Hopp til innhold

Vurderer lovendring etter Northug-bråket

Ski-Norge er bekymret etter Petter Northugs brudd med landslaget. Nå vil langrennskomiteen vurdere en innstramming av lovverket.

Petter Northug

Petter Northugs sololøp i Coop-farger kan føre til endringer skiforbundets lover og regler.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Torbjørn Skogstad

Torbjørn Skogstad, som er leder i langrennskomiteen i skiforbundet, bekrefter at Northugs landslagsbrudd skaper bekymring på grasrota i Langrenns-Norge.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

I mai brøt han med landslaget. Ennå har ikke Petter Northug signert den nyreviderte representasjonsavtalen han må sette navnet sitt på for å få lov til å gå internasjonale renn til vinteren.

Langrennssjef Åge Skinstad har garantert at Northug kommer til å signere. Det har verken Northug eller hans manager Are Sørum Langås gjort, men alt tyder på at partene finner en løsning.

I kjølvannet av prosessen blir det uansett en grundig gjennomgang av det eksisterende lovverket. Spørsmålet er om det godt nok ivaretar skiforbundets interesser.

Under høstmøtet i Norges skiforbund i helgen, fikk langrennskomiteen i oppdrag av kretsene å utrede behovet for å foreslå lovendringer for skitinget i 2014.

Northug skaper bekymring

– Fagmøtet har gitt langrennskomiteen et mandat om å se på om det er behov for å tydeliggjøre og eventuelt stramme inn lovverket vi i dag har når det gjelder løpere som ikke er på landslag, men som likevel skal representere Norge i internasjonale konkurranser, sier komiteleder Torbjørn Skogstad til NRK.no.

– Har det skapt bekymring i organisasjonen at Petter Northug har gått ut av landslaget?

– Ja, det er ikke til å legge skjul på at i hvert fall i enkelte deler så uttrykkes det bekymring for hvordan framtiden vil bli. Så jeg tror det er viktig at vi ser på om vi har et lovverk som er dekkende. Om det er behov for å gjøre en endring, er for tidlig å si ennå. Det er det vi ønsker å se på, sier Skogstad.

Vil verne om produktet

Han understreker at det ikke er noen umiddelbar frykt for at flere toppløpere skal følge etter Northug ut av landslaget i nær framtid.

– Men den jobben vi går i gang med nå skal ikke bare være dekkende for det neste året og det etter der igjen. Vi må se på hvordan tingene skal være i årene framover, påpeker Skogstad.

Frykten er at den etablerte landslagsmodellen kan være truet hvis flere toppløpere velger å stå utenfor. Konsekvensen kan være at inntektsgrunnlaget for skisporten smuldrer bort, mener mange på grasrota.

– Det er viktig å verne langrennsproduktet. Det legges ned formidabelt med ressurser i form av frivillig innsats og penger. Det er viktig at vi sikrer at den verdien blir i organisasjonen, og at vi har et lovverk som dekker det, fastslår Skogstad.

Må få vite hva de kjøper

– Er det et skipolitisk ønske å gjøre det umulig å stå utenfor landslag?

– Det kan ikke jeg svare på alene. Vi har nå håndtert den spesielle avtalen i sommer på en måte som gjør at det er mulig å gå internasjonalt selv om du har satset utenfor, understreker Skogstad.

At forbundet vil verne om sine markedsrettigheter, er det likevel ingen tvil om.

– Toppidretten skal være selvfinansierende, og det er en utfordring å få til et system der vi sikrer samarbeidspartnerne våre, sponsorene som faktisk går inn og støtter fellesskapet. Det er klart vi må være sikre på at vi har et lovverk som sørger for at når vi inngår en avtale med en sponsor, så vet de hva slags produkt de har kjøpt, sier Skogstad.

Han avviser samtidig at forbundet opplever press fra eksisterende sponsorer etter at Petter Northug brøt med forbundets opplegg. Hva sponsorene faktisk mener, vil vise seg i nær framtid. De fleste store avtalene er til reforhandling fram mot jul.

Siste nytt

  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal