Hopp til innhold

Kollen med kjempeunderskudd - vurderer å selge femmila

Holmenkollrennene har opparbeidet seg et underskudd på 12 millioner kroner på bare to år. Nå håper arrangøren å redde de tradisjonsrike verdenscuprennene ved å gjøre sponsorene enda mer synlige på arenaen.

Russia's Alexander Legkov falls after winning the men's Holmenkollen Cross Country 50 km freestyle mass start event of the FIS World Cup in Oslo on March 16, 2013, while Norway's Petter Eliassen (L), Russia's Ilia Chernousov (2ndL) , and Norway's Martin Johnsrund Sundby (R) approach the finishing line. Norway's Martin Johnsrud Sundby placed 2nd and Russian Illia Chernouvsov placed 3rd. AFP PHOTO/ DANIEL SANNUM LAUTEN

Her kaster Aleksandr Legkov seg over målstreken og vinner femmila under fjorårets Kollenhelg. I fremtiden kan femmila få navn etter sponsorer som 'kjøper den'.

– Det kan ikke fortsette som nå. Vi er nødt til å snu utviklingen, sier Kristin V. Sæterøy, daglig leder av Holmenkollrennene.

Til helgen arrangeres det, som alltid på denne tiden av året, verdenscup i langrenn, kombinert og hopp i Holmenkollen.

kollen

Slik så det ut under hopprennene i 2012. Publikumssvikten nevnes som en av hovedårsakene til dagens underskudd.

kristin

Kristin V. Sæterøy ble ansatt som daglig leder for Holmenkollrennene i desember, og er i gang med jobben for å få bukt med de økonomiske utfordringene.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Men mens nikkerskledd publikum setter opp telt i skogene rundt løypene, vil det foregå hektisk møteaktivitet i arrangørens lokaler.

Arrangementet trues nemlig av konkurs, til tross for den solide posisjonen rennene har opparbeidet seg i verdenscupen.

Vurderer å «selge» femmila

Sæterøy vil derfor bruke denne uken til å presentere ny løsninger for potensielle sponsorer. Et av forslagene er å «selge» femmila og tremila.

– Jeg kan se for meg at noen kan eie femmila. Vi må finne ut hvordan vi kan gjøre det på en god måte. Kanskje de kan gå inn og kjøpe femmila som en pakke, kanskje vi kan gi femmila navn etter sponsoren? Kanskje kan det være sponsorer som deler ut premier? Man har jo alt sånt på startnummer og rundt om på anlegget, sier Sæterøy.

– Så det kan tenkes at femmila skal hete «Telenor-femmila», for eksempel?

– Ja, for eksempel noe sånt, sier Sæterøy.

Hun mener Kollenhelgen har et uforløst potensiale.

– Merkevaren er allerede sterk, så det er masse av muligheter. Alle startnumrene er solgt, arenareklamen er solgt og ting som skjer ellers i arenaen er solgt, så vi må samarbeide på enda flere områder, sier den daglige lederen.

– Er du ikke redd sponsorer skal ta for mye plass på arrangementet?

– Det er et spørsmål å stille. Men sånn er det jo overalt. Man ser det på Kvitfjell som har pågått nå, det er reklame på numrene og arenareklame. De man ønsker å promotere tar man med frem på premieseremonien. Man må bare være bevisst på at det man gjør er basert på behovene man har, sier Sæterøy.

Sviktende billettsalg og sponsorinteresse

Underskuddet til Holmenkollrennene er nå på 12 millioner kroner, ifølge Sæterøy. I 2012 endte rennene med 7, 5 millioner i underskudd, og året etter økte underskuddet med 5,5 millioner.

Årsaken? Sviktende billettsalg de to siste årene og for lav interesse fra sponsorer, mener hun.

Spesielt i 2012 var publikumsoppmøtet svært labert. Den gang pekte arrangøren på at publikum kanskje ble mettet av den store folkefesten under ski-VM samme sted i 2011, samt at været var dårlig.

Flere mente imidlertid at billettprisene var for høye, og prisene har også blitt justert ned noe i ettertid.

– Man er ekstremt sårbare på billettsalget. Vi må se på om vi kan få en økonomi som kanskje ikke er så væravhengig, sier Sæterøy.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Oslo 20130316.World Cup Holmenkollen 2013. Publikum heier på Tord Asle Gjerdalen (i forgrunnen til venstre) og Petter Northug under verdenscuprennet i 50 km fellesstart langrenn i Holmenkollen i Oslo lørdag.Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Publikummet i Kollen bruker gjerne å overnatte i telt i skogene og gjøre hele arrangementet til en festhelg, men de siste årene har det vært vanskeligere å få folk til å komme å se på Petter Northug, Tord Asle Gjerdalen og de andre utøverne.

Har budsjettert med nytt underskudd

Hun mener den negative utviklingen allerede er i ferd med å snu, men legger ikke skjul på at dersom de ikke får styrt økonomien i riktig retning snarest blir det vanskelig å holde liv i de tradisjonsrike rennene.

– Vi har budsjettert med underskudd i år også. Vi kommer ikke unna den, men jeg mener vi er på riktig vei nå, sier Sæterøy.

Hun synes det er noe paradoksalt at rennene har havnet i økonomisk skvis.

– Vi er veldig gode til å arrangere, og får alltid den høyeste rangeringen av FIS (det internasjonale skiforbundet). Men kanskje har fokuset vært for mye på det renntekniske. Arrangementet er veldig bra, så må vi bare se på hvordan vi kan løfte det videre, understreker Sæterøy.

I 2012 fikk Holmenkollrennene mye kritikk på grunn av lite publikum. Flere pekte på billettprisene, som man mente var for høye. Én person måtte fort ut med 450 kroner for å se rennene. Prisene er nå noe justert ned, noe arrangøren håper vil bidra til at enda flere kommer.

Løfshus: – Håper folk skjerper seg

Skifesten i Kollen koster omtrent 18 millioner å arrangere. Tidligere har Skiforeningen forklart underskuddet med at de siste årene har det kommet stadig nye krav til alt fra pengepremier, fasiliteter og teknologi under verdenscuprenn.

I 2014 budsjetterer de ifølge Osloby med 1,4 millioner i premiepenger og 2,6 millioner kroner til overnatting, reise og transport av utøvere og FIS-delegater.

Langrennslandslagssjef Vidar Løfshus var ikke klar over de økonomiske problemene til Holmenkollrennene før NRK gjorde ham oppmerksom på dem.

– Det visste jeg ikke om, men vi skal i alle fall gjøre vårt til å bidra til at det blir folkefest her. Jeg skulle ønske tåken lettet og været ble bedre, men jeg håper folk kommer uansett, sier han.

Han er usikker på hvorfor det har vært lite publikum de siste årene.

– Det er vanskelig å si, men det er jo mye sport på tv og folk er opptatte med andre ting. Men jeg håper de skjerper seg i år og kommer. Nå har de sett OL-heltene våre på tv lenge, og har muligheten til å se dem på nært hold, sier Løfshus.

Siste nytt

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal