Hopp til innhold

Armstrong-støttespiller utestengt i ti år

– Jeg er svært skuffet over måten dette er blitt behandlet på, sier Lance Armstrongs tidligere sportsdirektør Johan Bruyneel (49).

Johan Bruyneel

Johan Bruyneel (t.h.) sammen med Lance Armstrong i 2005.

Foto: Alessandro Trovati / Ap

USAs antidopingmyndigheter (USADA) opplyser at Bruyneel, som er Armstrongs tidligere teamsjef, er utestengt i ti år.

Bruyneel bekrefter dette på sin blogg.

– Jeg har helt fra første stund i denne saken stilt meg tvilende til myndigheten til USADA, skriver en svært misfornøyd Bruyneel på bloggen.

Bruyneel var sportsdirektør for Armstrong under samtlige sju Tour de France-titler fra 1999 til 2005. Armstrong har senere mistet titlene.

Totalt er tre medarbeidere som arbeidet tett med den dopingutestengte syklisten Lance Armstrong utestengt fra idretten i lang tid.

I tillegg til Bruyneel er legen Pedro Celaya utestengt i åtte år og det samme er treneren Jose «Pepe» Marti.

Alle tre var tilknyttet profflaget US Postal Service.

Uteble fra høring

USADA har tidligere anklaget Bruyneel for å ha medvirket til omfattende doping og for å ha hjulpet Lance Armstrong til suksessen i Tour de France.

Armstrong ble i 2012 utestengt fra sykkelsporten på livstid etter en nådeløs dom fra USADA som Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) anerkjente.

I januar 2013 la Armstrong så alle kortene på bordet og innrømmet doping i et intervju med Oprah Winfrey.

– Åpenbare feil

Da Armstrong ble utestengt valgte Bryuneel å gå rettens vei for å unngå straff. Ifølge sykkelnettstedet procycling.no skal det ha blitt satt opp en høring i London, men Bruyneel skal ikke ha møtte.

Etter at utestengelsen ble kjent tirsdag går den tidligere Armstrong-sjefen til angrep på systemet som nå straffer ham.

Bruyneel mener det er urettferdig at enkeltindivider blir straffet for det han mener en hel generasjon må stå til ansvar for.

– Jeg benekter ikke at det er deler av min karriere jeg gjerne skulle vært foruten. Jeg benekter heller ikke at det var doping i feltet i en betydelig periode. Uansett er det slik at en minoritet av oss er blitt til syndebukker for en hel generasjon.

– Det er åpenbart noe feil med et system som tillater at bare seks personer får straffen for syndene til en hel generasjon, skriver Bruyneel.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal