Hopp til innhold

Johaug vil bruke samme argument som Sjarapova

Tennisstjernen Maria Sjarapova mente dopingstraffen var urettferdig, men argumentet ble avvist i CAS. Nå skal Therese Johaug prøve samme argument for domsutvalget.

Theres Johaug og Maria Sharapova

BLE IKKE HØRT: I saken mot tennisstjernen Maria Sjarapova (innfelt) ble forholdsmessighetsprinsippet prøvd som et argument for å få redusert utestengelse. Hun ble ikke hørt.

Foto: Berit Roald / Adrian Dennis / NTB scanpix / Afp

Onsdag starter de muntlige forhandlingene på Ullevaal stadion.

Høringen vil fremstå som en ordinær rettssak med innledende innlegg, vitneforklaringer, bevisføring og prosedyrer (avsluttende innlegg).

Christian Hjort

KLAR FOR HØRING: Johaug-advokat Christian Hjort.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Antidoping Norge og Johaug er enige om de faktiske hendelsene, men domsutvalget skal ta stilling til graden av skyld.

Der Antidoping Norge mener Johaug utviste «ubetydelig grad av skyld», mener Johaug at hun er uten skyld og bør slippe utestengelse.

– Bør være vesentlig kortere

Hvis det likevel finnes grunnlag for utestengelse, vil Johaug-advokat Christian Hjort blant annet prosedere på det såkalte forholdsmessighetsprinsippet.

– Det er et prinsipp som også idrettens rettshåndhevere bruker å håndtere, og det fremgår av flere CAS-avgjørelser. Hvis det er uforholdsmessighet mellom et regelbrudd og en sanksjon, så må sanksjonen reduseres, sier Hjort til NRK.

Advokaten mener 14 måneders utestengelse bryter med prinsippet og vil overbevise domsutvalget om det samme.

– Ja, vår påstand er i første rekke at det ikke er grunnlag for å utelukke henne. Hvis det likevel er grunnlag for utelukkelse, mener vi det bør være vesentlig kortere tid enn 14 måneder, sier Hjort.

Maria Sharapova

TENNISSTJERNE: Maria Sjarapova er utestengt frem til 26. april 2017. Her er hun avbildet under pressekonferansen i forbindelse med dopingsaken.

Foto: ROBYN BECK / Afp

Sjarapova ikke hørt

Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson påpeker at forholdsmessighetsprinsippet er blitt prøvd som argument for redusert utestengelse i flere dopingsaker.

Senest ved tennisstjernen Maria Sjarapova, som ble trodd på at hun ikke brukte stoffet meldonium med vilje.

Hun fikk straffen redusert fra to år til 15 måneder i CAS (Idrettens Voldgiftsrett), men argumentasjonen med forholdsmessighetsprinsippet ble avvist.

– Det er ikke lett å sammenligne saker direkte fordi faktum alltid vil være forskjellig. Men det som ble sagt av CAS, er at forholdsmessighetsvurderingen tas hensyn til med tanke på utestengelsens lengde, sier Mackenzie-Robinson.

– Kan det likevel virke formildende?

– Det er vanskelig for meg å spå. Det blir interessant å høre hva Hjort har å si om forholdsmessighetsprinsippet. Det er blitt prøvd for CAS før i flere sammenhenger og ikke nødvendigvis med særlig hell, sier juristen.

– Avhenger av omstendighetene

Idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner beskriver avvisningen i Sjarapova-saken som «definitivt et relevant moment».

Samtidig påpeker Kjenner at minimumsstraffen ved påvist bruk av anabole steroider er 12 måneder – med mindre produktet er sabotert eller forurenset.

Hjort understreker at straffenivået avhenger av omstendighetene i hver sak.

– Vi mener 14 måneder er for strengt og at det er forhold i saken som begrunner at man også bør gå under minstestraffen på 12 måneder, fordi straffen ellers vil være i strid med forholdsmessighetsprinsippet, sier Hjort.

– Du kan finne avgjørelser der prinsippet ikke når frem, og andre saker der det er vektlagt i en annen retning. Jeg er klar over at det ble forkastet i Sjarapova-saken, men vurderingen er veldig avhengig av omstendighetene, sier Hjort.

Tidslinje Therese Johaugs dopingsak. Grafikk.

Siste nytt

  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal