Hopp til innhold

Norske superkart skal finte ut hemmelighetsfulle russere før OL

LILLEHAMMER (NRK.no): Russernes hemmelighold av løypene som skal brukes under Sotsji-OL er ikke lenger et problem. I et helt nytt prosjekt har Olympiatoppen laget interaktive versjoner av løypene som de norske utøverne kan bruke i OL-forberedelsene.

Northug og Breitschädel

Petter Northug (t. v) og andre norske vinteridrettsutøvere får god hjelp til OL-forberedelsene av prosjektleder Felix Breitschädels arbeid. Sistnevnte viser en av filmene fra løypenettet i Sotsji, hvor alt fra GPS-data til høydeprofiler er lagt inn slik at utøverne nærmest kan føle at de selv går i skisporet når de ser på videoen.

Foto: Heiko Junge/Yasmin Sunde Hoel / NTB Scanpix/NRK

– Det er et veldig bra verktøy for oss, sier Espen Andersen, landslagstrener for skiskytterherrene.

Tirsdag kveld får landslagsutøvere fra de ulike vinteridrettene for første gang se presentasjon av prosjektet som kalles «Taktikk Sotsji». NRK.no har allerede fått en sniktitt.

– Utøverne får et sted på nettet hvor de kan gå inn og se på løypene som er aktuelle for dem. Den er komplett med blant annet høydeprofiler, GPS-data og filmer av løypene. Så kan de gå i detalj og se på de ulike delene av løypa, legge taktikk, se for seg utfordringer og planlegge alle slags situasjoner, sier Felix Breitschädel, forsker i Olympiatoppen og leder for prosjektet.

Hemmelighold

Espen Andersen

Espen Andersen, landslagstrener for skiskytterherrene, sier prosjektet hjelper laget til å spisse treningene enda mer mot løypene som venter i Sotsji-OL.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Før vinterens OL i Sotsji har spesielt langrennslandslaget stått overfor et litt uvanlig problem, nemlig at russerne i stor grad har nektet andre adgang til de nye skiløypene som skal brukes under mesterskapet.

Breitschädel selv har endt i politiavhør flere ganger når han har forsøkt å teste løypa.

Også det norske smøreteamet og landslagsledelsen i langrenn ble anholdt da de skulle teste ski i Sotsji i fjor. Andre ganger har løypene vært stengt fordi de fortsatt var under bygging eller uten snø.

Dermed har det norske teamet i liten grad testet skisporene de snart skal kjempe om medaljer i, noe som ellers ville gitt verdifull innsikt i hva de skal fokusere på både før og under OL.

Filmet seg gjennom løypa

Derfor blir det nye prosjektet, som er det første av sitt slag i Norge, ekstra viktig.

– Det er positivt og veldig bra jobba av Olympiatoppen. Det hjelper oss å spisse treningene enda mer inn mot de løypene som venter oss i Sotsji, sier Andersen.

Prøve-OL i Sotsji i februar er den eneste gangen russerne har åpnet hele løypenettet for andre. Den sjansen benyttet flere norske utøvere seg av, og også Olympiatoppens forskere var å finne i skisporet da.

Utstyrt med kamera, GPS og avansert utstyr filmet de seg gjennom løypene og kartla dem ned til minste detalj. Det har nå, to måneder senere, blitt til et unikt, interaktivt løypekart landslagene kan bruke i OL-oppkjøringen.

Ingen stigningsprosent eller sving er glemt når det blir åpnet for bruk av vinterutøverne, som for tiden er på Lillehammer under Olympiatoppens årlige fellessamling.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Jan Kocbach (t.v) og Felix Breitschädel

Jan Kocbach (t.v) og Felix Breitschädel forklarer informasjonen de har hentet ut om sprintløypene i langrenn, som i Sotsji har svært tøffe stigninger for herrene.

Foto: Yasmin Sunde Hoel / NRK

Detaljert tilbud

Tore Øvrebø i Olympiatoppen sier det er første gang de lager et så detaljert tilbud for utøverne. Til sammen har forskerne laget et tosifret antall videoer og løypeprofiler for skiskyting, langrenn og kombinert.

Utøveren kan selv sette løypeprofilene sammen, slik at de blir tilsvarende som i disiplinen han eller hun skal gå.

– Detaljer er viktige i arbeidet til Olympiatoppen, og vi vil legge alt til rette for at utøverne skal få en best mulig oppladning. Når vi i tillegg har en litt spesiell situasjon med løypene i Sotsji, er dette en veldig god og fremtidsrettet løsning, sier Øvrebø.

Fornøyde trenere

Landslagssjef Kristian Hammer

Kombinertlandslagstrener Kristian Hammer synes det er spennende å kunne bruke GPS-dataene til å se hvor i terrenget løperne taper tid.

Foto: Johan Mathis Gaup / CPM

Kombinerttrenerne har allerede brukt utstyret til å se nøyere på de spesielle svingene og sløyfene som gjør løypa de skal bruke uvanlig utfordrende.

– Vi kommer etter hvert til å videreføre med å filme utøverne i tilsvarende løyper, og se hvor i terrenget de taper tid, for eksempel. GPS-dataene gjør det mulig, og det er veldig spennende, sier kombinerttrener Kristian Hammer.

Nicolas Lemyre er mental trener for langrenn – og skiskytterlandslaget, og sier han kommer til å sette seg ned med utøverne og bruke nettstedet mye fremover.

– Ofte er det bare tideler som skiller i et løp, så disse dataene blir veldig nyttige i treningsarbeidet. De kan forberede utøverne på alt som vil møte dem, og hjelpe dem til å bruke riktig energi til riktig tid. Å se på løypene kan dessuten være bra motivasjon, sier han.

Full oversikt

Skiløypene i Sotsji preges av mange tøffe bakker. De ulike landslagene jakter treningsløyper som ligner, og da er løypeprofilene gode å ha.

De fleste landslagene har brukt mindre avanserte løypekart tidligere, men de nye kartene hjelper planleggingen til å bli enda bedre.

– Jeg føler vi har full oversikt over OL-løypene nå. Nå prøver vi å finne rulleskiløyper som ligner mest mulig på OL-løypene. Vi har løyper i Norge som ligner, sier Andersen.

Sportsnyheter

Manchester United

United ydmyket og får slakt – ekspert ber forsvarsstjerne gi seg

Manchester United gikk på sitt 13. tap for sesongen mot Crystal Palace. Spesielt forsvarsvikarene og manageren får sterk kritikk etter det som blir kalt årsverste av storklubben.

Siste nytt

  • Tidligere OL-utøver drept i krigen i Ukraina

    Vektløfteren Oleksandr Pjeljesjenko er den første OL-utøveren som har blitt drept i krigen i Ukraina, skriver The Guardian.

    Han døde i kamp for å forsvare landet sitt på søndag, det bekrefter den nasjonale OL-komiteen i Ukraina.

    30-åringen ble nummer fire i vektklassen 85 kilo under OL i Rio i 2016. Han har også blitt europeisk mester to ganger.

    «Det er med stor sorg at vi må meddele at i dag sluttet hjerte til den ærede idrettsmesteren i Ukraina, to ganger europeisk mester i vektløfting, å slå» skriver den nasjonale OL-komiteen i Ukraina på Instagram.

    Pjeljesjenko var utestengt fra idretten i perioden 2013 til 2015 som følge av en dopingforseelse. Deretter gjorde han comeback og tok EM-gull i 85-kilosklassen i 2016. Året etter forsvarte han tittelen. I 2018 begikk han et nytt brudd på dopingreglene og sluttet å konkurrere.

    Mer enn 400 ukrainske idrettsutøvere og idrettsledere skal være drept i krigen.

    (NRK/NTB)

    U11uSDVHKrI
    Foto: Afp
  • Moyes ferdig i West Ham etter sesongen

    West Ham bekrefter at David Moyes er ferdig som manager i klubben etter sesongen.

    I en pressemelding mandag kveld skriver Premier League-klubben at Moyes og klubben er enige om å avslutte samarbeidet etter fire og et halvt år.

    – Jeg har virkelig likt å jobbe med alle i West Ham, og vil takke styret for å gi meg sjansen til å lede denne fantastiske klubben, sier Moyes.

    I løpet av sin periode i London-klubben, ledet 61-åringen dem blant annet til seier i Serieligaen forrige sesong. Det var West Hams første store trofé siden de vant FA-cupen i 1980.

    – David har vært ansvarlig for en periode i vår historie med stor fremgang og suksess, og vi er ekstremt takknemlige for hans harde arbeid, engasjement og dedikasjon til rollen, sier styreleder David Sullivan.

    Med to kamper igjen av sesongen ligger West Ham på niendeplass i Premier League.

    Lørdag spiller de sesongens siste hjemmekamp mot Luton. Klubben skriver at Moyes vil få den hyllesten han fortjener fra supporterne ved at avskjeden allerede har blitt opplyst om.

    Samtidig som Moyes bekreftes ferdig i klubben, skriver både BBC og The Athletic at spanske Julen Lopetegui blir ny manager i West Ham.

    57-åringen skal være enig om betingelsene, men har så langt ikke signert papirene. Spanjolen har vært uten jobb siden han ble sparket i Wolverhampton i august i fjor. (NTB/NRK)

    David Moyes
    Foto: Maja Smiejkowska / Reuters
  • Merlier spurtet til seier i Giroen etter sylfrekk Pogacar-manøver

    Tadej Pogacar var nær ved å snyte spurterne for konfekten, men til slutt var Tim Merlier sterkest på den 3. etappen av sykkelrittet Giro d'Italia mandag.

    De fleste ekspertene var på forhånd sikre på at den 166 kilometer lange etappen fra Novara til Fossano skulle ende med en massespurt. Det gjorde den også, men det var på hengende håret at ikke superstjernen Tadej Pogacar lurte alle.

    I den siste stigningen med noen få kilometer til mål satte sloveneren fart og fikk følge av sammenlagtrival Geraint Thomas. De to kom sammen inn på den siste kilometeren og hadde luke til det jaktende feltet.

    – Kan dette gå, da? Det hadde vært helt sykt. Alle snakket om spurterne før start, sa Discovery-ekspert August Jensen i innspurten.

    Med noen få hundre meter igjen var Pogacar-manøveren nøytralisert, og på streken var belgiske Tim Merlier først. Soudal Quick-Step-rytteren tok sesongens niende seier.

    – Dette var min hardeste seier noen gang. Det ble en tøff finale. Lagkameratene mine gjorde en fantastisk jobb, sa Merlier i seiersintervjuet.

    Verken Tobias Foss, Vegard Stake Laengen eller Torstein Træen fikk med utfallet av etappen å gjøre. Det var heller ikke ventet.

    Tadej Pogacar leder fortsatt rittet sammenlagt. Han har 45 sekunder tilgode på Thomas. (NTB)

    Tim Merlier vinner 3. etappe av Giro d'Italia
    Foto: LUCA BETTINI / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal