Hopp til innhold

Infantino ny Fifa-president: – Vi skal vinne tilbake respekten

En meget stolt og emosjonell Gianni Infantino (45) kunne ta imot hyllesten fra salen da det ble klart at han er Sepp Blatters etterfølger som Fifa-president.

FBL-FIFA-CORRUPTION-VOTE

NY PRESIDENT: Gianni Infantino er ny president i det

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Gianni Infantino ny FIFA-president

LETTET: Infantino etter at seieren var et faktum.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

– Hvor lang tid har jeg til å uttrykke mine følelser?, spurte sveitsiske Infantino da han innledet sin takketale.

Det måtte to valgrunder til for å velge en ny president i Zürich fredag. I den første valgrunden fikk Infantino 88 stemmer, mens forhåndsfavoritt sjeik Salman fikk 85. Men det var ikke to tredjedeler av stemmene, slik det kreves at man får om valget skal avgjøres etter kun én valgrunde.

Da stemmene var talt opp etter runde to, hadde Infantino fått hele 115 stemmer, mot sjeik Salmans 88. I runde to holder det med 50 prosent av stemmene, og dermed var det klart – 45-åringene kunne juble over å ha vunnet presidentvalget.

– Jeg vil takke alle, også mine utfordrere. Jeg vil bli president for alle 209 medlemsland. Jeg har reist verden over, og vil fortsette å gjøre det, sa han fra talerstolen.

På pressekonferansen etterpå ble han spurt om hvordan han ser på at så mange fra Asia og Afrika stemte på Salman.

– Hvordan skal du lege denne splittelsen?

– Dette er fotball, ikke krig. Vi skal samarbeide og bygge broer. Fotball er universell, og jeg er overbevist om at vi skal diskutere oss fram til løsninger når det trengs, sa Infantino.

– Vi skal være stolte av Fifa

– Jeg har vært gjennom en reise til mange land som elsker fotball. Mange fortjener at Fifa er respektert. Vi skal være stolte av Fifa, fortsatte Infantino.

Det er ingen lett stilling sveitseren nå tar over. Fifa har vært rystet av tidenes korrupsjonsskandale, som har resultert i utestengelse fra fotballen både for tidligere Fifa-president Sepp Blatter og UEFA-president Michel Platini.

– FIFA har gått gjennom kriser. Men de tidene er over, nå har vi nye reformer og skal gå framover. Jeg vil samarbeide med alle for å gjenoppbygge en ny æra for Fifa med fotballen i sentrum, fastslo Infantino og gjorde det klart:

– Vi skal vinne tilbake respekten for hele verden. Vi skal igjen sette dette vidunderlige spillet, fotball, i fokus.

Se pressekonferanse med den nyvalgte presidenten straks:

FIFA holder pressekonferanse om valget av ny president i organisasjonen. Forventet start kl 18.00.

Prins Alis stemmer avgjorde

Det var fire kandidater de 207 stemmeberettigede medlemslandene kunne stemme på ved valget. I utgangspunktet fem, men den femte kandidaten, Tokyo Sexwale, valgte å trekke sitt kandidatur fra talerstolen før valgrunde én.

Jérome Champagne og Prins Ali bin al-Hussein, fikk henholdsvis sju og 27 stemmer ved første stemmerunde. Mange av dem som stemte på Prins Ali ved første stemmerunde stemte på Infantino ved andre stemmerunde, noe som bikket seieren i Infantinos favør.

Ved andre valgrunde fikk Champagne null stemmer og Prins Ali fire.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal