Hopp til innhold

Kan ha mistet VM-gullet etter konkurrentens tabbe

Nederlandske Kjeld Nuis var i ferd med å gå et kjempeløp på herrenes 1500 meter i VM - helt til amerikanske Joey Mantia klusset det til for dem begge.

sp-vm-skøyter-cm-120216 Stretched-001

SE VIDEO: Her kan du se vekslingen som ikke gikk helt som den skulle. Joey Mantia ble disket, mens Kjeld Nuis trolig tapte viktig tid på uhellet.

– Hadde ikke Mantia gjort den feilen, så hadde Nuis gått et toppløp, sier NRKs skøyteekspert Even Wetten.

Det var omtrent midtveis i 1500-meteren i VM enkeltdistanser det gikk i ball for Joey Mantia. Han kom fra indre bane i vekslingen, og hadde da egentlig vikeplikt for Kjeld Nuis i den indre banen - siden Nuis ledet.

Russia Speedskating Worlds Kjeld Nuis

Nuis gledet seg over sølvet han greide å ta til tross for uhellet.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Men da Mantia skulle gå fra indre til ytre bane, gikk han i stedet rett inn i Nuis.

– Det er krise. En katastrofe. Det var synd, for Nuis gikk godt på skøyter der, utbrøt Wetten da han så hva som skjedde.

– Taper fart og rytme

Situasjonen var over på et blunk, men i denne sporten er det små marginer.

1500-meteren ble vunnet av Denis Juskov, som gikk inn til tiden 1.44,13. Nuis var ikke langt bak til tross for uhellet. Han tok sølv med 1.45,66.

– Nuis får en rotasjon og taper fart og rytme. Det kan nok ha ødelagt hele løpet hans, sier Wetten, som forklarer at man stivner som regel til i beina når noe slikt skjer.

Dermed kan Nuis både ha tapt tid på selve uhellet og på at han ikke greide å gå i sitt aller raskeste tempo etterpå.

Mantia ble på sin disket. Wetten tror neppe amerikaneren mente å ødelegge.

– Det var meget urutinert av Mantia, som nok var litt overtent her, sier Wetten.

Hele løpet mellom Mantia og Nuis.

– Glad for sølvet

Nuis strakk likevel armene mot taket og jublet da han kom i mål.

– Jeg var aggressiv, selv om jeg spratt ut av rytmen min etter det som skjedde. Jeg er veldig glad for sølvet. Jeg har aldri greid å ta sølv i et VM før, sier Nuis til nos.nl.

Han skjønte hva som holdt på å skje da amerikaneren nærmet seg.

– Jeg var i en god flyt, men så at han ikke var oppmerksom. Det var dumt av ham. Med en god siste runde kunne han kommet på pallen, sier Nuis.

Vinneren Juskov var på sin side i ekstase etter å ha vunnet på hjemmebane i Russland.

– Jeg har vist hele sesongen at formen har vært veldig bra. Og jeg merket helt fra starten i dag at jeg her kommer til å kjempe om seieren, sier han til NRK.

PS: Sindre Henriksen ble best nordmann på sjuendeplass. De beste norske 1500-meterløperne sto over for å spare seg til lagtempoen. Magnus Myhren Kristensen tok 17.-plassen.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal