fikk smerter i magen, og at klubblege Casper Holmberg fulgte han tett utover kvelden og natten.

  Fredag skal smertene ha tiltatt i styrke, hvilket gjorde at det ble mistenkt at han hadde blindtarmsbetennelse.

  «Dette ble bekreftet på ultralyd sent i går kveld og han ble i morges operert på sykehuset i Marbella. Han har kommet seg greit gjennom operasjonen, som var vellykket, og han er ved godt mot», skriver Odd lørdag formiddag.

  Klubben regner med at Ryste skrives ut fra sykehuset søndag.

 • Foss Solevåg med kjempeomgang – tre nordmenn i seierskampen

  Både Henrik Kristoffersen, Sebastian Foss Solevåg og Atle Lie McGrath er med i kampen om seier i Chamonix etter den første omgangen.

  Solevåg, som er regjerende verdensmester i slalåm, har slitt denne sesongen, men imponerte i Frankrike. Kun en feil i bunnen av bakken hindret han i å være helt i toppen.

  – Det er kjempebra kjørt. Han er tilbake der han var i 2021. Han kan forsvare VM-gullet sitt. Det var utrolig. Jeg er veldig spent på han i dag. Han har hatt en voldsom formstigning, sier Viaplay-ekspert Kjetil André Aamodt.

  Etter den første omgangen er han nummer fem, mellom Kristoffersen på fjerdeplass og McGrath på sjetteplass.

  I toppen er Clément Noël. Spesielt i den tredje sektoren smadret han konkurrentene, og kjørte en hårnål andre veien enn de fleste andre. Det tjente han mye på, og ligger i front med 15 hundredeler foran sveitsiske Ramon Zenhäusern.

  Litt lenger bak ligger Timon Haugan på en 17. plass, mens Alexander Steen Olsen er på en 20. plass. De kjemper om den siste plassen i VM-slalåmen, og dagens renn er avgjørende.

  15 hundredeler med Steen Olsen hente på Haugan i den andre omgangen.

  Sebastian Foss Solevåg
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Solbakken strøket fra Romas europaligatropp

  Ola Solbakken var først inne, men er nå fjernet fra den italienske fotballklubben Romas tropp til europaligaen.

  Fredag publiserte Roma på egne nettsider listen over spillere som var registrert for spill i turneringen. NTB var blant mediene som omtalte uttaket, der Solbakkens navn sto oppført.

  Lørdag morgen er Solbakkens navn borte fra den samme listen. Det italienske nyhetsbyrået ANSA og avisen Gazzetto dello Sport er blant mediene som melder at nordmannen likevel ikke blir å finne blant trener Jose Mourinhos utvalgte.

  Ifølge ANSA skal listen over spillere Roma først meldte inn til Det europeiske fotballforbundet (Uefa) ha inneholdt ett navn for mye. Dermed måtte en spiller strykes. Valget falt på tidligere Glimt-spiller Solbakken.

  Etter overgangen til Roma har vingen fått to korte innhopp i Serie A.

  Ola Solbakken
  Foto: Mats Torbergsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste