Hopp til innhold

Northug var sjanseløs i monsterbakken og mistet pallplassen

VAL DI FIEMME (NRK.no): Aleksander Legkov var fullstendig overlegen opp monsterbakken til Alpe Cermis i avslutningen av Tour de Ski søndag. Petter Northug var sjanseløs og ble til slutt nummer fire.

Petter Northug kom på fjerdeplass i siste etappe av Tour de Ski, han hadde ikke det ekstra giret de andre hadde. Se intervjuet her.

SE VIDEO: Northug mener han burde vært ti kilo lettere for å henge med de beste opp monsterbakken.

Sliten Northug

Northug hadde en tung dag i motbakkene opp til Alpe Cermis.

Foto: NRK

– Det ble som mange spådde. Da Legkov dro til skjønte jeg at han kom til å vinne. Jeg måtte ha vært ti kilo lettere for å henge med opp, sier Northug til NRK.

Allerede før den verste stigningen opp til Alpe Cermis avgjorde nemlig den råsterke russeren årets Tour de Ski.

Etter å ha kommet inn i bakken sammen med Northug, Cologna og Vylegzjanin, tok det bare få minutter før Legkov parkerte sine tre turkamerater.

Én enkelt tempoøkning var nemlig nok til at russeren opparbeidet seg en solid luke ned til konkurrentene.

– Jeg hadde sett for meg at det ble sånn. Jeg hadde ikke det samme giret som de andre, sier Northug.

(Saken fortsetter under videoen)

Alexander Legkov satte inn ekstra krefter etter 18 sekunder og de fortsetter å tikke ned til nestemann.

Her parkerer Legkov sine tre konkurrenter og avgjør Tour de Ski. Northug måtte også slippe Cologna og Vylegzjanin.

Overlegen Legkov

Cologna og Vylegzjanin var nærmest å følge russeren, og duoen etterlot seg en luke ned til Northug.

– Jeg prøvde å henge litt på de to, men valgte etterhvert å gå i mitt eget tempo. Jeg håpet at jeg skulle få kontakt med dem lenger opp, men det gikk ikke i dag, sier Northug.

Northug tok seg imidlertid sammen, og klarte en stund å stabilisere seg omtrent ti sekunder bak Cologna og Vylegzjanin opp de stupbratte bakkene.

Det skulle likevel ikke holde til pallplass for nordmannen. Cologna rykket etterhvert fra Vylegzjanin, som i sin tur klarte å holde unna for en stokk stiv Northug.

Legkov var uansett utilnærmelig, og krysset mållinja hele 18,7 sekunder foran Cologna.

– Dette er en stor dag for meg. Det er den største seieren i min karriere, sa en storfornøyd Legkov etter rennet.

Northug vant spurttrøya

Northug, som forøvrig er 17 kilo tyngre enn Legkov, klokket inn som nummer fire, ett minutt og sju sekunder bak Legkov.

Gjerdalen i kortbukser

Tord Asle Gjerdalen designet denne kreasjonen før rennet for å unngå den verste varmen.

Foto: NRK

– Det var jo ikke det jeg håpa på. Men med det utgangspunktet jeg hadde ble det viktigste å kontrollere inn fjerdeplassen, sier Northug.

En mager trøst for Northug er at han tok flest bonussekunder totalt, og dermed vant spurtkonkurransen i Tour de Ski.

I hovedkonkurransen ble Finn Hågen Krogh nummer 18, mens Tord Asle Gjerdalen ble nummer 21.

Klippet opp skidrakten

Sistnevnte er glad det hele nå er over.

– Rennet er i alle fall over, smertene er vel ikke over helt ennå. Det har vært en lang Tour, og det var tungt i dag, sier Gjerdalen til NRK.

Han valgte å gå med avklippet skidrakt i den italienske varmen.

– Vi klippet de selv tidligere i dag. Vi hadde en del ventetid før rennet, forklarer han.

– Hvorfor gjorde dere det?

– Hvorfor går folk i badebukse på stranda? Det blir veldig varmt underveis, så vi orket ikke å ha på oss så mye. Neste år gjør kanskje jentene det samme og øker seertallene enda mer, flirer Gjerdalen.

Startet oppskriftsmessig

Northug, i knelang drakt for anledningen, startet rennet omtrent fem sekunder bak Legkov, som igjen hadde fem sekunder opp til Cologna. Seks sekunder bak Northug startet Vylegzjanin.

Som ventet gikk de tre forfølgerne seg raskt opp i ryggen på ledende Dario Cologna, slik at det var en samlet kvartett som ledet rennet.

Det taktiske spillet begynte umiddelbart, og tempoet var heller labert før de etter drøyt seks kilometer tok fatt på monsterbakken opp til Alpe Cermis, hvor russiske Legkov viste seg fullstendig overlegen.

Alexander Legkov vant overlegent siste etappe i Tour de Ski, mens Petter Northug havnet på en fjerdeplass.

VIDEO: Se målgangen på toppen av Alpe Cermis om igjen.

Siste nytt

 • Uefa åpner etterforskning mot Barcelona i forbindelse med dommerutbetalinger

  Det europeiske fotballforbundet skal se nærmere den spanske fotballgiganten Barcelonas utbetalinger til en spansk dommersjef.

  Uefa opplyser om etterforskningen som er igangsatt i en pressemelding torsdag.

  Spansk påtalemyndighet har fra før siktet storklubben for korrupsjon etter at den skal ha betalt en dommer over 70 millioner kroner.

  Det er den tidligere nestlederen i dommerkomiteen i det spanske fotballforbundet, Jose Maria Enriquez Negreira, som mottok de aktuelle pengene mellom 2001 og 2018. Det var gjennom sitt eget firma Negreira fikk utbetalingene.

  «Barcelona oppnådde en konfidensiell muntlig avtale med Negreira, slik at han, som visepresident i tekniske voldgiftskomiteen (CTA), og i bytte for penger, utførte handlinger som skulle være til fordel for Barcelona», het det nylig i uttalelse fra den spanske statsadvokaten.

  Barcelona har begrunnet transaksjonene med at Negreira skal ha levert tekniske rapporter til klubben som konsulent. I tillegg skal han ha bidratt med informasjon om talenter fra andre klubber i Spania. (NTB)

  Uefa
  Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters
 • Norsk håndballspiller klar for danske Høj: – Simen er et stort scoop

  Håndballproffen Simen Schønningsen bytter ut Bundesliga med dansk 1. divisjon til sommeren. Høyrebacken har signert en kontrakt med Høj.

  Det bekrefter klubben på sin nettside.

  – Jeg valgte Høj på grunn av det spennende prosjektet de har på gang. Jeg tror det er et stort potensial i klubben, både nå og i fremtiden, sier Schønningsen.

  Schønningsen kommer fra Bergischer Handball-Club 06 og har tidligere spilt for klubber som Ribe-Esbjerg, Elverum og Haslum.

  27-åringen har også fått noen kamper på det norske landslaget. Nå skal han altså spille på det nest høyeste nivået i Danmark.

  – Simen er et stort scoop for Høj! Han er en utrolig dyktig håndballspiller som kan skyte, assistere, duellere og spille forsvar, sier trener Jesper Fredin. (NTB)

  Simen Nicolay Schønningsen
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Bojan legger opp

  På en pressekonferanse med gamleklubben Barcelona bekrefter Bojan Krkic at han legger skoene på hylla.

  Spanjolen gikk gradene i Barcelonas berømte La Masia-akademi før han slo gjennom på A-laget i 2007. Han klarte imidlertid aldri å etablere seg som et førstevalg i Barcelonas angrepsrekke og forlot klubben i 2011.

  Siden har han spilt for en hel haug av klubber: AC Milan, Roma, Ajax, Stoke city, Montreal Impact står alle på CVen hans. Han avsluttet karrieren i japanske Vissel Kobe.

  Bojan fikk én landskamp for Spania, men har en imponerende medaljesamling hjemme: Han vant Mesterligaen to ganger og den spanske ligaen tre ganger. I tillegg ble det flere cuptitler, samt ligagull i Nederland.

  -
  Foto: JOSEP LAGO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste