Northug vil ikke slanke seg: – Jeg blir større bare jeg ser på en manual

VAL DI FIEMME (NRK.no): Neste år får lette løpere som årets vinner Aleksander Legkov trolig enda større fordel i Tour de Ski. Petter Northug håper han kan vinne på andre måter enn å måtte gå ned i vekt.

Northug vil ikke slanke seg

Petter Northug nekter å gå ned i vekt for å bli en bedre klatrer.

Foto: GIUSEPPE CACACE/NTB Scanpix / Afp

Northug i baris

Petter Northug får, ifølge ham selv, så lett muskler at han nærmest har sluttet å trene styrke i overkroppen.

Foto: Fredrik Sandberg SCANPIX / NTB scanpix

– De ekstra kiloene mine har skaffet meg både OL- og VM-gull. Jeg trenger dem ofte utenom Tour de Ski, sier Northug.

27-åringen spådde på forhånd at Aleksander Legkov kunne dra fordeler med sin lette kropp opp den beinharde avslutningsbakken i Tour de Ski.

Legkov kan få større fordel

Det så han også ut til å gjøre. Russeren var overlegen opp bakken og gikk i mål i ensom majestet.

– Opp en sånn bakke er Aleksander suveren. Han er rå i klatring, sier Northug.

Det er vel liten tvil om at Northug er både slank og veltrent, men han sier selv at han burde vært ti kilo lettere på en dag som denne. Legkov er, til sammenlikning, noe lavere og 17 kilo lettere enn nordmannen.

Neste år kan russeren dra enda større fordel av kroppstypen sin.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) har nemlig planer om å spisse og forkorte touren ytterligere, med mål om at løperne starter med enda mindre tidsforskjell på den avgjørende jaktstarten opp Alpe Cermis.

(Saken fortsetter under videoen)

Alexander Legkov satte inn ekstra krefter etter 18 sekunder og de fortsetter å tikke ned til nestemann.

SE VIDEO: Her avgjør Legkov, som er 17 kilo lettere enn Northug, Tour de Ski før de hardeste partiene har startet.

Har planen klar

FIS vil unngå at noen skaffer seg for stort forsprang i etappene før bakken, noe som kan drepe spenningen før den store finalen.

Det betyr store fordeler for løpere som Legkov, og tøffere vilkår for løpere som er bedre i mer tradisjonelle former for langrenn. Som Northug.

Nordmannen har allerede planen klar for hvordan han skal kunne henge med neste år.

– Jeg må være med i teten i den siste etappen, slik jeg var nå. Så må jeg ha like gode ben som jeg hadde for to år siden. Da har jeg sjansen. Det er beina som avgjør det i bakken for meg, sier han.

Northug er først og fremst litt høyere enn de fleste konkurrentene sine, og legger ikke skjul på at han i tillegg må passe på å ikke bli «for stor» i overkroppen.

Prioriterer touren likt som OL

Han har nemlig veldig lett for å bygge muskler, og det kan bli for mye å dra med seg i krevende etapper.

– Jeg blir større bare jeg ser en manual. Jeg trener nesten ikke styrke på overkroppen lenger, med tanke på slike renn. Det går nesten bare i generell styrke for min del nå, sier han.

Northug har blod på tann etter nok en gang å ha feilet i forsøket på å ta Norges første sammenlagtseier i Tour de Ski. Han sier rett ut at nå er touren et like stort mål som OL neste år.

– Ja, det er det. Det blir sånn. Det man ikke har, er det man helst vil ha. Jeg skal bruke det neste året på å knekke koden for hvordan jeg skal klare å vinne, fastslår han.

Sportsnyheter

Mol og Sørum

Mol og Sørum hylles etter ny seier: – De ligger an til å bli legendariske

TOKYO/OSLO (NRK): Etter en litt trå start på OL, har den norske sandvolleyballduoen Anders Mol (24) og Christian Sørum (25) virkelig våknet. Nå er de klare for semifinale mot Latvia.

Siste nytt

 • Rosenborg med ny storsignering

  Synne Skinnes Hansen er på vei tilbake til Toppserien og har signert en toårskontrakt med Rosenborg. Det bekrefter hennes agent, Jens Wenzl, overfor NRK. 25-åringen kommer fra svenske Linköping hvor hun har vært de siste par sesongene. Hansen har 21 landskamper for Norge, og var med da landslaget to seg til kvartfinale i VM for to år siden.

  synne skinnes hansen
  Foto: Annika Byrde/NTB / NTB
 • Bundesliga-profil til Aston Villa

  Leverkusens Leon Bailey har signert en fireårsavtale med Aston Villa. Overgangen skal ha en verdi på i underkant av 370 millioner kroner.

  Premier League-klubben bekrefter overganger på egne nettsider onsdag.

  Jamaicaneren tilbrakte 3,5 år i den tyske storklubben Leverkusen. Der noterte han seg for 39 mål og 22 assist på 156 kamper.

  Villa serieåpner borte mot nyopprykkede Watford lørdag 14. august.

  Leon Bailey
  Foto: Martin Meissner / AP
 • Marerittstart for Daffinrud

  Norges eneste kvinnelige golfer i OL, Tonje Daffinrud, fullførte åpningsrunden ti slag over par og ligger alene på sisteplass.

  Med elleve bogeyer, tre birdier, en dobbeltbogey og bare tre par, havnet hun der. På sine første ti hull fikk ikke Daffinrud en eneste par. Bortsett fra to birdier på hull fem og seks, samt en sur dobbeltbogey på hull ni, ble det bogey på de sju andre hullene.

  Etter en etterlengtet birdie på nest siste hull gikk Daffinrud veldig skuffet av banen etter en ny bogey på siste hull.

  Man kunne se at Tønsberg-jenta var tydelig opprørt etter en tung start på sitt første OL. Norgesmesteren fra 2016 har heldigvis tre dager med OL-golf til å rette opp inntrykket. Svenske Madelene Sagström leder med fem slag under par.

  Tonje Daffinrud
  Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal